IKUT BLOG NI

Pelawat blog

Pray for them...Pray for GAZA

Pray for them...Pray for GAZA

Rabu, 30 Jun 2010

VUVUZELA

Wah!!!berlebih-lebih pulak entri aku buat hari ni..banyak benda kot nak di kongsi..so, layankan ajelah (walaupun sebenarnya kerja sekolah berlambak tak siap!!!)....

Aku nak share sikit tentang satu alat muzik tradisional negara Afrika yang di kenali dengan nama VUVUZELA..korang mesti dah dengar nama benda alah ni..ala yang korang dengar bunyinya masa perlawanan World Cup sekarang ni...kali pertama aku dengar sound dia ( download dalam internet)...huh...punyalah rasa cam berdesing telinga..memang kuat bunyi alat muzik ni..


VUVUZELA

Alat ni memang menjadi kontroversi disebabkan penggunaannya dalam stadium mengganggu perlawanan serta bunyi-bunyian nya yang boleh mengakibatkan masalah pendengaran..bayangkan sepanjang perlawanan bola sepak aku dengar bunyi VUVUZELA di tiup oleh para penonton..rasa bingit jugak telinga..tu baru kita dengar dalam televisyen..belum kita yang ada dalam stadium tu..mau pekak jadinya...tapi di sebabkan FIFA dah memberi kelulusan menggunakan alat muzik ni di dalam stadium..jadinya nak tak nak kita dengar ajelah..



Yang best jugak aku tengok, VUVUZELA ni didatangkan dengan pelbagai warna mengikut warna bendera negara yang masuk World Cup 2010 ni..di hasilkan menggunakan plastik dan panjang nya lebih dari 1/2 meter...kalau adelah jual kat Malaysia ni aku nak beli satu..nak bawak kat sekolah..kalau anak-anak murid aku buat bising aku tiup VUVUZELA ni kat telinga diorang..baru deme rasa!!!haha..kejamnya aku kan!!!!ngeeeee......


CIKMA : Nak tahu lebih lanjut tentang VUVUZELA ni pergi ke SINI

8 ulasan:

  1. haha MHJ, pandai ko nak beli bawak kat skola ek..he he..akka pong nak..akak nak tiup menda ni setiap kali lunch, dinner is served..dah taknak pakai loceng lagik..kikiki...

    BalasPadam
  2. nak gak satu.. nak tiup at 1i ngan 1g...

    BalasPadam
  3. tak payah ko nak bunyikan kat telinga budak..kita guna cara dr syukri nak, guna pistol air..hehehe

    BalasPadam
  4. vuvuzela ni bunyiknya mmg berdengung semacam kan...ooo rupanye alat muzik afrika...baru tau...huhu

    BalasPadam
  5. Yat Maria : kat sane tak de jual ke kak??kat KL ni tak tau kt mana..blum explore lagi..hehe..mmg kalo de nak beli..sesuai di bwk ke sek..sapo2 yg konon2 bengang ngan saya ker..saye sound jer pakai VUVUZELA tu..boleh???haha

    BalasPadam
  6. kak min : hehe..saya nak tuk 3 budak hitam tu..letak betui dalam telinga diorang..baru deme rasa!!!

    BalasPadam
  7. alfa : hehe..tu nak bagi budak main lagi adalah za..x sesuai..VUVUZELA ni sesuai banget!!!ahaks..

    BalasPadam
  8. silvertech : yup..siap presiden FIFA cakap takde VUVUZELA ni tak meriah WOrld Cup kat benua Afrika ni..kira dah jadi tradisi dorang setiap kali match bola diorang bwk benda ni kat stadium...

    BalasPadam

Catatan Popular

MY LISTED

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails