IKUT BLOG NI

Pelawat blog

Pray for them...Pray for GAZA

Pray for them...Pray for GAZA

Isnin, 21 Mac 2011

Baked Cheese Cake


Cikma dapat resipi ni dari kawan Cikma, Finnie...sebelum ni pun dia yang bagi resipi Kek Nestum, kali ni bila tengok dia letak gambar kek keju ni dalam FB..mulalah aku nak try..sebab..bahan nya yang mudah di cari selain kos nya yang tidak mahal mana...jadi..tapi based kek ni peroi sikit Cikma buat..maybe kena lebih sikit melting butter nya...takpe kan..first trial...lepas ni dah taulah macam mana nak buat kan....

Layan-layan resipi Baked Cheese Cake ni ekk...SELAMAT MENCUBA....:)

Bahan-bahan :

250gm cream cheese 
200ml plain yogurt
2 sudu lemon @ 1 sudu kecik esen vanila (sedap lg esen vanila) lemon nnt masam)
3 sudu besar tepung gandum
2 biji telur
90g gula icing

biskut base;
210gm biskut marie
butter cair secukupnya



Cara-cara :

1. panaskan oven 170 degree.
2. sapu loyang 8 inci dengan butter atau alas dgn aluminium foil.
3. masukkan semua bahan2 dlm blender.mix biar jd cream.
4. campurkan biskut marie yg dah diblend halus dgn butter yg cair (tekan biskut utk dijadikan base sampai rata dalam loyang)
5. masukkan cream td atas biskut base tu. dan bakar selama 40-45 min.pakai api bawah.
6.setelah hampir masak atau lepas 30 min letak aluminium foil atas cheese cake taknak bg hangus.
7. kuarkan lepas masak. sejukkan dalam peti ais...





CIKMA : Memasak...hobi utama i ok!!!..selain berblog lah ekkk....:)

4 ulasan:

  1. akak pun suka buat kek
    sbb mulut anak anak anak dan anak..
    pantang ada masa terlapang, nak mengunyah saja..
    sebuku kek 2 hari dah licin
    kek coklat?
    sekali hadap dah habis...

    BalasPadam
  2. salam perkenalan...macam best je kek ni..nak cuba buat la..thank u for resepi..

    BalasPadam
  3. sayang2 ibu : hehe..x pe kalo dorang suka makan..air tgn mak yg plg dorang igt bila besar nanti..:)

    BalasPadam
  4. maria : salam kenal jugak...cubalah..senang jer..:)

    BalasPadam

Catatan Popular

MY LISTED

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails