IKUT BLOG NI

Pelawat blog

Pray for them...Pray for GAZA

Pray for them...Pray for GAZA

Khamis, 28 Ogos 2014

Ikan Bilis Goreng Kicap


Ini...adalah makanan rare!!!

Assalamualaikum dan salam sejahtera....

Kenapa makanan paling rare...sebab ikan bilis bagi Cikma adalah pembuka selera...sama seperti ikan sardin atau ikan rebus!!!..

Makan dengan nasi panas memang meletoppp!!!...tak ingat orang belakang okeh!!!...boleh bertambah-tambah nasi kalau makan!!!

Simple masakan bagi yang kurang tahu memasak...hanya ikan bilis, bawang, cili padi serta kicap manis/masin...goreng ikan bilis hingga rangup...toskan minyak...kemudian goreng bawang dan cili burung...dah cukup garing angkat dan masukkan dalam ikan bilis yang dii goreng...campurkan kicap manis dan masin...rasa garamnya ekk...tak payah bubuh garam sebab kita dah campur kicap masin...SELAMAT MENCUBA....:)


CIKMA : Masakan orang bujang yang malas macam aku!!!ngehhhhh....:)


Selasa, 26 Ogos 2014

sAMBUTAN aIDILFITRI peringKAT sEKOlah 2014

Assalamualaikum dan salam sejahtera....

2,3 hari tidak bersiaran...sibuk ok...hehehe....sibuk berhujung minggu dengan lain-lain hal....:)

Kisah hujung minggu lalu...sambutan Aidilfitri di sekolah...seperti tahun sebelumnya...meriah dan terkawal...hehehe...Alhamdulillah kenyang sangat...rezeki semua orang...

Menu yang sedap dan sesuai dengan tema....lepas sekolah (erk actually hari Sabtu tu sekolah ganti...)...singgah ke rumah rakan sejawat yang buat open house...:)...makan lagi...huhuhu...Alhamdulillah...rezeki hari tu....:)









Tukang emcee hari tu....:)

CIKMA : Andai tiada tahun depan...ini merupakan salah satu kenangan untuk aku bawa ke tempat lain...:)

Jumaat, 22 Ogos 2014

Malaysia Berkabung - MH17


Berakhirnya penantian...........

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Hari yang di nantikan...20 jenazah tragedi MH 17 sampai hari ni...Allahuakhbar...walaupun tidak secara keseluruhan...tetapi seluruh rakyat Malaysia menanti-nantikannya...

Sungguh satu hari yang pasti akan menjadi hari paling hiba...hari paling sayu...hari paling sedih..walaupun tiada saudara-mara yang terlibat..Cikma juga merasai kesedihan, penderitaan yang mereka tanggung menanti orang-orang kesayangan mereka...

Al-fatihah buat mereka yang beragama Islam...serta tidak lupa kepada para penumpang tragedi MH 370 yang masih belum di temui...serta penduduk-penduduk di Palestin....:(

CIKMA : Adik rakan Cikma yang terlibat iaitu co-pilot..Allahyarham Firdaus Rahim tiada dalam senarai 20 jenazah yang tiba...masih lagi di The Hague, Belanda...sebak pulak rasa...bertabahlah buat rakan..Fariz Rahim sekeluarga...moga di permudahkan segala urusan di sana...Inshaallah....

Khamis, 21 Ogos 2014

Dia Dia Dia - FATIN SHIDQIA LUBIS

oKAy...Cikma dah fall in luv dengan gadis ini...so talented....:)

Suaranya maybe 1 dalam seribu...sedap di dengar dan 'mahal'nya tone suara husky tu yang buat Cikma kagum...anugerah Allah buat dia...

Layan lagu ni....oooo...suka pulak dengar...:)...hanya untuk dia....ewah!!!!!




CIKMA : Cantik dah tengok Fatin ni sekarang...transformasi 360 darjah bagi Cikma...dulu..lain sangat..gadis kampung yang pemalu...good luck dik!!!

Rabu, 20 Ogos 2014

Di Sini Lahirnya Sebuah Cinta...



Tema yang berlainan bagi aku....

Selalunya tema-tema Kemerdekaan kita agak 'tipikal'..maksud Cikma lebih menjurus kepada solid dan berkesatuan...adoaiii...macam mana nak explain ni....hehehe

Senang cerita...tema agak gagah lah...sesuai dengan apa yang kita nak...mesti ada kejayaan, perpaduan, kemakmuran, kedaulatan dan semuanya mengenai apa itu kemerdekaan...tapi tahun ni...rasa tema agak 'lembut' di dengar....gitu...boleh plak Cikma pikir mula-mula tema nya tu untuk satu saluran televisyen...rupa-rupanya memang itulah tema Kemerdekaan kita ke-57...Di sini lahirnya Sebuah Cinta.....

Di ambil daripada lagu 'Warisan' nyanyian Allahyarham Sudirman Haji Arshad..yang bermaksud sebagai memberi kesan yang mendalam dan melahirkan rasa kecintaan terhadap negara dalam hati semua rakyat Malaysia....

CIKMA : Hafal lagu Warisan........:)

Catatan Popular

MY LISTED

Arkib Blog

mY Slide ShOW

Loading...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails