IKUT BLOG NI

Pelawat blog

Pray for them...Pray for GAZA

Pray for them...Pray for GAZA

Ahad, 5 September 2010

Mee Goreng Kari n Fruits Salad

Menu semalam ler..sori..seperti yang telah di beritahu sebelum ini..terlalu banyak entri nak tulis..sampai tak tahu yang mana satu nak letak dulu..takpe2..aku tetap akan cuba berikan entri baru setiap hari..Insyaallah...moga-moga ramai yang singgah blog ini..hehe....layan-layankan lah yee.........

Semalam aku berbuka puasa dengan menu yang memang dah lama tak rasa dari air tangan MAK..iaitu Mee Goreng Kari...superb beb!!giler sedap..hehe..biasalah bila MAK masak..comfirm sedap kan..yang simple pun boleh tambah 2,3 kali...memang terrer seorang ibu itu memasak...air tangan paling sedap di dunia........:)

Cikma akan share sikit resipi MAK ni...aku pernah masak mee ni..tapi rasa macam tak sesedap MAK masak..fruits salad..Cikma yang buat ok...campak-campak jer buah-buahan dalam mangkuk..pastu bubuh yogurt salad buahan..abis citer...dan hasilnya..aku sakit perut..nape aku pun tak tahu..maybe terlebih makan fruits salad tu..2 mangkuk aku abiskan...melantak tu dulu sebelum makanan lain..itu yang buat perut meragam.....adeh!!!..so layan resepi MEE GORENG KARI from my mum..........SELAMAT MENCUBA!!!


Bahan-bahan :

1 bungkus mee kuning
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
sedikit udang
1 paket serbuk kari (ayam dan daging)
2 sudu besar sos tomato
taugeh dan sawi
fish kek dan fish ball
kicap manis dan masin
tauhu goreng

Cara-cara :
1) Tumis bawang kecil dan bawang putih yang telah di tumbuk tadi..Masukkan udang
2) Masukkan sepeket serbuk kari..kacau hingga keluar bau.
3) Masukkan sos tomato, sayur sawi ke dalam tumisan
4) Masukkan mee kuning..kacau rata
5) Masukkan kicap manis dan masin serta bahan-bahan sampingan (fish kek, tauhu)
6) Lastlay, masukkan taugeh...siap di hidangkan...

MEE GORENG KARI


Fruits Salad...

CIKMA : Entri seterusnya..emm..mana satu nak letak ni...adeh!!!

2 ulasan:

  1. memang nampak sedap mee tu..boleh try, tak susah

    BalasPadam
  2. alfa : try arr...ko msti leh buat punyer...

    BalasPadam

Catatan Popular

MY LISTED

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails