IKUT BLOG NI

Pelawat blog

Pray for them...Pray for GAZA

Pray for them...Pray for GAZA

Rabu, 15 Oktober 2014

Road N Trip - School Trip (Melaka) - Finale

Sambung cerita ye.....:)

Lepas pergi ke Menara Taming Sari kami terus ke Masjid Al-Azim Melaka untuk solat qasar dan jamak...sambil tu terus lunch di situ...sudah makan kami semua bergerak pula ke Melaka River Cruise...

Okay...ni pun kali pertama jugak buat Cikma...naik river cruise merentasi sungai Melaka ni...orang cakap waktu malam lagi best dan cantik viewnya...kami pergi siang...tapi okay jugaklah sebab dapat tengok keindahan tepian sungai Melaka...

Hampir 40 minit belayar naik river cruise...aku suka view bangunan-bangunan di tepi sungai yang di lukis dengan pelbagai lukisan dan hasil seni yang menarik....selain dapat melihat Kampung Morten...sangat cantik dan cumell jer Cikma tengok....

Harga tiket tak silap RM 10 (dewasa) dan RM 5 bagi kanak-kanak...memang mengujakan dapat menyusuri Sungai Melaka...kalau ada peluang Cikma nak naik cruise tu waktu malam....

Seterusnya, kami ke Bandar Hilir...ingat nak masuk Muzium Kapal Nakhoda tu (erk ape ke namanye x hinggat!!!)...tapi tak jadi sebab kekangan waktu...cuma kami bawak bebudak ni pergi beli souviner di dataran Bandar Hilir...

Yang paling syok..sementara menunggu mereka2 tu shopping beserta rakan sejawat...sempat jugak aku ke Hard Rock Cafe Melaka...punyalah nak beli koleksi T-Shirt... Cikma decided mulanya nak jalan kaki...alih2 bila cari dalam pakcik google agak jauh jugak lah walaupun Cikma dah measure perjalanan dari tempat kami shopping ke HRC tu melalui Sungai Melaka...kekeke...sebab masa naik Melaka River Cruise Cikma dah perasan HRC tu di tepi sungai....so, dengan kiraan matematik yang tak seberapa..macam dekat...alih2....emmm jauh gak....so, tanpa fikir panjang Cikma macam nak naik teksi....

Tapi...otak Cikma terus berfikir benda lain plak...naik beca!!!! hahahah....kannnn...kat Melaka kan banyak beca...dan Cikma pun tak pernah naik beca yang cantik2 tu...apalagi..terus tahan jer sorang abang beca yang kebetulan baru jer sampai kat kedai2 barangan dan jualan tu...terus jer naik...

Kui...kui...kui...tak sampai 10 minit kott dah sampai ke HRC...actually kalu ikut jalan sebenar memang agak jauh lebih kuran 3 km, tapi biasalah naik beca boleh cilok sana cilok sini kan...boleh jer redah jalan...tu yang cepat jer sampai...aku siap suh abang beca tu tunggu sebab malas nak cari beca lain...

Lebih kurang jam 6.00 petang kami bertolak pulang ke Pandan Indah...Alhamdulillah selamat pergi dan balik...budak-budak memang teruja pergi ke Melaka...yang paling best lah Cikma tengok budak-budak ni memang ada jer benda nak di beli...tiap kali kami singgah kat mana-mana lah ada aje yang dorang belikan...banyak naaa duit tu...hehehe...nama nya pun budak-budak...:)

Itu sahaja coretan rombongan sekolah ke Melaka anjuran Unit HEM SKPI...tahun depan..emmm...tak tau lagi nak ke mana...layan sikit lagi gambarnye yeeeeee....:)



Masjid Al-Azim









Kampung Morten





Cantik ke idok??? hehehe



Peace yooo!!!!

CIKMA : Letih melayan anak-anak didik tapi seronok tengok dorang shopping gitu...hehehehe


Ahad, 12 Oktober 2014

Road N Trip - School Trip (Melaka) - Part 1

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Yaa... cerita sebulan lepas sudah yang di perap!!!...tu belum cerita lain yang di perap berbulan-bulan lamanya...malah ada yang bertahun!!! motiffff????? kekekeke...senang cerita...MALAS!!! nak update belog...:)

Bukan sebab takde masa...ada jer masa 'free' nye...lebih-lebih lagi kalau bukak lappy..boleh jer mencelah barang seminit dua tuk update...tapi ntahlah...maybe sebab sekarang ni cikgu2 memang kena jer sentiasa buat kerja secara alam maya yakni ber'online' so, semangat nak update berkurang...sebab buat kerja lain...:)

Anyway back to the story (ewah...omputeh plak!!!)...2 minggu sudah sedang asyik murid2 tahun 6 bertungkus lumus menjawab peksa UPSR...kami cikgu2 yang berada di sekolah sepanjang exam tu pergi rombongan ke Melaka...lawatan sambil belajar yang di uruskan oleh UNIT HEM SKPI tu di buka kepada murid2 tahun 4 dan 5 sahaja...

Kebetulan tahun ni Cikma tak jadi pengawas peperiksaan UPSR...so, apa lagi join lerr sekali dengan rakan2 lain...4 bas u'alls...hehehe...ok lah kan...memang ramai murid2...nak menjaga mereka tu..tapi budak2 nampak ok...bagi aku lah kan...tak kisah lah ikut berjalan dengan budak2 ni...janji kita tahu nak mendisiplinkan mereka dan dorang dengar kata...sorry to say lah kepada cikgu2 yang rasa macam beban nak jaga dorang time lawatan....itu namanya nya rombongan syok sendiri...sehari jer kot!!! tak penat mana pun...tipikal sangatttt!!!!!!takde kerja kat dunia ni senang..betuiii  tak???

Okay2... berbalik pada cerita utama...bertolak pagi...dan sampai ke tempat pertama iaitu Muzium Kapal Selam, Pantai Klebang, Melaka around 11 am camtu...okeh!!!aku rasa bukan budak2 jer yang excited...aku yang kali pertama pergi Muzium Kapal Selam ni sangatlah teruja masuk dalam tu..peh!!!!ternganga jap lah aku tengok interior sebenar kapal selam...seyessss!!! tak boleh imagine camne lah mereka2 yang bekerja dalam kapal selam tu hidup sebab memang sangatlah sempit...laluan muat sorang jer kot!!!..adoaiii...dengan wayar sana sini berselirat di tambah dengan tempat tidur yang cukup2 saiz badan dan dapur sebesar bilik tandas!!!!huhuhu...azab2....

Kapal selam di rasmikan pada tahun 2011 (hujung tahun tak silap)...harga tiket???erk tak hinggat....tapi yang pasti sesiapa yang belum lagi pergi ke sana di jemputlah ye....:)

Seterusnya kami ke terus ke Menara Taming Sari...okay seperti Muzium Kapal Selam..ni pun kali pertama Cikma ke sana...walaupun dah banyakkk kali ke Melaka...kali ni dapat jugaklah naik ke Menara Taming Sari...

Pehh!!!teruja dan jakun!!! (Cikma lah!!)...kali pertama naik ke atas....berpusing pulak tu...dapat menikmati permandangan sekitar Bandar Hilir dan Selat Melaka...lebih kurang 7 minit berada di atas...masa mula-mula naik tu...rasa gayat gak...tapi lepas tu ok jer...budak2 pun excited jugak walaupun ada yang pernah naik sebelum ni...mungkin sebab dengan kawan2 kot...sebelum naik ke Taming Sari tu sempat lah jugak snap gambo dengan bebudak tu...sekeping around RM 10 rasanya.....

Okay2...kita continue nanti...meh layan gambar dulu...:)



Sampai kat Muzium Kapal Selam, Pantai Klebang, Melaka


Beso ke idok???? hehehe









Dalam kapal selam....seriusss serabut kan!!!



Bergambor sebelum ke destinasi seterusnya



View Bandar Hilir dari atas Menara Taming Sari 



Menara Taming Sari



Bersedia untuk naik ke atas....:)

CIKMA : Tahun depan nak ikut lagi rombongan sekolah...so, tak mau jadi pengawas peperiksaan UPSR......boleh gitu....hehehe....

Sabtu, 11 Oktober 2014

Apabila diri ini mendapat kezutann!!!! - Heppi33years...

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Syukur...syukur...syukur Alhamdulillah...rezeki yang tidak terjangka dan bagi Cikma ini lah dia bukti Allah SWT sayangkan Cikma...:)

Guess????...Seperti biasa bila masuk bulan Oktober adalah satu bulan yang penuh wonderful pada aku....bulan yang paling aku nantikan..sebab aku lahir dalam bulan Oktober!!!

Sudah 33....erk????tuo dah Cikma ni...tapi sangat bersyukur di berikan waktu dan di panjangkan lagi umur ini melihat dunia dan melaksanakan tanggungjawab kepada Allah, Mak dan Abah, sebagai pendidik, bangsa dan negara...

Sebenarnya tak adalah rasa nak celebrate secara besar-besaran...sebab sejak kecik tak pernah nak sambut hari jadi sendiri...sekadar wish daripada famili, rakan-rakan dan cousin jer...tak lebih dari itu..kalau ada pun boleh di bilang dengan jari...dalam 2 tahun lepas adik-adik suka naa sambut hari lahir aku ni...bawak makan-makan...potong kek bagai...tapi bila tahun ni masing-masing dah posting tempat lain, aku just rasa tahun ni hanya dok kat rumah...and then makan apa-apa yang patut...(tapi dalam hati tu rasa macam lonely sangat!!!huhuhu)...

Tak sangka plak tahun ni...masih ada yang mahu celebrated sesama dengan aku..huhuhu sangat terharu....ingat sekadar belanja makan simple2 jer...sebab aku bukan jenis mintak bukan-bukan (orang belanja apa aku terima jer...) coz aku memang di ajar tidak meminta-minta dengan orang...but yang menjadi kezutannnya bila rakan2 sejawat ni belanja makan yang agak 'besar' bagi aku dengan siap kek bagai!!!...adoaiii...memang cukup2 rasa terharu dan speechless!!!

Itu yang dikatakan rezeki...baru saja siang tu cakap dengan rakan sejawat dah lama tak makan nasi Arab...alih2 malam tu dapat...huhuhu..memang rezeki...sangat2 berterima kasih kepada mereka yang celebrated kezutann buat budak besor, tua tak sedor diri ni...hahaha....terima kasih daun keladi...:)

Layan sikit gambo ekk....malam tu sangat lah happening...sakit perut di buat asyik gelak makan gelak makan...hehehe....thanks korang dan until now tak tahu sapa yang jadi mastermind dalam ini punya cerita....huhuhuhu.......:)..akan aku ingat moment ni andai tahun depan tidak lagi berada di Kuala Lumpur.....






Sweetness overload!!!...hehehe....dessert from my housemate...memang tak sangka...:)...rezeki lagi...






CIKMA : Kenkadang kita tak sedar ada orang yang masih ambil berat...kenkadang ada ketika nya kita tak sedar Allah SWT sedang melihat dan memerhatikan kita...dan kenkadang walaupun kita tahu kita selalu sangat berdosa dengan Pencipta kita...sebenarnya DIA tidak pernah pinggirkan kan kita...malah lebih menyayangi kita...Syukur Ya Allah...Hanya Kau yang Maha Mengetahui apa yang ada dalam hati seorang hamba MU yang hina ini.......

Selasa, 7 Oktober 2014

Aidiladha 1435 H

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Bersiaran di kampung halaman aka DIAMOND BAY...motipp??? okay...mc hari ni di sebabkan cirit-birit yang melampau...memang kalau ikut dah balik ke KL pagi tadi...tapi setelah lebih 5 kali berulang alik ke tandas malam sebelumnya..Akhirnya aku surrender...dengan ngantuk dan letih serta penat mencangkung (hehehe)...terus saja ambil mc...AlHAMDULILLAH dah kurang sikit sakitnya perut ni....:)

Emm...nak cerita kisah Aidiladha yang lalu...Alhamdulillah tahun ni semua adik-beradik beraya di rumah...ALONG dan famili dapat cuti sebab raya Aidilfitri yang lalu dia tak dapat cuti..so, raya korban ni kami meriah lah sikit di sebabkan 4 orang anak dara sunti Cikma semua balik...memang riuh di buat nya rumah EMBAH dan OPAH...:)

Raya Korban ni kami pulang kejap ke kampung MAK...Along yang teringin sangat nak balik sana sebab dah lama tak jenguk kampung...so, berbondang-bondang sekeluarga pergi...di tambah cuaca sedang elok tak panas tak mendung dan suasana padi sedang menghijau...memang pehhh!!! sangat rasa....damai dan tenang jer....cuma musim buahan belum bermula...tapi putik2 buah nya dah ada...kalau ikut perkiraan aku lerr..maybe cuti sekolah nanti dah dapat hasilnya....:)

Layan sedikit gambar yang sempat di snap...:)...SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA semua (hehehe takpe kan baru nak wish...!!!)


Me with my nieces...


rambutan hijau lagi..:)


Gaya model tak bertauliah!!!hehehe


Sibuk main pasir dan tanah...alahai...





Sibuk melayan anak2 buah tengok siput gondang



Opah dan cucu-cucunya...


Kali pertama Hasya Auni balik kampung Opah...

CIKMA : Tak sabar nak cuti lagi....hahaha...cuti jer kerojenye....:)

Catatan Popular

MY LISTED

mY Slide ShOW

Loading...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails