Tuesday 15 March 2011

Puding Jelly Swiss Roll


Nampak tak watermark Cikma tu...grrr...hehe...ok tak??ciput ler pulak..janji dapat letak kan....ok per...Cikma guna perisian ACD See jer...edit text jer...emm...kalo buat perisian lain???rasanya ok kan???ce para blogger bagi suggest kat Cikma ni..benda-benda ni baru buat aku...tengok gambo orang lain ada...aku pun nak gak..tapi..emm...tolong ekk!!!

Pot luck hari terakhir persekolahan aritu..emm...di atas permintaan..permintaan ker???hehe...ni dia resepinya...SELAMAT MENCUBA....

Resepi Puding Jelly Swiss Roll :

1 gulung swiss roll (perisa apa-apa pun boleh..tapi better perisa Coffee)
1 peket ais jelly
1 tin susu cair
1 tin koktail buahan
3 sudu tepung jagung
gula
air

Cara-cara :

Bahagian bawah :

Lapiskan swiss roll secara rapat.

Bahagian tengah :

Letakkan koktail buah-buahan (ambil buahnya sahaja)
Masakkan susu cair, tepung jagung dan sedikit gula..biar sedikit pekat, kemudian tuangkan ke atas buahan tadi...pastikan campuran ini beku sebelum ke langkah seterusnya...

Bahagian atas :

Masakkan serbuk jelly ais bersama gula (ikut suka), sirap koktail buah-buahan dan sedikit air (kandungan air mengikut kuantiti jelly ais. Tambahkan pewarna merah.
Tuangkan campuran jelly ais ke atas bahan-bahan sebelumnya..Sejukkan di dalam peti sejuk sebelum di makan....



Cikma letak dalam bekas kecil...senang kengkawan nak makan..:)

CIKMA : Puan besar suka!!!...:)

2 comments:

  1. dah lama tak buat... sedap plak tgk akma nye puding jelly ni :)

    ReplyDelete
  2. kak mas : senang kan buatnyer...Cikma suka letak swiss roll perisa kopi

    ReplyDelete

Pembukaan Semula Sekolah dalam Norma Baharu 2020

Assalamualaikum dan salam sejahtera Bertemu lagi..ewahhh...πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜… kali ni Cikma nak kongsi sedikit buah tangan Cikma sejak aktif konon...