IKUT BLOG NI

Pelawat blog

Pray for them...Pray for GAZA

Pray for them...Pray for GAZA

Rabu, 11 Mac 2015

Mac....


Haaa hambik ko...gitu...

Sebulan lebih bersawang blog...kenapa??? busy ker??? hari2 busy rasanya..takde mood ke?? mood nampak ok cuma kenkadang datang swing nye memang lah kan...dah malas nak berbelog?? emm...berkemungkinan jugak...tapi sayang pulak nak terminate belog ni....hehehe

Well depends pada nawaitu kita lah kan...dulu buat belog untuk share cerita kita pada orang lain...atau nak kongsi segala pengalaman hidup kita dan orang lain...tak pun boleh share maklumat-maklumat serta tips kehidupan...memang seronok...cuma kekangan masa tu yang kenkadang tak boleh nak menulis...walaupun...;)

Alhamdulillah...dah bulan Mac!!! teruja sebab beberapa hari lagi nak cuti sekolah!!! yaa memang di nanti-nantikan oleh murid-murid dan para guru...Cikma pun 2 x 5 jugak!!!..tapi cuti ni pun sibuk jugak...haaa...tengok...cuti pun sibuk...kalau tak cuti cer bayangkan sibuknye Cikma cmne??? hehehe

Sebenarnya cuti ni juga adik bongsu Cikma akan melangsungkan pernikahannya..Alhamdulillah...dah nak jadi laki orang kan my bro dulu...rasa kejap jer masa berlalu...dari kecik sampai lah beso gabak tu...udah nak tukar status dah...heppi for u my bro...Angah cuma pesan...jaga rumahtangga baik-baik...banyak2 kan bertolak ansur dan paling penting berilah kebahagiaan pada isteri dan bakal anak-anak nanti....ewah!!! buat pesanan penaja macam lah aku ni pernah nikah kan!!! hahahaha

Anyway...Selamat bercuti pada semua...jaga diri hiasi peribadi...:)

CIKMA : Bulan Mac...bulan bunga...betul lah kan....hehehe

Isnin, 2 Februari 2015

Di bulan Februari....

Dah bulan 2!!!!!

Adoii...cepat rasanya...pejam celik jer....bulan depan Mac pulak...bulan lagi satu April dan seterusnya 5....uhuk!!!!

Apa yang pasti...tanggungjawab tetap di teruskan....banyak ke....sikit ke...kena laksanakan....masih tetap teguh berdiri melaksanakan tugas dan tanggungjawab....

Emmm...apa lagi nak tulis...hehehe....nanti2 kita sambung....:)



CIKMA : Tengah gigih...sedang berusaha...chaiyok2....:)

Ahad, 25 Januari 2015

Dulu lain sekarang lain...


Dulu...kalau kita nakal...mak bapak kita akan marah kita...
Dulu...kalau kita jahat..mak bapak kita akan pukul kita...
Dulu...kalau kita tak solat..mak bapak kita akan rotan kita...
Dulu...dulu...dulu...kalau kita kuang ajar ngan mak bapak kita...kompem jadi anak derhaka....

Tapi...sekarang.....

Kalau mak bapak kita pukul kita...mak bapak kita boleh kena hukuman...
Kalau mak bapak kita rotan kita...mak bapak kita boleh masuk penjara...
Sekarang...sekarang...sekarang...kalau kita kurang ajar ngan mak bapak kita...kita takkan jadi anak derhaka...

Sebab...kita dah dewasa okeh!!!!....
Sukati kita nak buat apa!!!...
Ada kita kisah kan!!!!

Emmm....itulah anak2 sekarang....

CIKMA : Selalu kena marah, kena pukul, pernah kena rotan...Alhamdulillah jadi juga manusia aku ni...berkat mak abah ajar anak-anaknya...pukul itu tanda sayang...kalau tak pukul dan rotan...tandanya apa tuuuuuuuu????? sendiri mau ingat yeeee....peace no war....:)

Rabu, 14 Januari 2015

Dah masuk tadika


Alhamdulillah...

Assalamualaikum...dahhh terlalu lama kan tak cerita pasal Kak Yong aka Amalin@Alin dalam belog...sesungguhnya rasa kejap masa berlalu...

Tahun ni Amalin akan berusia 5 tahun, jadinya..dia akan bersekolah...ya...dah masuk pun...Alhamdulillah...rasa seronok ya amat tengok dia happy pergi school katanya...rasa sebak jugak bila teringat balik masa dia kecik-kecik dulu....menahan sakit yang di tanggung....kalau ikutkan Amalin dah 80% dalam keadaan sihat...tiub kat perut dia pun dah tak pakai....(kepada sesiapa yang tak tahun Amalin ni merupakan antara kanak-kanak yang mengalami masalah jantung masa kecil)...nanti boleh tengok cerita dia dalam post2 yang lepas...

Minggu ni kiranya dia pergi tadika dari pukul 8 hingga 12 tengahari...last week minggu orientasi...tak delah belajar sangat...kata kak long...cikgunya beritahu Amalin ni kalau letak beg pakai campak jer...hehehe...pastu kasut ntah ke mana dia letak...adoaiii...tak pernah lagi kan pergi school....

Kelmarin tanya Kak Long tentang Amalin...yang ni tak tahannya...Si Amalin menangis nak mintak balik rumah!!!hehehe...mungkin dia bosan kot!!!yelah sampai tengahari kan...masa minggu orientasi tu pukul 10 pagi dah balik rumah...alahaii...

Takpelah mula-mula...mungkin lama-lama nanti oklah tu....harap Amalin dapat sesuaikan diri dengan kawan-kawan, cikgu dan kawasan sekitarnya...cuma Amalin ni kalau dia bercakap belum lancar lagi....mungkin dia bukan macam budak-budak normal yang lain...apa-apa pun Mak Ngah doakan yang Amalin akan berjaya dunia dan akhirat....Aminnnnnn....

CIKMA : Sempat jenguk Amalin hujung minggu lepas...ajar dia pegang pensel dan tulis huruf...tapi tak berjaya nak lentur lagi...takpe dikit-dikit dulu ye Alin.....:)


Selasa, 13 Januari 2015

Lamanya.....welcome 2015!!!



Ya.....ini memang mendatangkan satu perasaan yang....adeh!!!

Okay2....lamanya tak menghupdate...ko rashe??? seyesss dah rasa macam takde mood nak ber blog...tapi kenkadang...tangan ni nak menulis bagai macam-macam perkara...yelah..selalu kita ni nak bercakap tak reti atau tak sampai hajat di hati...lastly...menulis nilah menjadi tempat sesi luahan perasaan....betui tak???

Hampir 2 minggu melangkah ke 2015....kita tinggalkan 2014 dengan penuh ujian dan dugaan...pada diri sendiri, agama, bangsa dan negara...semua tu datang dari Yang Maha Kuasa...apa yang DIA beri semua nya bersebab....betul kan...

Permulaan sesi persekolahan juga...baharu semalam murid-murid jejak kaki ke sekolah..tambahan cuti seminggu di sebabkan peristiwa banjir besar yang berlaku di kawasan pantai timur dan beberapa negeri lain di Malaysia...

Apa-apa pun...di harap tahun 2015 memberikan satu tahun penuh barokah untuk kita semua...tiada azam...sebab azam dah di buat lama dah...tapi masil belum di fullfill kan lagi...gitu...:)...

CIKMA : Adeh!!!dah lama x bukak notebook...macam2 hal pulak jadi ni..huhu...tanda-tanda suh format balik ni...hehehe...tak pernah sejak beli 2011...sat2 naa....fulus sedang berkurangan dalam kocek ku...:)

Catatan Popular

MY LISTED

mY Slide ShOW

Loading...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails