IKUT BLOG NI

Pelawat blog

Pray for them...Pray for GAZA

Pray for them...Pray for GAZA

Jumaat, 10 Disember 2010

Triffle


Aha!!!....cantik tak..setelah di edit bagai...hehehe..nampak sedap tak???camne???meleleh air liur tengok???ngee....benda lah ko merepek ni Cikma oiii....:)

Percubaan pertama..dah lama nak buat..tapi cuti sekolah nilah baru berkesempatan..senang jugak buatnya..maybe tak seterrer blogger masakan yang lain...janji ada rasa Triffle pun dah kira ok...betui tak???

Resipi...Cikma CNP dari blog kakakku ni ajelah ekk..yang dah lama sangat tak update blog tu..bercuti kot gamaknya...rindu arr ngan Kak Min..hehe...ngada-ngada je aku ni..hehe....

Bahan-bahan :

1 biji kek gulung ( sebarang perisa )
1 botol kecil jem ( sebarang perisa )
3 sudu besar tepung kastard
3 sudu besar gula
2 1/3 cawan air
2/3 cawan susu cair
1/2 kotak ( 1 liter ) whipped cream atau
Spray whipped cream
1 tin fruit cocktail
1 tin sliced peach
1 paket ceri

Cara-caranya :

1.   Ratakan jem pada dasar bekas kaca.
2.   Potong kek gulung setebal 1 cm , susun di atas permukaan jem. Pastikan tiada lubang diantara kek.
3.   Campurkan sirap cocktail dengan air dan sudukan ke atas kek sehingga kek lembap.
4.   Campurkan tepung kastard, gula, air dan susu cair di dalam periuk dan kacau di atas api kecil tanpa henti.
      Setelah likat tutup api.
5.   Tuangkan kastard yang masih panas ke atas kek.
6.   Taburkan fruit cocktail.
7.   Sejukkan di dalam peti ais.
8.   Untuk menghidang, putarkan whipped cream menggunakan pemutar kek sehingga kental seperti icing. 
      Ratakan sehingga menutupi fruit cocktail.
9.   Untuk lebih senang, gunakan sahaja ready made whpiped cream. Spray di atas fruit cocktail.
10. Hiaskan dengan peach dan ceri.
11. Triffle mesti disimpan di dalam peti ais. Apabila nak hidang baru keluarkan.


CIKMA : Tambah syrup coklat atas whipped cream...yummy!!!!!

3 ulasan:

  1. masuk blog adik ni memamang aduhai..
    kalaulah akak berjiran sah sah makan tak sudah nih
    cikma duk di kl kan?
    sesakali akak terjah boleh?terjah nak makan hehehehe...
    cikma...akak sudah tag sila ambik ye, lumayan tu pakngah nak bagi hadiah ;p

    BalasPadam
  2. sayang2ibu : ye ke..hehe..tak lah pndai mana pun kak..tuk perut sendri ok kot!!!...haah duk kl..mai le dtg umah..tp cuti sek panjang ni kat kg ler...hehe...tq lah ekk kak....hadiah???ada ke??hehe...tq..:)

    BalasPadam
  3. Hahaha....tak larat la nak update blog sekarang ni..nak raa gak triffle air tgn ck

    BalasPadam

Catatan Popular

MY LISTED

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails