IKUT BLOG NI

Pelawat blog

Pray for them...Pray for GAZA

Pray for them...Pray for GAZA

Sabtu, 19 Jun 2010

KEK OREO

Entri makan lagi...huhu..tak abis-abis entri makan jer kerja aku ni..tapi entri ni harus diletakkan dalam ini blog kerana atas permintaan ramai..resepi kek oreo yang menjadi pilihan kawan-kawan Cikma...thanks tu my fren Finnie sebab dia yang bagi resepi tu..simple...but boleh lah tahan.senang je bahan dan cara buatnya..so kepada kawan-kawan yang selalu minta resepi..tolong tengok-tengok dalam blog ni ekk...huhu

KEK OREO

Bahan-bahan :

250 gm butter
190 gm gula
5 biji telur (asingkan kuning dan putih)
20 gm biskut oreo (hancurkan biskut - krimnya di asingkan)
250 gm tepung naik sendiri
2 sudu kecil esen vanilla
6 sudu besar susu segar

Cara-caranya :

1) Pukul butter dan juga cream biskut oreo hingga kembang
2) Masukkan telur kuning satu persatu ke dalam adunan tadi
3) Masukkan esen vanilla - pukul lagi adunan
4) Masukkan telur putih bersama gula yang telah di pukul kembang ke dalam adunan
5) Kemudian, masukkan tepung berselang seli dengan susu segar
6) Lastly, masukkan biskut oreo yang di hancurkan ke dalam adunan
7) Bakar sehingga masak ( lebih kurang 40 minit )


CIKMA : Baru lepas bakar kek oreo...2 biji lagi tuh!!!huhu...

8 ulasan:

  1. salam rindu akma..sodap nmpak kek tuh..kalu dapat rasa mesti lagi best ek!! kempunan lak akak ni ha..hehe!

    BalasPadam
  2. woooiiiiii, ada kek lak...kompem lepas nih ada org masuk meminang terjangkit yr sis..kihkih..yg comment lepas tu akak spelling fail ler..nak tulis menjangkit kok jadi menjait..jauh beno.. :)

    BalasPadam
  3. inahar : salam rindu kembali kak...hehe..ma kasih..baru-baru belajar buat kek...nnti kami bagi ekk kat akak...hehe

    BalasPadam
  4. yat maria : huwaaa...aminnn.....harap2 begitulah..dah lama sangat tunggu nih!!!hehe..tulah pasal...dok pikir apa yang sis bgtau..ke ade bahasa baru ker..hehe

    BalasPadam
  5. afiqah : hehe...try..jgn x try...senang jer..:)nnti dh buat bagi skit ekk..hehe

    BalasPadam
  6. Nampak praktikal resepi ni. Insyaallah akan cuba utk birthday anak nanti. Sila kunjung ke http://maklangrecipesgalore.blogspot.com/ kalu jadi, ye? Hasil belajar dari tok guru

    BalasPadam
  7. mak lang : hehe...dah jadi ke kak kek oreo nya...mesti sedap dan lembut kan...saya buat mula-mula pun tak berapa nak jadi..tapi dah 2,3 kali buat..emm boleh lah...hehehe...

    BalasPadam

Catatan Popular

MY LISTED

mY Slide ShOW

Loading...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails