IKUT BLOG NI

Pelawat blog

Pray for them...Pray for GAZA

Pray for them...Pray for GAZA

Khamis, 22 April 2010

Andai dapat ku undur masa...

Andai dapat ku undur masa.....
Aku nak ke zaman aku berdua je ngan abang aku..masa tu kami dua beradik memang manja ngan ABAH dan MAK..apa jer yang dimintak memang dapat..selalu pergi jalan-jalan..beli baju baru...beli mainan baru..kiranya semua yang nak..pasti dapat......anak manja lah katakan...

Andai dapat ku undur masa....
Kali pertama masuk alam persekolahan..masuk tadika...jumpa kawan-kawan..main sama-sama...makan sama-sama..belajar doa-doa dan solat sama-sama...tak pikir masalah masa tu..riang ria jer....masuk sekolah rendah...dapat kawan baru...dapat pakai uniform sekolah..dapat jadi pengawas sekolah...kena cucuk BCG dengan nurse...bersukan...pergi kokurikulum...memang syok!!!!

Andai dapat ku undur masa...
Pergi ke zaman remaja..sekolah menengah...masa ni dah ada masalah yang membelenggu fikiran..transformasi dari fikiran kanak-kanak ke remaja...hormon dah bertukar...peningkatan hormon estrogen yang buat semua jadi caca merba...zaman penuh emosi..emmm..semua orang akan rasa perasaan tu...jumpa kawan-kawan baru....guru-guru yang sporting..kenal cinta monyet..gaduh dengan member-member...kawan-kawan yang sekepala....semuanya indah waktu tu...

Andai dapat ku undur masa...
Zaman masuk U....duduk berjauhan dengan famili...jumpa kawan-kawan dari serata Malaysia..pelbagai budaya dan ragam..pelbagai loghat dan peel....merasai pengalaman belajar secara self-grouping...jumpa lecturer sporting dan kerek...meniti kehidupan sebagai siswa di kampus...belajar berkomunikasi secara berkesan dan menambah ilmu pengetahuan di dada...kenangan terindah yang tak dapat di lupakan....

Andai dapat ku undur masa...
Zaman kali pertama dapat pegang duit sendiri...kerja kilang..jahit lace..sehari dapat RM8...rasa masa tu penat sangat..baru sedar macam mana ABAH dan MAK susah payah cari duit...kena marah...kena sound..kena herdik...kena perli..semua nya rasa....tu lah kenangan yang pasti aku ingat sampai bila-bila....

Andai dapat ku undur masa...
Kembali ke zaman maktab...masuk belajar balik setelah hampir 21/2 tahun tak menelaah buku..walaupun berbeza belajar dari zaman U,tapi semangat dan kesungguhan tetap sama..cuma aku dapat rasa aura belajar aku lebih bagus di maktab berbanding U dulu (maybe sebab kat U tu terlalu lama)...jumpa kawan-kawan baru...belajar dan enjoy sama-sama....lecturer yang sporting morting.....dan jugak mengenali seseorang yang istimewa di sana...........memori2.........

Andai dapat ku undur masa....
Kembali pada waktu aku bersama insan tersayang yang telah pergi ke Rahmatullah....arwah rakan baik aku..Yusaini Jeffry serta arwah Bapa Saudara dan Ibu Saudara yang paling rapat denganku...Wak Lie dan Wak Minah..juga arwah embah-embah aku......kenangan aku bersama mereka tidak akan aku lupakan..gelak tawa..gurau senda...semuanya tersimpan kemas dalam fikiranku.....hanya ALLAH SWT yang tahu betapa aku RINDU kan mereka....AL-FATIHAH kepada mereka yang telah pergi meninggalkan kita buat selama-lamanya.............


CIKMA : Andai dapat ku undurkan putaran dunia...ingin ku ubah semua..kata-kata dan tingkah laku ku.....(lirik lagu kumpulan AXL'S)

3 ulasan:

  1. kalau dapat diundur masa, alangkah seronoknya salam ziarah....
    kalau boleh semua cikgu sya nak follow;o

    BalasPadam
  2. kalau dapat... memang banyak benda yg kita nak buat kan????

    BalasPadam
  3. sayang2ibu : kalaulah...emm tapi tak mungkin...masa tidak akan menunggu kita...salam kembali...thanks coz jenguk blog...

    kak min : memang...yg tak berkesempatan nak buat zaman2 dulu........

    BalasPadam

Catatan Popular

MY LISTED

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails