IKUT BLOG NI

Pelawat blog

Pray for them...Pray for GAZA

Pray for them...Pray for GAZA

Jumaat, 12 November 2010

PETUA MENGURUSKAN BADAN!!!

Hari Jumaat yang damai...sejuk woo...pagi tadi hujan lebat...syok jer tidur..tapi aku still boleh bangun awal...nak kata tidur awal tak pun....dekat pukul 2.30 pagi baru tidur..bangun pukul 5.30 pagi..boleh???tapi Cikma bermalas-malasan lah di tilam...dekat pukul 7 pagi baru masuk bilik air...hujan masih lebat kat luar...jadinya memang sengaja lah datang lewat ke sekolah.........

Hari ni..mood dah ok...apa-apa hal yang berlaku lepas ni...aku redha ajelah...di tolak atas ke...bawah ke...tepi ke...tengah ke...aku dah tak kisah...dah set dalam minda ni...next year aku akan cool down semua aktiviti...kecuali yang melibatkan apa yang aku minat...yang lain...aku bolayan...ada lagi cikgu yang mampu buat..bagi jer kat dorang...cikgu-cikgu baru pun akan masuk tahun depan...bagi jer jugak kat depa tu...cari pengalaman...kisah-kisah seterusnya selepas itu..aku bolayankan jugak...boleh???hehe...Cikma ni cakap jer...tapi karang...last-last buat jugak!!!!...ngeeeeee.....

Dah-dah..tutup kes...malas nak bebankan otak..kali ni aku nak share arr satu petua..bukan satu..banyak petua nak menguruskan badan...aku share entri ni daripada blog BUJANG SUSAH ....tengok macam best jer...mana tau kalau boleh kita ambil petua ni untuk kuruskan badan..dan ada hasil...memang syok!!!..so, kepada sesiapa nak try dan share petua ni...sila-silalahkan yer....:)

Menurunkan Berat Badan

Petua 1 :
Jika anda mengalami berat badan yang berlebihan, air limau nipis yang anda minum boleh menurunkan berat badan anda. Caranya: Sediakan dua biji limau nipis atau limau kasturi setiap hari, setelah itu perah airnya ke dalam gelas yang berisi dengan air sejuk, masukkan ke dalam peti sejuk. Setelah itu bolehlah dijadikan air minuman setiap kali selepas anda makan tengahari dan makan malam. Cara ini boleh diikuti dengan senaman ringan. Amalkanlah meminumnya selama sebulan, berat badan anda akan beransur turun

Petua 2 :
Ambil 3 sudu besar serbuk teh cina dan rendam dalam air. Tapis dan campurkan dengan air perahan limau nipis. Amalkan selalu meminumnya 2 kali sehari iaitu sebelum sarapan dan sebelum tidur.

Petua 3 :
Cuci dua helai daun betik tua dengan air suam sehingga bersih. Selepas itu potong kecil-kecil selebar dua jari dan masukkan ke dalam mesin pengisar bersama air asam jawa secukupnya dan secubit garam. Kisar hingga lumat. Tapis dan ambil airnya. Minum 3 kali sehari sebelum mengamalkannya setiap hari selama seminggu.

Membuang Lemak Badan

Petua 1 :
Sekiranya anda mengalami masalah lebihan lemah, cuba amalkan petua ini. Ambil 3 - 5 biji putik delima, basuh bersih dan tumbuk hingga lumat. Perah airnya dan minum pati perahan putik delima ini tanpa dicampur bahan lain. Amalkan setiap hari di waktu pagi dan malam, selama sebulan. Insya-Allah, dengan menjaga pemakanan dan bersenam, lemak yang berlebihan bukan menjadi masalah lagi dan bentuk badan idaman dapat dicapai. Selamat mencuba.

Petua 2 :
Jika anda mengalami masalah berat badan, air asam jawa baik dijadikan minuman harian. Air asam jawa akan mengurangkan kadar lemak dalam badan anda. Caranya: Ambil sebuku asam jawa, ramas ke dalam air sebanyak segelas. Masukkan ke dalam peti sejuk, anda jadikan minuman, selepas anda makan tengahari atau makan malam. Amalkan setiap hari, anda akan dapati tubuh anda akan bertambah segar dan langsing.

Melangsingkan Tubuh

Petua 1 :
Dua biji lobak merah dan sebiji timun diparut dan diperah airnya. Campur dgn sebiji air limau nipis dan bancuh hingga sebati. Minum dua kali sehari. Amalkan sehingga mencapai berat badan ideal.

Petua 2 :
Hiriskan sedikit halia dan campurkan dengan segelas air suam. Biarkan seketika. Amalkan minum pada setiap pagi.

Petua 3 :
Rebus pucuk betik hingga tinggal setengah cawan airnya. Amalkan meminumnya 2 kali sehari.

Petua 4:
Tumbuk sedikit jintan manis, jintan putih, halia dan lada hitam sehingga halus. Campurkan dengan setengah gelas air dan ditapis. Minum air ini sebelum tidur dan amalkan selama sebulan.

CIKMA : Makan nasi lemak tadi...emmm..balik sekolah terus buat poco-poco..huhu...takut seh naik berat badan!!!!!ngeeeeeeee...

6 ulasan:

  1. ......huhuhuhu..berbaris petuanya..ha hambik ko!!pilih jgn x pilih......min...jom......
    TAPI..sat gi COTI skul.....balik KG mesti MAKAN....JALAN2 mesti MAKAN!!!dok UMAH pun MAKAN.....habis camno???????

    BalasPadam
  2. mamaijat : kena tahan godaan lah pasni..raya haji kompem mkn rendag, nasi himpit bagai...hadui lah....:(

    BalasPadam
  3. armouris : thanks for the info...:)

    BalasPadam

Catatan Popular

MY LISTED

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails