IKUT BLOG NI

Pelawat blog

Pray for them...Pray for GAZA

Pray for them...Pray for GAZA

Ahad, 7 November 2010

Pasta Goreng

Salam dan sejahtera...lama jugak tak memasak...balik cuti...baru boleh bukak skill memasak...hehe...sukanya..memang hilang stress kalau dapat ke dapur....:)

My bro teringin beno nak makan speghetti...siap beli semalam..kata nak masak..nak suruh aku ajar masakkan..lastly...aku jugak yang buat sorang...tukar plan...nak pasta goreng ler pulak adik aku sorang ni...nasib ada beli jugak pasta....so, terhasillah pasta goreng campak-campak ala Cikma....biasalah kan...aku tak reti nak sukat menyukat ni...main campak jer dalam kuali...rasa ramai yang tahu buat...senang jer kan.....

Dan aku...bila dah balik kampung jugak...sori lah ek bebanyak kepada diri sendiri...diet ntah ke mana u'lls...aku makan je apa yang aku nak makan....pantang-pantang aku sebelum ni semua dah aku langgar..haha...tengah nak makan ni..makan ajelah ekk..esok-esok dah sakit dah tak boleh nak jamah apa-apa lagi dah...betui tak..tak pe..balik KL kita continue diet balik...betul lah..rasanya bila Cikma makan secara normal balik rasa macam mood aku bertambah ok...macam ada semangat sikit...maybe diet aku sebelum ni mempengaruhi emosi aku yang kurang stabil sebelum ni...dan jugak persekitaran aku di kampung jugak membuatkan aku rasa sangatlah tenang dan gembira...walaupun aku still sengsorang!!! (uhuk...apa kena mengena pulak aku sorang ni???hehe)...apa-apa pun...rasa macam tak sabar je nak balik KL...ye ke tak sabar???iye kan lah ajenye ye...banyak lagi keroje tak settle lagi ni kat sekolah tu...harap-harap boleh selesai semua kerja secepat mungkin...untuk diri sendiri...CHAIYOK2 CIKMA!!!!!.....


PASTA GORENG

Bahan-bahan : 

Pasta (terpulang nak pakai jenis dan bentuk apa)
Cili merah dan sedikit cili api
Bawang besar dan bawang putih
Paste pasta ( Cikma pilih kimball mushroom paste )
Lada sulah
Cendawan, tomato, jagung, lobak merah
Garam secukup rasa
Daging cincang dan sedikit hotdog
Sedikit keju cheedar (diparut)

Cara-cara :

1) Blend semua bahan tumisan (bawang, cili)
2) Rebus pasta terlebih dahulu (masuk sedikit garam dan minyak)
3) Tumis bahan dan masukkan daging cincang dan hotdog
4) Masukkan paste pasta dan jugak lobak merah
5) Masukkan lada suluh serta sayur-sayuran yang lain
6) Akhir sekali masukkan pasta dan garam secukupnya..hias dengan sedikit keju cheedar..
SELAMAT MENCUBA

CIKMA : Diet...tetap diet ok...makan..tetap makan..tapi kena control ekk....:)

2 ulasan:

  1. cikma, bila kita balik ke kampung memang macam tulah
    hilang diet... ;p

    BalasPadam
  2. sayang2ibu : btuilah kak..mmg susah...depan belakang umah ada je makanan...camne tu???...:)

    BalasPadam

Catatan Popular

MY LISTED

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails