IKUT BLOG NI

Pelawat blog

Ahad, 4 Julai 2010

Kek Nestum

Hari minggu yang best..sebabnya balik kampung..dapat peluk cium MAK dan ABAH (anak manja lagi Cikma ni ok!!!)...walaupun team favourite kalah (Brazil) tapi disebabkan kat kampung..rasa sedey tu ala-ala ajelah...hehe

Sempat lagi u'alls buat kek...simple kek jer..kek Nestum..tengok adik-adik dan MAK suka makan kek ni..so, buatkan lah..tengah rajin ni memang ler buat..kalau time datang malas..nak masuk dapur pun payah...buat sampai 2 biji kek ok!!!abis licin..tinggalkan sikit untuk MAK dan ABAH kat kampung...yang lain kami bawak balik..tapi dapat sorang sikit jer...adunan kek ni tak banyak sangat..so, Cikma letak resepi ni dalam entri kali ni..kalau de sapa-sapa nak buat ok!!!

KEK NESTUM :


Bahan-bahan :

250 gm butter
200 gm gula
200 gm tepung naik sendiri
4 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
150 gm susu segar
50 gm nestum

Cara- cara :

1) Pukul butter dan gula sehingga kembang
2) Masukkan telur sebiji demi sebiji..pukul adunan hingga sebati
3) Masukkan esen vanilla
4) Masukkan tepung ke dalam adunan tadi berselang seli dengan susu. Kacau sebati.
5) Akhir sekali masukkan nestum ke dalam adunan dan di kacau rata.
6) Bakar dalam masa 40 minit.



KEK NESTUM


CIKMA : Thanks to my fren Finnie yang bagi resepi ni...

4 ulasan:

  1. waa sedap yea akma bubuh nestum..leh cuba buat nie..nie nestum baby ke nestum org tua...

    BalasPadam
  2. untung sapa kahwin dgn ko...pandai betul masak, aku sgt jeles ok

    BalasPadam
  3. Kakasma : ma kasih..mmg sedap kak!!hehe..try ler senang sgt..saya pakai nestum biasa tu..yang orang tua punya...

    BalasPadam
  4. alfa : ala..ko boleh buat nye..bahan nak buat pun senang cari...untung sgt ler bakal laki aku tu..bila ku rajin jelah...kalo tak rajin mau nye aku ajak jer dia makan kat luar je nnti..hehe..gitu!!!

    BalasPadam

Catatan Popular

MY LISTED

Arkib Blog

mY Slide ShOW

Loading...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails