IKUT BLOG NI

Pelawat blog

Pray for them...Pray for GAZA

Pray for them...Pray for GAZA

Jumaat, 16 Julai 2010

Agar-agar MILO

Dah lama tak buat entri makan ni..almaklum kalau tengah sekolah memang susah sikit nak masak..selalu makan kat kantin sekolah jer..kalau masak pun simple mimple jah!!!kengkadang..pulun maggi jer kalau dah tahap gaban malas masak ni...

Semalam aku puasa..bila puasa time nilah nak makan macam-macam..tapi nak buat malas..dah letih kat sekolah kalau balik je rumah terus tidur..semalam teringin pulak nak buat agar-agar..2 minggu sudah pulun buat agar-agar laici..melantak berdua ngan housemate..bila dah habis..aku pun buat agar-agar Milo pulak..tengok milo jer yang ada dalam kabinet..tu terus keluar idea buat agar-agar ni..

Time panas makan agar-agar memang syok..kot-kot lepas ni kalau dah abis agar-agar Milo ni..nak pulak buat agar-agar perisa lain pulak..tapi tunggu dapat gajilah!!!sekarang tengah tercungap-cungap jer duit dalam dompet!!!hehe...

AGAR-AGAR MILO

Bahan-bahan :

Sepeket agar-agar ( rendam dalam air dahulu )
3/4 tin susu cair
4 atau 5 sudu besar serbuk Milo ( masuk air panas dan kacau serbuk Milo supaya tidak berketul-ketul dalam agar-agar nanti )
6 atau 7 sudu besar gula ( ikut sendiri )

Cara : 
1) Didihkan air ( ikut sukatan 1 mangkuk agar-agar bersamaan 3 mangkuk air ) dan masukkan agar-agar..biar agar-agar sebati...
2) Masukkan susu cair dan kacau
3) Masukkan milo dan kacau perlahan
4) Lastly, masukkan gula secukupnya
5) Keraskan dalam peti sejuk


CIKMA : Asyik lapar jer 2,3 menjak ni..emmm

6 ulasan:

  1. sedapnya cikma..pas ni buat agar2 cocktail pulak...my peberet..hehe apahal kena buat peberet aku nih....

    BalasPadam
  2. alfa : hehe..lps pantang ko aku cube buat k....

    BalasPadam
  3. citer jer... bila nak bawak ke sekolah ni?? kita buat pot luck nak next week????

    BalasPadam
  4. rajin adik akak ni masak....
    napelah kita tak berjiran yo..?

    BalasPadam
  5. kak min : boleh jer kak..next week gaji kan...

    BalasPadam
  6. sayang2 ibu : tgh rajin kak..kalau malas....hehe...tak pandang dah dapur tu..ngeee

    BalasPadam

Catatan Popular

MY LISTED

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails