IKUT BLOG NI

Pelawat blog

Pray for them...Pray for GAZA

Pray for them...Pray for GAZA

Isnin, 5 Julai 2010

JABULANI

Salam dan sejahtera....tarik nafas!!!fuhh!!!..lega sikit...report card murid dah settle..fail kelab softball hampir 80% siap..emm apa lagi ekk..marksheets kelas 1B pun dah settle...saringan 2 LINUS masih ada 3,4 orang yang belum selesai membuat lisan..rasa-rasanya esok lusa boleh settle kot...pasni nak key-in data budak-budak LINUS pulak..emmm...kerja sebenarnya tak pernah abis...kalau rasa kurang sikit kerja tu adalah sebab dah banyak yang di selesaikan..anyway..aku nak rehat-rehatkan diri dulu tuk minggu ni..boleh ker???bolehkan ajelah...

Entri kali ni...aku nak cerita sikit tentang bola yang bernama JABULANI...tau kan yang bola ni jadi bola rasmi untuk Piala Dunia 2010..bola yang di hasilkan oleh ADIDAS ni antara bola yang agak kurang di sukai oleh para pemain...sebabnya...diorang cakap bola ni tak memenuhi kehendak dorang..pastu keadaan bola yang tidak terjangka ke mana bola ni pergi bila berada kat udara...emm..susah tu..golkeeper pun cakap susah nak tangkap bola ni sebab bola ni kuat sangat melantunnya...tu aku tengok kebanyakkan golkeeper susah nak tangkap bola ni..contoh masa perlawanan kumpulan antara ENGLAND dan USA...kan ke golkeeper England boleh pulak terlepas bola tu dari tangan..sedangkan posisi tangan tu dah memang betul time nk pegang bola tu...

JABULANI..yang bermaksud "Bring Joy and Happiness" dalam bahasa Afrika jugak dikatakan telah mula di gunakan selama hampir 4 bulan yang lalu dalam BUNDESLIGA (Jerman)...so, rasanya korang mesti dah agak kenapa Jerman boleh masuk semi-final kalahkan Argentina minggu lepas...4-0 tau...dulu masa perlawanan kumpulan kalah kan AUSTRLIA pun dengan agregat yang sama..dorang dah biasa guna bola ni..tu yang diorang takde masalah..dan advantage pada diorang ni mereka dah tau kelemahan dan keupayaan bola ni bila mereka menggunakannya di Piala Dunia...adil ke tak pada negara-negara yang lain???emmmm...sendiri pikir ekk...negara lain pernah jugak diorang try bola ni...tapi sekejap jer...takdelah sampai berbulan-bulan....

Yang pasti..mana-mana bola yang di gunakan di Piala Dunia ni mesti ada kelemahan dan kekuatannya..nak cipta sebiji bola ni bukannya mudah...pereka-pereka bola ni kena bertungkus lumus untuk beberapa tahun mencipta sebiji bola yang sempurna..itu pun banyak jugak yang komplen...kalau nak senang buat jer bola sendiri..abis citer...hehe


BOLA "JABULANI"

CIKMA : Nak tahu lebih lanjut tentang bola ni...pergi ke SINI

2 ulasan:

  1. rasanya England pun sempat guna bola ni selama 4 bulan utk latihan sebelum world cup..

    BalasPadam
  2. kak min : ye ke kak???dak tau yang ni..emmm tapi kalah jugak kan...

    BalasPadam

Catatan Popular

MY LISTED

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails