IKUT BLOG NI

Pelawat blog

Pray for them...Pray for GAZA

Pray for them...Pray for GAZA

Rabu, 30 Disember 2009

Selamat tinggal 2009....Selamat datang 2010

Dalam tempoh lebih sedikit dr 24 jam tahun 2009 akan melabuhkan tirainyer....dan hadirlah tahun 2010 yang bagi aku membawa sinar yg baik dari tahun 2009.......

For sure aku pun nak membina semangat baru dari segi kerjaya sbg pendidik...dan juga my personel life..(huhu...ni lain kali aku citer ekk!!)..bg aku ader lagi yg blum aku capai terutama dlm menjadi pendidik yg berdedikasi...tp adakalanya aku ni kalo wat keje kena ikut mood...kalo ikut mood baik...baiklah aku...keje pun slalunye siap arr...x tangguh2..tp kalo mood x baik...sume keje x buat...wat dono jer...tido lagi bagus...

Tahun 2009 jgak mencatatkan pelbagai kenangan manis dan manis...huhu....yg pahit tu aku maleh nak kenang...wat sakit otak jer....jadi ape2 sajer yg akan berlaku thn 2010 ni aku akan anggap bhw semua nya akan jadi kenangan manis bagi aku.....

Aku gak berharap agar di beri kesihatan yg baik utk memudahkan aku menyelesaikan tugasan yg diamanahkan...dan juga dpt menambah amal ibadat aku...dan yg penting dpt aku membalas jasa dan budi kedua org tua aku.....tgh kte2 sihat nilah patut jga org tua kte kan...kalo skit...camno ler nak jaga depa...

So...aku pun rase ape yg aku buat thn ni akan dpt jadi pengajaran dan pengalaman pade aku tuk thn 2010...thn ke-3 aku sbg pendidik mematangkan aku utk memberi yg terbaik kpd sekolah..kpd pentadbir sek n rakan2 sejawat aku....so...aku berharap sgt mereka2 yg berada di sekeliling aku pun punya pemikiran yg sme ngan aku...menjadi yg terbaik dr yg terdahulu..............SELAMAT MENYAMBUT THN 2010.......

CIKMA : 2010 aku 29...emm ble ek agak2 nyer aku ni naik pelamin...huhu..

Ahad, 27 Disember 2009

My Favourite Songs...

Arini aku nak kongsi beberapa lirik lagu kegemaran aku.....nak amik video klip kt u-tube lamo benar nak tunggu..(sbnrnyer x tau..huhu..x pe nnti nak blajo arr...)

HELLO ( LIONEL RICHIE )

I've been alone with you inside my mind
And in my dreams I've kissed your lips a thousand times
I sometimes see you pass outside my door
Hello, is it me you're looking for ?

I can see it in your eyes
I can see it in your smile
You're all I've ever wanted
And my arms are open wide
Cause you know just what to say
And you know just what to do
And I want to tell you so much
I love you

I long to see the sunlight in your hair
And tell you time to time again
How much I care
Sometimes I feel my heart will overflow
Hello, I've just got to let you know

Cause I wonder where you are
And I wonder what you do
Are you somewhere feeling lonely, or is
Someone loving you
Tell me how to win your heart
For I haven't got a clue
But let me start by saying
I love you...

MY ALL ( MARIAH CAREY )

I'm thinking of you

in my sleepless solitude tonight
if it's wrong to love you
then my heart won't let me be right
cause I'm drowned in you
and I won't pull trough
without you by my side
I'd give my all to have
just one more night with you
I'd risk my life to have
your body next to mine
cause I can't let go on
living in the memory of your song
I'd give my all for your love tonight

Baby can you feel me
imagining I'm looking in your eyes
I can see you clearly
vividly emblazoned in my mind
and yet you're so far
like a distant star
I'm wishing on tonight

I'd give my all to have
just one more night with you
I'd risk my life to have
your body next to mine
cause I can't let go on
living in the memory of your song
I'd give my all for your love tonight

I'd give my all to have
just one more night with you
I'd risk my life to have
your body next to mine
cause I can't let go on
living in the memory of your song

I'd give my all for your love tonight
give my all for your love
tonight...

HARD TO SAY I'M SORRY ( CHICAGO )

Everybody needs a little time away

I heard her say
From each other

Even lovers need a holiday
Far away
From each other

Hold me now
It's hard for me to say I'm sorry
I just want you to stay

After all that we've been through
I will make it up to you
I promise to
And after all that's been said and done
You're just the part of me I can't let go

Couldn't stand to be kept away
Just for the day
From your body

Wouldn't wanna be swept away
Far away
From the one that I love

Hold me now
It's hard for me to say I'm sorry
I just want you to know

Hold me now
I really want to tell you I'm sorry
I could never let you go

After all that we've been through
I will make it up to you
I promise to

And after all that's been said and done
You're just the part of me I can't let go

After all that we've been through
I will make it up to you
I promise to
You're gonna be the lucky one

When we get there gonna jump in the air
No one'll see us 'cause there's nobody there
After all, you know we really don't care
Hold on, I'm gonna take you there

YOU'RE MY EVERYTHING ( SANTA ESMERALDA )

You're my everything

The sun shines above you make the blue bird sing
The star that twinkle way up in the sky
Tell me I'm in love

( 1 )
When I kiss your lips
I feel the roaring thunder to my finger tips
And all the while my head is in the spin
Deep within I'm in love

( chorus )
You're my everything
And nothing really matter what the love you bring
You're my everything
To see you in the morning with those big brown eyes
You're my everything
Forever and the day I need you close to me
You're my everything
You never have to worry never fear
Coz I'm in near

For my everything
I left up from the land and see the sky above
I swim within her ocean sweet and warm
There no strong my love
( repeat chorus )

When I hold your tight
And nothing that can harm you in a lonely night
I'll come to you and keep you safe and warm
There no storm my love
( repeat 1 )

La..la..la..la...la..la..la...

You're my everything
the sunshine above you make the blue bird sing
The star that twinkle way up in the sky
Tell me I'm in love

When I kiss you lips
I feel the roaring thunder to my finger tip
Deep within I'm in love

You're my everything
And nothing really matter
You 're my everything
To see you in the morning with those big brown eye
You're my

KNIFE ( ROCKWELL )

You touched my life

With your softness in the night
My wish was your command
Until you ran

Out of love
I tell myself I'm free
Got the chance of livin' just for me
No need to hurry home
Now that you're gone

CHORUS:

Knife
Cuts like a knife
How will I ever heal
I'm so deeply wounded
Knife
Cuts like a knife
You cut away the heart of my life

When I pretend
Wear a smile to fool my dearest friends
I wonder if they know
It's just a show

I'm on a stage
Day and night I go through my charades
But how can I disguise
What's in my eyes

REPEAT CHORUS

Oh, oh
Oh, oh, oh, oh
Oh, oh, oh, oh
Oh...

I've tried and tried
Blocking out the pain I feel inside
The pain of wanting you
Wanting you.......

KILLING ME SOFTLY ( THE FUGEES )

Strumming my pain with his fingers

Singing my life with his words
Killing me softly with his song
Killing me softly with his song
Telling my whole life with his words
Killing me softly, with his song


I heard he sang a good song, I heard he had a style
And so I came to see him, and listen for a while.
And there he was, this young boy, a stranger to my eyes

Strumming my pain with his fingers (one time)
Singing my life with his words (two times)
Killing me softly with his song
Killing me softly with his song
Telling my whole life with his words
Killing me softly, with his song

I felt all flushed with fever, embarrassed by the crowd
I felt he found my letters, and read each one out loud
I prayed that he would finish, but he just kept right on

Strumming my pain with his fingers (one time)
Singing my life with his words (two times)
Killing me softly with his song
Killing me softly with his song
Telling my whole life with his words
Killing me softly, with his song

He sang as if he knew me, and all my dark despair
He kept on looking right through me as if I wasn't there
And then he kept on singing, singing clear and strong

Oh, oh, oh... La, la, la, la...

Strumming my pain with his fingers (Yes he was singing my life)
Singing my life with his words
Killing me softly with his song
Killing me softly with his song (Yeahh)
Telling my whole life with his words (Whole life, his words)
Killing me softly, with his song

Lagu2 ni sume nye evergreen...almaklumlah aku ni ade ketika nyer nak jiwang2 gak...cam MY ALL tu kire baru gak lah dlm 90an tp kire ttp evergreen sbb lagu tu sdp...n yg slalu aku dgr arr..

CIKMA : Nanti2 letak lirik lagu yg bahasa melayu nyer ekk....yg fovourite songs nye ler..

Sabtu, 26 Disember 2009

My talent.....

Dah lame beno aku x buat en3 ni...bkn ape rase cam 2,3 menjak ni x do mood nak tulih2 kat blog...ditmbah aku bz skit menyiapkan hantaran bertunang adik aku...kire dah lepaih skit ar lelah aku tuk mggu ni sbb majlis bertunang adik aku pun dah selesai mggu sudah...

Seperti yg di janjikan...(aku der janji ker)..aku nak tunjukkan ler talent aku mase buat hantaran tuk adik aku...x ler cantik sgt...tp blehlah...ehem..ramai gak sedara mara n jiran tetangga yg memuji...ahaks...ader gak yg tnye bleh ke tempah...huhui...aku ok jer...rezeki jgn di tolak kan...!!!!


Sejadah



Barang Penjagaan Diri



Kemeja n Seluar Panjang



Kasut n Jam Tangan



Beg n Kain Pelikat



Tuala



Kain Baju Melayu



Bunga Rampai



Biskut



Coklat



Bekas Kuih




Buah-buahan(x nmpk sgt..lupe nk shoot gmbo buahan)

Inilah antara (rasenye sume aku buat...by hand aku tau!!)...brg hantaran tuk adik aku tu...x lah lawo sgt...tp..oklah...


CIKMA : aku nyer hantaran sendiri bile ler dpt buat??....kan!!!!

Ahad, 13 Disember 2009

Musuh dan Sahabat Iblis.

Menurut riwayat Wahab bin Munbih, pernah terjadi peristiwa dimana Allah SWT memerintahkan iblis menemui Nabi Muhammad SAW dan menjawab segala pertanyaannya. Lalu iblis pun mengunjungi Baginda dengan menyamar sbg seorang tua bangka yang memegang sebatang tongkat.

Nabi bertanya : "Man Anta?" (Siapa anda?).
                        "Saya Iblis" jawabnya.
                        "Apakah maksudmu datang?" tanya Rasulullah SAW.
                        "Tuhan memerintahkanku supaya menemui anda dan menjawab segala pertanyaan anda"
                         jawab Iblis.
                        "Wahai Iblis, berapakah banyaknya musuh-musuhmu dari umatku?" tanya Rasulullah SAW.
                        "Lima belas orang " jawab Iblis.

15 MUSUH-MUSUH IBLIS :

1) Nabi Muhammad SAW.
2) Iman yang adil.
3) Orang kaya yang rendah hati.
4) Pedagang yang jujur.
5) Orang alim yang solatnya khusyuk.
6) Orang beriman yang suka memberi nasihat.
7) Orang beriman yang pengasih.
8) Orang yang taubat dan tetap atas taubatnya.
9) Orang yang tidak mahu berbuat kemungkaran.
10) Orang beriman yang sentiasa berwudhuk.
11) Orang beriman yang banyak bersedekah.
12) Orang beriman yang berkelakuan baik.
13) Orang beriman yang memberi manfaat kepada orang lain.
14) Orang yang mengamalkan dan terus menerus membaca Al-Quran.
15) Orang yang menegakkan ibadat pada waktu malam, sedangkan orang lain tidur dengan nyenyaknya..

Selanjutnya Rasululluh SAW bertanya pula, "Berapa banyak sahabat-sahabatmu dari umatku?"

10 SAHABAT-SAHABAT IBLIS :

1) Hakim yang tidak adil.
2) Orang kaya yang sombong.
3) Pedagang yang tidak jujur.
4) Peminum arak.
5) Penghasut kepada orang lain.
6) Orang yang beramal kerana ingin nama (riak).
7) Orang yang memakan harta anak yatim.
8) Orang yang mempermudahkan solat.
9) Orang yang tidak mahu berzakat.
10) Orang yang suka termenung (mengelamun).

Wallahualam.................

CIK MA : Ade x antara kita ni tergolong dalam sahabat2 Iblis?. Renung2kanlah...........

                    

Skandal dan Kontroversi....

Panas...panas...panas...
Emm aper yg panas ekk....rasenye sejak dua menjak ni bnyk sgt citer2 yg panas ditambah dgn citer2 yg kureng panas....(citer ape yg kureng panas tu??) huhu...

Aku ni nk citer skit ar ttg berita yg menggemparkan kte lah espicially peminat2 golf....korang msti tau kan ttg berita skandal pemain nom 1 dunia... Tiger Woods yg skrg ni heboh diperkatakan di dada2 akhbar...emm aku sbnrnye terkezut gak ttg perihal kisah dalam kain dia n wife dia serta dengan kekasih2 gelap dia tu...



Well, bg aku imej bersih dia sbg pemain golf terkenal n termasyhur kat dunia ni dah tercemar angkara perbuatan beliau sendiri. Sblm ni x penah aku dgr citer2 buruk dia kecuali kejayaan2 dia dlm jelajah golf dunia yg dia sertai...tp disbbkan satu insiden beliau yg berlaku dlm 2 minggu lepas( kes berlanggar kat area rumah sendiri tuh!!) menjadi titik tolak skandal terhebat menjelang akhir thn 2009....

Nak kate skandal ni pelik x jugak....kte pun tau ramai lagi selebriti barat x kire ahli sukan atau artis2 barat ni dipenuhi dgn skandal dan kontroversi...x payah pun sebenarnyer kte nak amik pot benda2 ni...tp yg buat aku musykil tu ttg kebanyakan skandal dan kontroversi yg membabitkan selebriti ni mesti ader sangkut-paut ngan pompuan.....emmm....kaum perempuan atau wanita ni mmg dijadikan utk menjadi perosak ker???

Aku ni pun pompuan jugak...bkn nak ktuk kaum sejenis sendiri...tp kalo dipikir balik semua kes yg glamor n penuh dgn skandal ni mmg membabitkan kaum wanita...aku pun x pahm ler...

Contoh terdekat yg trbaru kat Msia ni pun...kes artis kte...yg berlakon "Nur Kasih"...si Remy Ishak (aku suke dia ni!!!uhuk..) n Ummi Nazeera tu....yg jadi kes polis sbb kena blasah kat Istana Budaya...tu pun kes ttg pompuan gak..dahle tgh top skang...alih2 kes kena pukul plak yg timbul... (sabo lah Remy ek!!)...lagi satu...dulu satu Malaya heboh pasal kes Altantuya tu...emmm skandal dan kontroversi paling panas kt Msia...(sangkut paut ngan org terpenting Msia)...pun ttg pompuan gak...emmm alahai ntahlah...




Rase bnyk lagi skandal yg membabitkan kaum wanita ni yg berprofil tinggi...aku nak tulis bnyk gak...cuma aku x nak lah kte2 ni kaum wanita dijadikan sasaran dlm melakukan perkara yg x baik...aku x ksah sgt ttg wanita2 barat tuh!! dorang mmg x do maruah dah...mmg x tau malu pun....dan aku x amik ksah pun...(dah sah2 jadi ahli neraka jahanam kan!!!)...tp kte2 ni lah kaum2 wanita espicially yg beragama Islam ni....kenkdg pikir kesian aku tgk budak2 pompuan zaman skang yg dah x tau malu n dah x de adab dalam kehidupan dorang...bangga jadi bohsia...gro...pelacur...pompuan simpanan...minah rempit...dan sbgnyer lah...dah x pikir
ke tentang perasaan mak bapak dorang ni?.

Aku mengharapkan jugak adelah keinsafan pd kaum pompuan yg dah tersesat jalan tu...rase2nyer kte kat Msia ni bnyk NGO2 yg begitu alert ttg penindasan kaum wanita dan jugak bnyk tmpt kebajikan mengenai
wanita2 yg teraniaya...hrp2 ade jugak dari pihak2 tertentu yg dpt menyedarkan budak2 pompuan yg dah
tersesat ni kembali ke pangkal jalan....aku pun ble baca artikel2 ttg skandal dan kontroversi yg membabitkan kaum wanita ni membuatkan aku rase rimas n buat aku terloya ler...eiii...tolong lah!!!!

CIK MA : Aku Skandal....(lagu kump "Hujan")..skandal ke aku...?




Ahad, 29 November 2009

KELAMAI..

Still dalam mood raya haji....nak kte cam raya pose mybe x lah...slalu time raya pose lagi sronok kot sbb jmpe kengkawn lame n sedara mara...time raya haji ni lps solat duk umah jer....nengok tv...makan..nengok tv..n makan lagi....

Semalam aku g Ipoh ngan mak n adik2 aku...dok p tgk barang2 tuk adik aku yg nak bertunang...(adik tau bkn aku!!)...sampai ptg gak lah baru balik...nak pilih2 brg org nak brtunang ni bkn nyer senang...tgk kepala gak lah...nasib adik aku tu x cerewet...bleh ajelah kalo aku suggest brg2 aper yg nak dibuat hantaran tu...so yg tukang menghiasnye dah tentulah aku...so, time cuti ni mmg ler aku bz skit nak menyiapkan hantaran tuk adik aku tu...almaklumlah...aku ni kakak...sapo laie nak tulun...lgpun aku suka na buat barang2 hantaran ni...so kalo nak tgk hasil kerja aku ni..insyaallah en3 akan dtg aku masukkan hasil hantaran yang aku buat tuh....huhu...

Sebenarnya bkn citer pasal barang hantaran ni yg aku nak tulis tp ttg satu makanan tradisional atau makanan warisan yg baru 1st time aku mkn...KELAMAI name mknan tu...(kelamai ke kelemai aku x pasti...tak hingat ler...)...time mase aku g Ipoh ler smlm aku suruh mak aku belikan....mmg sblm ni kalo g Ipoh ader aku nmpk gerai2 tepi jalan (area Gopeng) slalu tunjuk perkataan Kelamai tu... aku tnye mak aku ape kebenda nyer tu...mak aku ckp tu sejenis makanan tradisional orang Rawa...(asal dr Indonesia...rase2nyer yg ader keturunan Rawa tau kot makanan ni)...makanan tu dia masuk dalam buluh...cam lemang ler gak...tp buluh yg dorang pakai tuk buat kelamai ni bukan buluh lemang...buluh betung...kire keras lah berbanding buluh lemang biasa tu....




So,,,dah selalu sgt aku tgk tiap kali g ke Ipoh aku pun smlm rentikan keta kat tepi jalan n suruh mak aku belikan benda tu...sebatang harga dia RM13...kire mahal gak tu...tp nak rase nyer pasal aku x ksah...lgpun duit mak aku...uhuk.....

Mlm td mak bukakan buluh tu n aku nak tgk camne gayanye bentuk kelamai ni...aku igt cam lemang...rupe2 nye lain ler plak...hitam legam siut....
huhu...susah gak mak aku nak belah buluh tu...almaklumlah buluh betung..keras giler...

1st makan...bleh lah...manis skit...mak aku ckp Kelamai ni campuran tepung beras(x silap mak aku lah...kalo salah tulun betuikan...)gula merah,taik minyak(masak minyak sampai timbul bunga minyak tu),santan kot..(rase2aku lah...)pastu dicampur semua n digaul...peram semalaman dalam bekas berpenutup...esoknye baru bleh di bakar adunan tu...api dia mesti kecil...x bleh beso sgt...takut hangus...lama gak di bakar...same cam bakar lemang....

Kire lepas lah gian aku nak makan Kelamai tu...rase2nye enkorang pun mesti x penah makan makanan tu...tp kalo dah keturunan Rawa aku rase mybe dah tau n dah penah rase Kelamai tu...ni kalo aku kte makanan tradisional org Malaysia 100% x mungkin ler kot sbb asal mybe dr seberang...kalo ler kerajaan Msia nak iktiraf Kelamai tu makanan asal neg kte...mau x nyer org seberang s****g kte balik kot...mase time nak dptkan hak milik mutlak batik dulu tu n ngan lagu Rasa Sayang....huhu....mane tau kan....



CIKMA : Aku campuran Jawa n Mandailing......

Jumaat, 27 November 2009

SALAM AIDILADHA

Salam Aidiladha........
Rase blum terlambat utk aku ucapkan Selamat Hari Raya Aidiladha kpd sume2 yg kenal aku espicially to my family, friends, yg kenal2 kat fb aku n rakan2 sejawat kat SKPI....juga kat sedara mara, n yg sma waktu dgn nyelah...juga kpd blogger2 yg bace blog aku yg x seberapa ni.......

Bercerita ttg Aidiladha ni....secara automatiknya kte akan terimbas balik kisah para anbia kte....ttg pengorbanan Nabi Ibrahim a.s yg terpaksa mengorbankan anaknya Nabi Ismail a.s....kerana perintah ALLAH SWT...pengorbanan yg menuntut keimanan dan ketaqwaan yg beigtu tinggi....kalo kte diberi pilihan begitu....mampukah kta menerimanya....wallahualam.....

Kalo bab berkorban ni aku rase sejak aku hidup ni rasenye x delah pengorbanan yg besar aku buat...mybe rase2 nye org2 lain penah buat pengorbanan yg besar....mungkin pengorbanan dari segi perasaan, harta benda, masa, tenaga, tanggungjawab dan sebagainyalah...mybe yg dah berkeluarga bnyk menuntut pengorbanan yg tinggi terutama yg dah ader anak2....aku plak kalo nak ckp berkorban ni mybe time aku blaja dulu rasenyer...menuntut aku berkorban dr segi masa, tenaga, kepayahan dan kesusahan time tgh x do duit n sbgnyelah..tp alhamdulillah aku dpt hadapi semua berkat sokongan keluarga....

Ble time ari raye korban ni aku pun sbnrnyer tingin gak nk wat ibadah korban...tingat balik time solat raya pagi td....pengerusi surau tmpt tinggal aku ni ckp nak buat ibadah korban ni kena dri hati yg ikhlas...bkn nak tunjuk2 berapa ekor lembu nk tumbang...kalo x mampu bleh amik 1 bhgn jer dr 7 bhgn...pastu dia ckp lagi mulai arini bleh ler simpan RM 1 setiap hari smpai le genap tuk raye haji thn depan...dlm RM300++ (x silap aku ler...kalo salah tulun betuikan...)...jdi dpt ler 1 bhgan korban.....kire ok gak idea dia...mak aku pun suggest gak kat aku buat ler ibadah korban ni...bile lagi nak buat...yelah kte buat ni sekurang2 nyer dpt bantu org2 yg x berkemampuan...dan lagi satu rezeki kte tu diberkati ALLAH SWT...betui gak ckp mak aku...insyallah kalo diizinkan nak gak aku buat ibadah korban tu thn dpan...jika dipanjangkan umur..........

Time khutbah raye td aku dgr bab2 ttg anak2 zaman skang yg dah lalai dengan keseronokan duniawi ni....terasa gak aku...aku pun dikalangan org2 tu gak...yelah namanyer manusia...aku pun lalai gak....bile dgr khutbah tu aku pikir ape yg aku buat selama ni bnyk yg melalaikan....dok skang ni pun kte perhatikan bnyk sgt hiburan2 yg melalaikan....budak2 kecik bukannye nak tgk citer ngaji2 ker...bernasyid ker....taranum ker...aku tgk suke na tgk citer2 hiburan...nak masuk nyanyilah...berlakonlah...kat sek aku tu pun dah ramai anak2 murid tu yg jd pelakon...kalo suruh nyanyi cepat jer...ce suruh bace iqra...tersangkut2 gak..emm ntahlah....


Tp ble difikirkan aku rase x bleh nak salahkan dorang bebudak ni...mak ayah pun kenalah gak bimbing...aku pun walaupun dah beso pjg ni tingin gak nak dibimbing...menjadi yg lebih baik drpd skang....x de yg lebih baik jika kta mengaku kekhilafan kita drpd kite mengaku kte tahu semuanya. kan......Wallahualam....

CIKMA : Salam Iduladha buat semua..............

Ahad, 8 November 2009

Keta Den.............

Minggu ni betui2 buat aku cam x leh bernafas sekejap.........
1st mggu lepas aktvt sekolah aku padat giler...letih n penat....
2nd....sentap ngan sorang mamat separuh kat sekolah aku.......
3rd...jmpe kengkwn lame ajak buat mlm.....(wei aku tak minat lah!!!)
4th...keta den buat hal.....
bengang gak lah aku tetiba keta x leh start....cuak pun ader...tetiba plak buat hal...nasib baik ler hari minggu...kot2 mase time keje...atau time g kuar dia buat hal...x ker naya.....
mlm ahad aku nak kuar g tesco ngan housemate aku...konon pakai ler keta aku...lagpun mase tu aku mmg nk isi mnyk gak...ntah bile nk start x bleh...aku mmg pikir bateri keta dah kong...time tu aku cool lagi...biasaklah keta aku tu x penah tukar bateri since beli dlm 1 thn lebih gak ler....
sok aku g tipon mekanik...nsb baik mlm tu aku kuar gak ngan housemate n g carik proton services....n nsb baik gak ler housemate aku baru dpt keta dr husband dia....so, cam secara kebetulan ler...x delah aku nak berjln kaki cari pomen.....
sok pagi aku call pomen...mula sampai dia try start keta aku...x bleh...dia kerodek ler enjin aku...cek bateri...sume ok...dia try lagi start...x bleh gak...sampai satu thp pomen tu bukak sume enjin...box starter...ntah cam2 lagilah aku tgk...aku diam jelah (maklumlah pompuan!!)...pastu dia ckp dia pun x tau masalah ape keta aku ni...pelik??pomen berpengalaman pun x tau....
last2 dia call boss dia n boss dia suruh plak aku call proton services...emmm...mase tu aku cam bengang skit arrr...call rupenye trus g telekon services...emmm kena ckp plak ngan operator nyer plak...aku ingat trus dpt ker main proton servis...pastu tnye ler area mane yg dekat...citer punyer citer operator tu tnye nak nom proton ik ker...aku pun ye kan ajelah (tu pun aku x tau aper dia)
aku call trus dpt...dia pun tnye per msalah...aku pun citer...dah mamat tu plak siap nak wat lawak plak kat aku...aku dah le tgh tension(sikit jer!!)
dia suruh aku tggu sbb dia kt subang jaya waktu tu....dekat 1 jam lbh gak ler aku tggu...baruler nampak batang idung budak yg nak repair keta aku....
dia start kerta aku...still same x bleh...aku cam biasaklah jd pemerhati...igt mase tu kalo x bleh start gak keta aku kena tarik ler (duit kluor bnyk tuh!!!)tp memandangkan aku nak keta aku ni selamat aku x kisah kena brapa lagipun keta den ni under warrenty lagi....
lam tempoh x sampai 20 minit tetiba bleh plak start keta aku...terkejut badak gak lah aku...yg pelik pomen yg sblm ni dtg lebih sejam buat keta aku x bleh start2...tp budak tu buat sekejap jerrr...huhu pelik2...aku kire respect ar mamat ni...terrer arrr bro!!!
aku tnye prob keta aku ni...dia kate enjin x der prob...mybe mnyk atau ader benda yg tersumbat kt tangki mnyk(tu yg aku phm ler..)aku pun tnye gak camner jd cam tu...mamat tu ckp biasalah keta...dia pun ckp x yah nak risau pe2 ngan keta aku...still good n better arr...
mamat tu pun bg no pone dia pada aku kot2 keta aku ader prob lagi...aku rase lega sesgt lepaih tu...bayo pun x bnyk mane...cume servis dia jer dtg...tu pun mamat tu dah bg diskaun kat aku...murah rezeki kau bro!!!!
aku plak ptg tu x dpt g sek...crk ler aku...nsb baik penyelia ptg aku x kisah sgt...dia pun phm...yg pntg keta den dah ok balik......
ptg smlm aku cek plak keta aku kat kg (blk perak wei!!)...ngan abah...dah aku tgk abah aku dok tipon ari2 tnye ttg keta aku dah ok ker x aku pun bwk ler balik perak n cek lagi sekali kat proton servis kat kg aku...
cek gak lah pastu buat tuning n suruh deme cek brek keta aku (cam ader bunyi skit arr)...dorong kte pun keta aku x de mslh...pelik2...abis tu yg x bleh start tu nape...huh...kena sumpahan ker????
ape2 hal aku tgk keta aku alhamdulillah ok...aku drive pun rase cam ader ar skit perubahan...enjin ok..brek pun dah x do bunyi2 lagi...smooth jer drive....huhu...
baru ler aku tau skang statement lelaki yg syg keta lbh dr bini tu mmg ader kebenarannyer...huih aku rase gak keperitan ble keta aku ni buat hal...syg keta mengalahkan syg pakwe!!(aku ader pakwe ker???)huhuhuhu..yg penting keta den dah x buat hal lagi.......syukur.....

CIKMA : KETA KU IBARAT PAKWE KU...UHUK!!!

SENTAP...........

aku sentap korang!!!!!!!!!huhu...ayat yg selalu aku dgr dr mulut2 yg berbau longkang ni....emm x tau nak habaq apa dah!!!
mggu2 sblm ni aku masih dlm suasana berkabung(kehilangan best frenz waktu kecik)...tp dah hampir sebln setelah pemergian arwah "adik"...aku kembali bernafas.....huhuhu...bleh lah....namun ade ketika aku masih lagi teringat2 n terimbas2 hubungan aku n arwah....
mggu lepas sekolah aku buat Hari Kanak2 n Hari Mesra Niaga....mggu yg amat letih n penat...ditmbah tugas aku sbg emcee (tuk ari kanak2) n jga umah antu (hari mesra niaga)..huhu best mmg best...untung beso gak mase time jaga umah antu tu (antu pun ader umah..heheheh)...mase jadi emcee plak aku sorang jer...x der back-up..so aku pun pulun ler melontarkan suare aku yg merdu ni (merdu kerr) tuk mengawal majlis n memeriahkan suasana hari kanak2 tu........
tp......ader lah kes ari kanak2 tu....em..rase2nyer ader ar rakan2 sejawat aku yg tahu kes aper yg berlaku....emmm maleh nak bgtau...tp...aku nak balas balik ler statement mamat separuh tu dlm f******* dier........
kalo setakat nk sentap ngan aku...bleh x bagtau dpan aku jer...x yah lah mamat separuh tu nak bagtau 1 dunia aku ni pompuan mulut jahat...(jht sgt kerr!!!)...hello!!!ko punyer mulut tu baguih sgt ker.....nak kutuk org kutuk dulu dri kau tu..........(emosi lebih nih!!!)
jgn fikir sentap dia jer...sentap kite ni dia x pikir kot...rase2nye aku x lah perli2 dia mase time kejadian tu....aku siap bg tazkirah lagi kat dia...tp dia pikir lain plak...pastu nak dikaitkan plak dgn adik-beradik...hello!!!tlg bleh x jgn kaitkan problema ni ngan org lain...aku ngan ko je tau.....
pastu ko nak raih simpati ngan member2 ko dlm f******* ko....yg member2 ko tau aper wei....aku x payah nak raih simpati arr....yg jd saksi tau sape yg mulakan dulu (saksi utama ALLAH SWT)....(emosi lagi!!!).......aku harap sgt ler mamat separuh ni insaf2 skit....kte ni dlm bidang pendidikan...bidang yg sgt dihormati n disanjungi....perangai kte org lain nampak especially anak2 didik kte...aku x nak cari musuh...tp org lain yg suka jdkan aku musuh..(aku ader musuh ker????)so...insaflah wahai manusia!!!
so,,aku harap2 sgt lps2 ni si mamat separuh tu tak sentap2 lagi n mula bukak mulut longkang...aku cume nak igtkan....jgn nak ditmbahkan petrol dlm api...x pasal2 meletup....jd fikir2 kan ler ape yg si mamat tu ckp ngan aku....sabar aku ader hadnyer.........(emosi lagi dan lagi!!!)

CIKMA : SABAR SEPARUH DARIPADA IMAN.......AMINNNNNN

FANATIK...........

uhuuuuu...aku baru jer lps ngk bola...live tv1...tau ler kan Piala Mlaysia thn ni dah milik sapo...jeng3 Negori Sombilan ler...tahniah2....(walaupun aku pilih Kelantan menang mlm td...)pe2 hal aku tgk ok ar dorang main...takdelah gado2....kalo gado2 pun ala2 manja gitu.....
bercerita ttg bola ni aku nengok td mmg best walaupun tahap keterrean dorang main tu x sama dalm epl...tp yg x sonok tgk bile bab2 penyokong2 ni....
aku bukan nak kutuk tp tadi aku tgk...masyaallah...cam x penah masuk kl ker org2 K******* ni...sori to say ler...dah kalah wat ler cara kalah...tak yah bakor2 kerusi ker,mercun ker,baling2 batu,botol....ni ke dikatakan semangat kesukanan.....dah name nyer pertandingan....ader kalah n ader menang...terimalah hakikat wei......
kalo ikut kan penyokong2 K******* ni very the fanatik ler...tau dorang dah lame idamkan Piala Msia tu...tp sbb habit dorang tu yg merosakkan suansana..jgn kerana kalah stadium nk di bakar...realistik ar skit.....
aku tgk gak td ader org yg tercedera kena baling batu...aku tau suasana dlm stadium tu camne...lebih2 lg kalo time final beso camni....pengalaman aku ler masuk stadium dulu pun mmg meremang beb........rase semangat kenegerian mase tu mmg tahap gaban ler...tp idak ler kalo klh nak baling2 kerusi....bleh x korang2 yg g stadium tu hormat perasaan org lain n jga lah skit kemudahan kt stadium tu.........
citer bab bola mmg x bleh nak abis...tp tulah aku harp sgt2 ler korng2 nak g stadium tgk bola respect ar each other...x malu ker...dah ler live...1 Msia tgk kome wei....ape2 hal tahniah tuk N9 n teruskan perjuangan bg N.Kelantan...................

CIKMA : SOKONG PERAK JER...KEJOR YOB KEJOR!!!

Ahad, 18 Oktober 2009

Persahabatan


Bila sebut tentang persahabatan ni rasenya semua orang kat dunia ni ada kawan,sahabat,rakan masing2...x kira laki atau perempuan...bila bercerita tentang persahabatan aku jugak x terkecuali mempunyai rakan2 yg agak rapat dan still contact each other.......

aku sejak zaman sekolah menengah dah ade grup sendiri....kirenye grup aku ni yg mmg satu kepala ngan aku....aku,nona,mas,tity,yanti n zu..masih lagi berhubungan antara satu sama lain walaupun telah berlainan status(berkahwin semuanya kecuali aku!!!uhuk).....

aku n grup nk kate glamer kt sek x delah sgt....cuma kami ni kire ok skit berbanding grup lain kot....mcm2 kisah sebenarnya dlm grup aku ni...merajuk,gaduh2 manje,perli2 sentap sume aderlah....tp skang dah x delah mcm tu...sume dh beso2...dah ader anak dah pun masing2...

yg pastinya setiap rakan2 aku ni berjaya dengan kehidupan masing2...walaupun pader hakikatnya kami berbeza status n kerjaya....x dpt aku nafikan kalo aku kehilangan salah sorang dr mereka...aku x tau nak buat aper...masing2 ader perangai tersendiri...tu yg membuatkan aku rase dunia persahabatan aku ngan dorang ni ibarat makan kek lapis sarawak!!!!berwarna-warni........huhu....

itu kisah aku n geng aku.....yg ni kisah aku ttg persahabatan aku dgn seseorg yg aku ibaratkan seperti keluarga aku sendiri.....

tanggal 2 Oktober 2009.......beberapa minggu yg lalu aku dikejutkan dgn berita kematian salah seorg rakan rapat aku ketika kecil....YUSAINI J....aku sgt2 terkejut...terdiam...kelu n pelbagai perasaan yg berada dalam diri...x menjangka yg dia akan pergi begitu cepat dari dunia ini.......

arwah meninggal dunia disbbkan oleh kanser paru-paru....yg pasti dia tidak merokok...aku dpt berita sedih ini setelah abah bgtau pada aku sehari selepas pemergiaan arwah....dpt panggilan dr abah aku rase kepala aku berat,fikiran aku menerawang jauh...pening n sbgnya...sebak?...ye aku sebak...kerana x sangka dia akan pergi terlalu cepat....sgt muda utk dia pergi bertemu PENCIPTANYA....

hari yg sma aku dpt panggilan abah ttg berita ni...aku minta mak carikan nom hp ayah arwah...aku dail dan sgt berharap agar nom hp tu tdk ditukar...dan akhirnya aku dpt berckp n berbual ngan ayah arwah utk mengikuti kisah sedih ini.......

arwah sbnrnya tdk mengetahui yg beliau menghidap penyakit yg membawa maut itu...ayah arwah bagitau aku yg dia selalu batuk2 n cepat penat...namun arwah anggap bahawa semua tu hanya sakit2 biasa....hinggalah dia akhirnya terpaksa ke hospital pada pertengahan thn ni dan akhirnya di sahkan menghidap kanser paru-paru........

hampir sebulan lebih sbnrnya arwah berada di PPUM sebelum menghembuskan nafas terakhir...14 OGOS 2009 hinggalah arwah meninggal....dan aku sendiri tidak mengetahui berita ini....dan aku tahu doktor2 di PPUM berusaha utk menyelamatkan arwah...namun arwah lebih di sayangi ALLAH SWT......

mengenang kisah persahabatan aku ngan dia sangat indah dan menyeronokkan....kami berkawan ketika kecil...arwah jiran aku depan rumah...kami satu tadika n sek ren...ade aku,ade lah dia....yg pastinyer nama EMMA itulah merupakan panggilan dia n keluarganya pada aku....dan nama itu diciptakan khas utk aku....dan sampai skrang hanya rakan2 terdekat aku shj yg menggunakan nama tersebut utk aku...........

kami sgt rapat waktu kecil...hinggakan rumah dia seperti rumah aku...dan rumah aku seperti rumah dia....arwah sgt baik,lemah lembut, dan manja.Panggilan ADIK mencerminkan arwah sgt manja dgn keluarga n org disekitarnya (arwah merupakan anak bongsu dlm keluarga)....n sampai aku besar panggilan adik masih terlekat dr mulut stp kali berjumpa....

bermain bersama2 dah jadi perkara biasa...stp ptg pasti kami akan bermain...x kira lah main aci kejar,xero four(main getah),msk2, badminton n sbgnye....kami jugak pergi sek bersama2...dr tadika(abah bwk kami naik motor...best sgt!!!)hingga ke sek ren(naik basikal sama ngan along).

aku n arwah berpisah bila keluarga arwah berpindah ke Ipoh....x silap mase kami di darjah 5...(thn 1992)namun kami masih contact each other...bertanya khabar n cerita masing2....sehinggalah kami masuk ke universiti masing2....walaupun pd hakikatnya hubungan itu semakin berkurangan disebabkan jarak n masa yg memisahkan.........

kami pernah berjumpa pd thn 1994(x silap aku)...arwah dtg ke rumah kerana kebtulan keluarganya pergi kenduri kawin jiran kami.kemudian masa yg sgt lama utk berjumpa semula iaitu thn 2001...mase kami dh masuk uni...dia di usm dan aku di uitm...arwah yg aku tahu sgt bijak orgnya...stp kali pepriksaan besar(upsr,pmr)dia pasti lebih baik drpd aku....dan spm dia memperoleh keputusan yg sgt baik....arwah amik kos sains biologi di usm.....

sejak 2001 itulah aku rase kehilangan arwah...aku lost contact...x tahu di mana arwah berada...cuma aku dpt tahu dia dah melanjutkan pelajaran ke UK...futher study ke sana...dan sehinggalah pd thn 2007...pada aidilfitri thn itu aku dpt berjumpa dgn arwah buat kesekian kalinya.........lebih 6 thn tanpa berita...tanpa wajah dan perasaan...mmg aku berdebar jumpe dia waktu tu...mungkin peredaran masa dan kematangan fikiran yg buat aku x tenteram....

kali pertama jumpe arwah waktu tu.......bnyak perubahan yg berlaku pd dia...dr segi fizikal n mental,komunikasi dan sbgnya....hampir aku x mengenali arwah....tp dia masih hormat aku sbg rakan nya...aku tergelak kecil dlm hati waktu tu...slangga ingglish arwah sgt pekat...maklumlah arwah duduk di UK hampir 3 tahun.......

pelbagai cerita kami kongsi waktu tu...cerita aku masuk maktab(thn 2007 aku di iprm), kisah arwah di UK...(arwah tukar kos di sana...graphic designer)dan pelbagai kisah hinggalah ke kisah peribadi....namun yg pasti waktu tu arwah single(pengakuan jujur)........

dan itulah kali terakhir aku berjumpa dengan arwah hinggalah berita kematiannya mengejutkan seluruh urat sarafku.......aku sempat bergambar dengan arwah waktu itu dan itulah juga kenangan terakhir aku dgn arwah......

persoalan yg bermain di fikiran aku ttg arwah terjwb sudah...kehilangan arwah dlm hidup aku sememangnya punya sbb yg sgt besar....aku tahu arwah abis pengajian di UK sekitar thn 2008...dan bekerja di KL...namun aku x dpt menghubungi arwah waktu itu sbb nom yg digunakan arwah sudah ditmtkan perkhidmatan...dan aku tahu arwah ade menyimpan nom hp aku...namun aku terkilan arwah tdk pernah cuba menghubungi aku waktu itu....dan aku...semakin lupa akan persahabatan aku ngan dia.........

aku akhirnya mengetahui sbb arwah tidak pernah cuba menghubungi aku....sisi gelap arwah yg x mungkin aku duga n sangka........hanya aku,arwah dan ALLAH SWT yg tahu akan perihal ini........aku cuba memahami dan mengerti......tp aku x berdaya....aku sgt menyayangi arwah sbg rakan....dan kehilangan arwah dlm hidup aku seperti merentap sebahagian rasa gembira dlm diri.......

aku cuba memahami jalinan persahabatan aku ngan arwah ketika ini.........walaupun arwah tiada..namun kenangan indah aku dan arwah akan tersemat dalam hati aku selamanya.......

kepada rakan yg mengenali arwah...titipkan doa dan Al-Fatihah kpd arwah agar rohnya di cucuri rahmat ALLAH SWT dan setiap amal ibadatnya di terima........AMIN...

Permulaan Sebuah Cerita

Salam....perkenalan dari pihak penulis....menyusun sebuah kisah permulaan sebuah cerita....
Ini sebuah cerita yang akan dikongsi bersama pembuat2 blog...rasanya pelbagai kisah telah dibaca,dijaja,difahami dalam setiap blog yang ditulis....
memandangkan aku baru berjinak-jinak dalam penulisan blog...izinkan aku menulis sedikit permulaan sebuah cerita ini.........
banyak persoalan yang bermain dalam benak fikiranku akhir2 ini....dan ada ketikanya aku sukar membendung persoalan yg bermain dalam fikiran....lantas terhasil lah sebuah blog yang aku fikir ianya dapat memberikan aku sebuah jawapan...
tidak dinafikan aku meronta-ronta untuk menulis sejak 2,3 bulan yang lalu...namun akhirnya masa yang sesuai telah tiba....aku bersedia berkongsi cerita dan berkongsi pandangan bersama pembaca2 blog.....
aku berharap juga penghasilan blog ni bukan saja dpt bertukar2 idea...tapi juga dpt mengeratkan hubungan silahturahim antara kita semua.......
SALAM PERKENALAN......
DARI : matahatijiwa@noorakmamohdyahya

Catatan Popular

MY LISTED

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails