IKUT BLOG NI

Pelawat blog

Pray for them...Pray for GAZA

Pray for them...Pray for GAZA

Sabtu, 25 September 2010

Kek Coklat Moist

Salam dan sejahtera..lama tak menjengah blog..lama ker???hehe..sibuk ler..bila balik Diamond Bay ni mesti sibuk memanjang......pelik kan...apa yang di sibuk pun aku pun tak faham....

Well, entri kali ni aku nak masukkan resepi Kek Coklat Moist..yang every year aku buat tiap kali Hari Raya...senang dan sedap..tak caya..try lah...:)


Bahan-bahan :

Bahan A :
360 gram gula castor
1 cawan serbuk koko
1 cawan air
- Masak semua bahan di atas sehingga pekat (gula hancur)...sejukkan dan ke tepikan.

Bahan B :
250 gram buttercup
1 cawan gula
5 biji telur
1 sudu kecil baking powder
200 gram tepung naik sendiri
1 sudu kecil esen vanilla

Cara-cara :
1) Pukul kembang butter dan gula
2) Masukkan telur sebiji demi sebiji..pukul rata
3) Masukkan esen vanilla
4) Masukkan tepung (ayak bersama baking powder) ke dalam adunan tadi berselang seli dengan bahan A.
5) Kacau rata dan sebati.
6) Bakar adunan dalam 50 minit atau hingga masak. SELAMAT MENCUBA..

KEK COKLAT MOIST

CIKMA : Pantang tengok kek coklat!!!ngeee...sukatan gula boleh di kurang kan..sebab kek ni agak manis sikit..

4 ulasan:

  1. Salam Akma, wow terliur2 akak tengok kek coklat tuuu...dengan limpahan coklatnya aduhai!!! akak pon sama tak tahan dgn godaan kek coklat. Nak sikit boleh ???

    BalasPadam
  2. kak azlina : wsalam kak..ye ke..ni pun tgh tingin nak mkn kek coklat..boleh..amik jer kak...:)

    BalasPadam
  3. ermmm yum yum....teringin nak cuba

    BalasPadam
  4. Umiey : hehe..trylah..senang banget...

    BalasPadam

Catatan Popular

MY LISTED

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails