IKUT BLOG NI

Pelawat blog

Pray for them...Pray for GAZA

Pray for them...Pray for GAZA

Selasa, 22 Mac 2011

TIRAMISU


Yaaaa...sangat berbangga kerana akhirnya berjaya jugak buat TIRAMISU ni...punyalah nak sangat makan kan...terjahlah mana-mana blog yang dapat bagi resipi yang sangat simple dan murah untuk buat Tiramisu ni...

Ambil resipi daripada kekanda ku ni...Kak Mas ...macam biasa..dah lama simpan...baru sekarang dapat buat..motif???of coz tunggu cuti sekolah dan tengah ada ongkosnya....kalau takde duit..camne nak beli bahan-bahannye kan...:)

Dalam tiramisu ni, Cikma tak gunakan kek...tapi guna roti yang di panggil Lady Finger Bread..ada di jual kat kedai-kedai buat kek ni....nak guna mascrapone cheese, tak mampu...jadi just guna cream cheese jer.. (dalam resipi ni pun guna cheese yang sama)...so, layan-layankan resipi nya ekk.........:)

Bahan-bahan :

250 gm cream cheese
200 ml whipping cream
1/2 cawan gula castor
1 sudu makan nescafe (dibancuh dengan satu cawan air panas)
sedikit serbuk koko
roti Lady Fingers

Cara-cara :

1) Putar cream cheese, whipping cream dan gula hingga kembang
2) Rendam sebentar roti lady finger dalam bancuhan nescafe tadi (tak perlu lama, roti ni cepat kembang) dan susun di dalam bekas.
3) Letakkan adunan yang di putar tadi pada atas susunan roti.
4) Letakkan serbuk koko.
5) Ulangi langkah 2,3 dan 4 sehingga habis.
6) Simpan dalam peti sejuk lebih kurang 5-6 jam sebelum di makan...Selamat Mencuba....:)





CIKMA : 2 bekas aku buat masa cuti aritu...famili suka bangat!!!!wah!!!..Cikma suka2 hati.....:)

5 ulasan:

  1. wahhhh... akhirnya tiramisu cik ma muncul juga hihihi... Sedapkan buat tiramisu dr air tangan sendiri? puas hati rasanya bila semua org suka!
    Akk kalo buat guna biskut merry je akma sbb lg murah dan jimat kekekeh ;-)

    Thanx dear try resepi ni :))

    BalasPadam
  2. bila la nak merasa semua ni.. cik ma dah petang...

    BalasPadam
  3. bw la sikit mai sekolah..hehe

    BalasPadam
  4. kak mas : yup..bangga giler ni kak!!!hehe...dah buat 4 kali...dh x payah tgk resipi dah!!kekeke...:)

    BalasPadam
  5. kak min n alfa : insyaallah kalo de rezeki lebih cikma bwk naa ke sek!!!...:)

    BalasPadam

Catatan Popular

MY LISTED

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails