IKUT BLOG NI

Pelawat blog

Pray for them...Pray for GAZA

Pray for them...Pray for GAZA

Isnin, 26 April 2010

MEMBEBEL

Aku nak buat entri ni masa hari Sabtu lepas..tapi di sebabkan ada entri lain nak di tulis..aku hold dulu entri ni..bukan apa takut terlalu lama di simpan..takut lupa pulak apa yang nak ditulis...

Memandangkan blog aku ni dah ramai yang baca..eloklah kalau aku tulis yang baik-baik je..yang tak baik tu..biarlah jadi simpanan aku...memang terpikir nak tulis..tapi..takut mengundang benda yang tak elok di kemudian hari...

Aku sebenarnya jarang menulis tentang anak murid aku..sebabnya kalau di tulis..benda yang sama je akan berlaku setiap hari...mula-mula masuk kelas..sepatutnya ada set induksi..tapi macam biasa aku mulakan sesi pembelajaran dengan membebel pada anak-anak murid...kalau dah namanya mengajar tahun 1 kalau tak membebel tak sah...lagi-lagi kalau kelas tu yang di hujung-hujung...

Tapi...aku jarang dengar pulak anak-anak murid aku ni membebel...hehe..bukan jarang lah..rasanya tak pernah sejak 3 tahun aku bertugas sebagai pendidik...mungkin dorang pernah kot membebel ni..tapi membebel dengan kawan-kawan je..kalau tak pun dorang membebel masa cikgu tak de dalam kelas...tapi hari tu (Sabtu lepas) entah macam mana aku boleh terdengar budak-budak aku ni membebel...mula-mula tu aku tak nak amik kisah sangat..last-last..macam best pulak dengar...sebabnya macam dah nak bergaduh dua orang anak murid aku tu..aku biarkan je...siap senyum-senyum doreamon lagi..tunggu je apa reaksi dan tindakan dorang...

Kisah membebel dua orang anak murid aku ni bermula bila aku mengajar subjek PENDIDIKAN SENI VISUAL..kelas...1 GIGIH..(memang gigih murid-murid kelas tu!!hehe)..aku suruh dorang lukis gambar RUMAH CENDAWAN..kiranya ala-ala rumah fantasi lah..macam dalam cerita ALICE IN WONDERLAND...aku siap lukis gambar dekat papan hitam..jadi budak-budak follow jer...entah macam mana..tengah dorang tu excited melukis dengan teruja nya..dua orang murid aku...HAZIQ DANISH dan AIMAN ...mula bercakap dengan suara yang agak tinggi...mula aku dengar dorang macam fight each other lah sapa yang siapkan dulu rumah cendawan tu...pastu siap tengok lukisan masing-masing siapa yang cantik..mula-mula si HAZIQ ni komen lukisan AIMAN..."Ko lukis tak sama macam cikgu Akma...tak cantik!!!"...pastu AIMAN pun balas "Ko berlagak lah..ingat cantik sangat ke ko lukis!!!.."..balas balik si HAZIQ..."Aku tak berlagak lah..aku dah siap pun..."...si AIMAN macam tak puas hati..."Ko berlagak..lukis pokok tak sama macam pokok cikgu Akma pun...cube ko tengok (sambil tunjuk kat papan hitam)..ingat cantik le buat pokok macam tu!!!"...dorang pun membebel lah sama-sama..memang aku dengar setiap patah butir percakapan dorang tu..aku siap tutup mulut tahan gelak...pasal pokok pun boleh dijadikan isu membebel...haha...

Aku diamkan jer..selagi tidak melibatkan pergaduhan atau pukul memukul aku tak nak masuk campur...aku tengok muka dorang tu masing-masing tak puas hati..last-last aku teringat yang aku belum amik hasil kerja dorang minggu sudah..buat layang-layang...aku bagi dekat diorang...masing-masing teruja tengok hasil dan markah yang di beri..tiba-tiba..si AIMAN (dia ni yang kuat membebel berbanding si HAZIQ tu)..datang kat tempat si HAZIQ..tunjukkan layang-layang dia pada kawan tu...maybe nak compare kot sapa yang lebih cantik...aku tengok jer..yang buat aku terkejut bila si AIMAN ni menghulurkan tangan pada si HAZIQ..sebagai tanda maaf sebab membebel tadi..aku memang terkejut...bangga pun ada...yelah dia mengaku kesalahan sendiri..siap cakap maaf dan kita kawan lagi kan....hehe...tak sangka betul budak-budak ni...walaupun duk membebel hingga jadi perang mulut..tapi masih ada sifat maaf memaafi antara satu sama lain.......

Conclusionnya...budak-budak pun ada sikap saling bermaafan..inikan pulak kita yang besar gabak ni...mungkin sebab budak-budak ni bercakap tidak menggunakan emosi berlebihan..manakala yang orang-orang besar ni melibatkan hati dan perasaan...memang kalau kita marah atau buat orang marah..kita tak pikir masalah di kemudian hari...tapi tak salahkan kalau kita memohon ampun dan maaf pada pihak yang buat kita rasa marah atau kita yang rasa marah......pikir-pikirkanlah.......Sedangkan Nabi Muhammad SAW ampunkan Umat-umatnya..Inikan kita umat yang lemah....


Hasil karya dua orang anak murid aku yang membebel tu..hehe



Karya HAZIQ DANISH (POKOK TU TAK SAMA MACAM AKU LUKIS)



KARYA AIMAN (BENTUK POKOK YANG DILUKIS HAMPIR SAMA DENGAN AKU LUKIS)...pokok yang mengundang kontroversi!!!!haha

CIKMA : Release tension tengok anak-anak murid melukis..macam-macam bentuk yang terhasil...seronok sebab dapat tengok perkembangan mereka......

6 ulasan:

  1. Salam...lompat dari umah kakasma td...penatkn teaching yr 1 tapi enjoy dgn keletah bdk2 ni...

    BalasPadam
  2. seronok gak melayan karenah anak anak murid ye

    nanti diorang dah besar dan bekerjaya mesti ingat pada cikgu diorang
    mudah mudahan mereka
    menjadi insan yang berjaya

    BalasPadam
  3. salam cikgu akma.. tq sudi tinggalkan jejak kat blog akak..
    budak2 ni kalau kena harinya.. memang ada masa dia akan mintak maaf.. sama mcm anak2 akak.. kalau dia buat salah.. dah kena marah bagai.. nnt terus dia mintak maaf & mintak salam..
    lawa gak lukisah budak2 tu kan.. masing2 ada kretiviti sendiri..
    re: pasal roti perancis tu.. kdg2 kat kedai2 roti ada jual.. boleh gak try tgk kat giant ke.. akak beli roti perancis yg mamak motor jual jer.. tp tak berapa padat sgt la rotinya tu...

    BalasPadam
  4. org besar memang lah mcm tu akma...mcm aku plak, aku akan lepaskan je apa yg aku tak puas hati kat org tu, then aku dah lupakan la....jgn jadi pendendam, org mcm tu bahaya

    BalasPadam
  5. budak2 ni kadang menenangkan jiwa. adakalanya menggocang rasa... macam2 ada...

    BalasPadam
  6. E-na Zarina : thanks sbb singgah..mmg penat..tapi diorang ni lah yg buat mood kita jd baik tiap kali masuk kelas...hehe

    sayang2 ibu : insyaallah..itu yg saya doakan setiap hari....

    madihaa : tq sbb singgah blog yg x seberapa ni..kenkadang dorang ni buat kita marah..buat kita gelak..buat kita tension..tp sebenarnya doranglah yg buat kita punyai pelbagai rasa setiap hari..
    tq sbb bgtau ttg roti tu..mmg nampak sedap..insyaallah nnti saya try....minat masak..makan pun minat jugak!!!hehe...

    alfa : yup...ko pun rasa kan..hehe..sma macam aku...lepaskan..tp biar berpada2...

    kak min : yg ajar tahun 1 jer yg punyer feel mcm kita ni kak min....hehe

    BalasPadam

Catatan Popular

MY LISTED

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails