IKUT BLOG NI

Pelawat blog

Pray for them...Pray for GAZA

Pray for them...Pray for GAZA

Khamis, 30 Oktober 2014

KETIKA CINTA BERTASBIH.....

Haaaa...ni lagi satu filem yang Cikma suka....

Kekekeke...slow mlow aku ni...padahal filem box-office di Indonesia ini dah dekat 4-5 tahun di tayangkan...dan antara filem paling berjaya di sana...motifff baru nak tulis entri......hehehe

Sebenarnya Cikma baru terdetik nak tengok filem ni di Youtube...mengisi masa senggang lah kononnye masa cuti Deepavali hari tu...setelah terdetik hati nak tengok cerita cinta berunsur Islamik dari Seberang (terkonon telah jatuh cinta lepas tengok filem Dalam Mihrab Cinta)...so, aku pun sibukkkan diri untuk nonton filem ni...

Ternyata cerita nya sangat meruntun dan menginsafkan Cikma...yang pasti garapan cerita daripada novelis terkenal dari Seberang iaitu Habiburrahman El Shirazy memang terbaekkk!!!!! thumbs up...

Meh... layan filem2 nye...actually filem Ketika Cinta Bertasbih ni di bahagi kepada 2 bahagian...mungkin filem nya ambil masa yang panjang...ada 1 dan 2...tapi...memang tak akan jemu dan bosan nak tengok (setiap satu filem lebih kurang 2 jam 30 minit) sebab filem ni memang best dan sangat aku suka lebih-leibh lagi pelakon2 nya yang berjaya bawak watak2 mereka dengan cemerlang....lagu-lagu daripada runut bunyi nya pun sangat best (hasil nukilan Melly Goeslow dan Anto Hoed)...korang layan ekkk....:)

KETIKA CINTA BERTASBIH (PART 1)




KETIKA CINTA BERTASBIH (PART 2-FINALE)




CIKMA : Ketika cinta bertasbih nadiku berdenyut merdu...kembang kempis dadaku merangkai butir cinta..garis tangan tergambar tak bisa aku menentang...sujud syukur padaMU atas segala cinta....(auwwww....bersemangat aku nak cari jejaka dari syurga bila tengok filem2 ni....Inshaallah...:) )

Rabu, 29 Oktober 2014

Dalam Mihrab Cinta - Afgan (Ost Filem Dalam Mihrab Cinta)



Okay...lagi sekali jatuh cinta dengan vokal Afgan ni...dan lagu ini juga membawa Cikma mencari dan menonton filem ini di Youtube...alololo....memang best!!!....penuh keinsafan dan iktibar dalam cerita yang di lakonkan oleh Dude Harlino (kenal dia masa nonton sinetron Intan) dan Asmirandah (kenal dia di dalam cerita Aqso dan Madina)....


Meh layan lagu...selitkan juga sekali filem nye....hasil karya hebat seorang penulis dan pengarah Indonesia Habiburrahman ElShirazy (novelis Ayat-Ayat Cinta) yang telah di release 3 tahun lepas...aduhai...bila lah boleh dapat lelaki yang macam ni...hehehehe....:)




CIKMA : Antara filem yang paling baik di Indonesia...harap2 adalah pengarah dari Malaysia dapat buat filem macam ni...seronok jer tengok...:)

Rabu, 15 Oktober 2014

Road N Trip - School Trip (Melaka) - Finale

Sambung cerita ye.....:)

Lepas pergi ke Menara Taming Sari kami terus ke Masjid Al-Azim Melaka untuk solat qasar dan jamak...sambil tu terus lunch di situ...sudah makan kami semua bergerak pula ke Melaka River Cruise...

Okay...ni pun kali pertama jugak buat Cikma...naik river cruise merentasi sungai Melaka ni...orang cakap waktu malam lagi best dan cantik viewnya...kami pergi siang...tapi okay jugaklah sebab dapat tengok keindahan tepian sungai Melaka...

Hampir 40 minit belayar naik river cruise...aku suka view bangunan-bangunan di tepi sungai yang di lukis dengan pelbagai lukisan dan hasil seni yang menarik....selain dapat melihat Kampung Morten...sangat cantik dan cumell jer Cikma tengok....

Harga tiket tak silap RM 10 (dewasa) dan RM 5 bagi kanak-kanak...memang mengujakan dapat menyusuri Sungai Melaka...kalau ada peluang Cikma nak naik cruise tu waktu malam....

Seterusnya, kami ke Bandar Hilir...ingat nak masuk Muzium Kapal Nakhoda tu (erk ape ke namanye x hinggat!!!)...tapi tak jadi sebab kekangan waktu...cuma kami bawak bebudak ni pergi beli souviner di dataran Bandar Hilir...

Yang paling syok..sementara menunggu mereka2 tu shopping beserta rakan sejawat...sempat jugak aku ke Hard Rock Cafe Melaka...punyalah nak beli koleksi T-Shirt... Cikma decided mulanya nak jalan kaki...alih2 bila cari dalam pakcik google agak jauh jugak lah walaupun Cikma dah measure perjalanan dari tempat kami shopping ke HRC tu melalui Sungai Melaka...kekeke...sebab masa naik Melaka River Cruise Cikma dah perasan HRC tu di tepi sungai....so, dengan kiraan matematik yang tak seberapa..macam dekat...alih2....emmm jauh gak....so, tanpa fikir panjang Cikma macam nak naik teksi....

Tapi...otak Cikma terus berfikir benda lain plak...naik beca!!!! hahahah....kannnn...kat Melaka kan banyak beca...dan Cikma pun tak pernah naik beca yang cantik2 tu...apalagi..terus tahan jer sorang abang beca yang kebetulan baru jer sampai kat kedai2 barangan dan jualan tu...terus jer naik...

Kui...kui...kui...tak sampai 10 minit kott dah sampai ke HRC...actually kalu ikut jalan sebenar memang agak jauh lebih kuran 3 km, tapi biasalah naik beca boleh cilok sana cilok sini kan...boleh jer redah jalan...tu yang cepat jer sampai...aku siap suh abang beca tu tunggu sebab malas nak cari beca lain...

Lebih kurang jam 6.00 petang kami bertolak pulang ke Pandan Indah...Alhamdulillah selamat pergi dan balik...budak-budak memang teruja pergi ke Melaka...yang paling best lah Cikma tengok budak-budak ni memang ada jer benda nak di beli...tiap kali kami singgah kat mana-mana lah ada aje yang dorang belikan...banyak naaa duit tu...hehehe...nama nya pun budak-budak...:)

Itu sahaja coretan rombongan sekolah ke Melaka anjuran Unit HEM SKPI...tahun depan..emmm...tak tau lagi nak ke mana...layan sikit lagi gambarnye yeeeeee....:)



Masjid Al-Azim









Kampung Morten





Cantik ke idok??? hehehe



Peace yooo!!!!

CIKMA : Letih melayan anak-anak didik tapi seronok tengok dorang shopping gitu...hehehehe


Ahad, 12 Oktober 2014

Road N Trip - School Trip (Melaka) - Part 1

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Yaa... cerita sebulan lepas sudah yang di perap!!!...tu belum cerita lain yang di perap berbulan-bulan lamanya...malah ada yang bertahun!!! motiffff????? kekekeke...senang cerita...MALAS!!! nak update belog...:)

Bukan sebab takde masa...ada jer masa 'free' nye...lebih-lebih lagi kalau bukak lappy..boleh jer mencelah barang seminit dua tuk update...tapi ntahlah...maybe sebab sekarang ni cikgu2 memang kena jer sentiasa buat kerja secara alam maya yakni ber'online' so, semangat nak update berkurang...sebab buat kerja lain...:)

Anyway back to the story (ewah...omputeh plak!!!)...2 minggu sudah sedang asyik murid2 tahun 6 bertungkus lumus menjawab peksa UPSR...kami cikgu2 yang berada di sekolah sepanjang exam tu pergi rombongan ke Melaka...lawatan sambil belajar yang di uruskan oleh UNIT HEM SKPI tu di buka kepada murid2 tahun 4 dan 5 sahaja...

Kebetulan tahun ni Cikma tak jadi pengawas peperiksaan UPSR...so, apa lagi join lerr sekali dengan rakan2 lain...4 bas u'alls...hehehe...ok lah kan...memang ramai murid2...nak menjaga mereka tu..tapi budak2 nampak ok...bagi aku lah kan...tak kisah lah ikut berjalan dengan budak2 ni...janji kita tahu nak mendisiplinkan mereka dan dorang dengar kata...sorry to say lah kepada cikgu2 yang rasa macam beban nak jaga dorang time lawatan....itu namanya nya rombongan syok sendiri...sehari jer kot!!! tak penat mana pun...tipikal sangatttt!!!!!!takde kerja kat dunia ni senang..betuiii  tak???

Okay2... berbalik pada cerita utama...bertolak pagi...dan sampai ke tempat pertama iaitu Muzium Kapal Selam, Pantai Klebang, Melaka around 11 am camtu...okeh!!!aku rasa bukan budak2 jer yang excited...aku yang kali pertama pergi Muzium Kapal Selam ni sangatlah teruja masuk dalam tu..peh!!!!ternganga jap lah aku tengok interior sebenar kapal selam...seyessss!!! tak boleh imagine camne lah mereka2 yang bekerja dalam kapal selam tu hidup sebab memang sangatlah sempit...laluan muat sorang jer kot!!!..adoaiii...dengan wayar sana sini berselirat di tambah dengan tempat tidur yang cukup2 saiz badan dan dapur sebesar bilik tandas!!!!huhuhu...azab2....

Kapal selam di rasmikan pada tahun 2011 (hujung tahun tak silap)...harga tiket???erk tak hinggat....tapi yang pasti sesiapa yang belum lagi pergi ke sana di jemputlah ye....:)

Seterusnya kami ke terus ke Menara Taming Sari...okay seperti Muzium Kapal Selam..ni pun kali pertama Cikma ke sana...walaupun dah banyakkk kali ke Melaka...kali ni dapat jugaklah naik ke Menara Taming Sari...

Pehh!!!teruja dan jakun!!! (Cikma lah!!)...kali pertama naik ke atas....berpusing pulak tu...dapat menikmati permandangan sekitar Bandar Hilir dan Selat Melaka...lebih kurang 7 minit berada di atas...masa mula-mula naik tu...rasa gayat gak...tapi lepas tu ok jer...budak2 pun excited jugak walaupun ada yang pernah naik sebelum ni...mungkin sebab dengan kawan2 kot...sebelum naik ke Taming Sari tu sempat lah jugak snap gambo dengan bebudak tu...sekeping around RM 10 rasanya.....

Okay2...kita continue nanti...meh layan gambar dulu...:)



Sampai kat Muzium Kapal Selam, Pantai Klebang, Melaka


Beso ke idok???? hehehe









Dalam kapal selam....seriusss serabut kan!!!



Bergambor sebelum ke destinasi seterusnya



View Bandar Hilir dari atas Menara Taming Sari 



Menara Taming Sari



Bersedia untuk naik ke atas....:)

CIKMA : Tahun depan nak ikut lagi rombongan sekolah...so, tak mau jadi pengawas peperiksaan UPSR......boleh gitu....hehehe....

Sabtu, 11 Oktober 2014

Apabila diri ini mendapat kezutann!!!! - Heppi33years...

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Syukur...syukur...syukur Alhamdulillah...rezeki yang tidak terjangka dan bagi Cikma ini lah dia bukti Allah SWT sayangkan Cikma...:)

Guess????...Seperti biasa bila masuk bulan Oktober adalah satu bulan yang penuh wonderful pada aku....bulan yang paling aku nantikan..sebab aku lahir dalam bulan Oktober!!!

Sudah 33....erk????tuo dah Cikma ni...tapi sangat bersyukur di berikan waktu dan di panjangkan lagi umur ini melihat dunia dan melaksanakan tanggungjawab kepada Allah, Mak dan Abah, sebagai pendidik, bangsa dan negara...

Sebenarnya tak adalah rasa nak celebrate secara besar-besaran...sebab sejak kecik tak pernah nak sambut hari jadi sendiri...sekadar wish daripada famili, rakan-rakan dan cousin jer...tak lebih dari itu..kalau ada pun boleh di bilang dengan jari...dalam 2 tahun lepas adik-adik suka naa sambut hari lahir aku ni...bawak makan-makan...potong kek bagai...tapi bila tahun ni masing-masing dah posting tempat lain, aku just rasa tahun ni hanya dok kat rumah...and then makan apa-apa yang patut...(tapi dalam hati tu rasa macam lonely sangat!!!huhuhu)...

Tak sangka plak tahun ni...masih ada yang mahu celebrated sesama dengan aku..huhuhu sangat terharu....ingat sekadar belanja makan simple2 jer...sebab aku bukan jenis mintak bukan-bukan (orang belanja apa aku terima jer...) coz aku memang di ajar tidak meminta-minta dengan orang...but yang menjadi kezutannnya bila rakan2 sejawat ni belanja makan yang agak 'besar' bagi aku dengan siap kek bagai!!!...adoaiii...memang cukup2 rasa terharu dan speechless!!!

Itu yang dikatakan rezeki...baru saja siang tu cakap dengan rakan sejawat dah lama tak makan nasi Arab...alih2 malam tu dapat...huhuhu..memang rezeki...sangat2 berterima kasih kepada mereka yang celebrated kezutann buat budak besor, tua tak sedor diri ni...hahaha....terima kasih daun keladi...:)

Layan sikit gambo ekk....malam tu sangat lah happening...sakit perut di buat asyik gelak makan gelak makan...hehehe....thanks korang dan until now tak tahu sapa yang jadi mastermind dalam ini punya cerita....huhuhuhu.......:)..akan aku ingat moment ni andai tahun depan tidak lagi berada di Kuala Lumpur.....






Sweetness overload!!!...hehehe....dessert from my housemate...memang tak sangka...:)...rezeki lagi...






CIKMA : Kenkadang kita tak sedar ada orang yang masih ambil berat...kenkadang ada ketika nya kita tak sedar Allah SWT sedang melihat dan memerhatikan kita...dan kenkadang walaupun kita tahu kita selalu sangat berdosa dengan Pencipta kita...sebenarnya DIA tidak pernah pinggirkan kan kita...malah lebih menyayangi kita...Syukur Ya Allah...Hanya Kau yang Maha Mengetahui apa yang ada dalam hati seorang hamba MU yang hina ini.......

Catatan Popular

MY LISTED

mY Slide ShOW

Loading...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails