IKUT BLOG NI

Pelawat blog

Pray for them...Pray for GAZA

Pray for them...Pray for GAZA

Khamis, 7 Ogos 2014

Soft Cotton Japanese Cheese Cake

Lorrrr...kalau dah satu resipi muncul...akan ada lagi resipi lain yang akan di masukkan dalam entri...nampak tak permainan di situ??? hehehe..

Kek ni Cikma buat masa Aidilfitri yang lalu...orang ramai dah lama buat kek ni..Cikma baru terhegeh-hegeh nak buat...choii sangat kan....masa mencari resipi kek baru di Aidilfitri..aku pun terasa nak buat kek ni...kali pertama buat..Alhamdulillah menjadi dengan jayanya...dan mendapat pujian dari cousins yang datang beraya...ewah2...suka kan Cikma!!!!

Nampak mudah...walaupun ada beberapa step yang perlu di ikut...kalau tak ikut memang rasanya tak menjadi...buat kek memang kena sabar...sapa-sapa yang baru try test nak membaking..di syorkan buat kek yang simple mimple dulu yeee....ni tips daripada Cikma...:)

Ambil resipi dari belog ni Damai Qalbu - Rohaisha dan resipi ni juga banyak berada di belog-belog masakan yang lain...so, terima kasih bebanyak yang share....:)


Layan resipinye ye...:)

Bahan-bahan (Adunan A) :

250 gm cream cheese
50 gm butter
100 ml susu segar (kalau takde boleh pakai susu cair 70 gm, air 30 gm)

Cara-cara :

- Satukan semua bahan dan masak secara double-boiled sehingga sebati dan cream cheese tidak berketul-ketul. Sejukkan sebentar

Adunan B :

6 biji kuning telur (Cikma guna gred B, so tambahkan lagi sebiji)
60 gm tepung superfine (di ayak tiga kali)
20 gm tepung jagung
1 sudu kecil esen vanilla
1/4 sudu garam

Adunan C :

7 biji telur putih (jika pakai gred B)
140 gm gula castor
1 sudu kecil esen vanilla (kalau pakai jus lemon dalam 3/4 sudu kecil jer)

Cara-cara :

1) Apabila adunan A tadi telah sejuk, masukkan adunan B.
2) Ikut step....pukul telur hingga sebati dengan adunan
3) Masukkan esen vanila dan garam. Pukul sebati
4) Masukkan tepung superfine dan tepung jagung..Pukul sehingga kembang dan sebati.
5) Kemudian untuk adunan C, pukul putih telur dan esen vanilla...pukul putih telur hingga kembang dan berbuih-buih (bentuk foamy)
6) Masukkan gula sedikit demi sedikit dalam adunan sambil pukul secara sederhana sehingga putih telur menjadi kental..
7) Masukkan adunan A + B ke dalam adunan C dan kacau sebati...kaup balik adunan dengan spatula.
8) Panaskan oven dalam anggaran 160 degree.
9) Masukkan adunan dalam loyang (Cikma guna 9 inci)...sebelum tu sapukan sedikit butter dan letakkan kertas baking di dalam loyang...Keliling loyang tak perlu letak kertas ekk...cuma sapukan sikit butter...(sikit jer tau...)
10) Bakar adunan secara waterbath...iaitu bakar di dalam loyang yang berisi air panas..
11) Bakar hingga masak...dan satu lagi..bila dah masak jangan terus keluarkan kek dari oven..biarkan sebentar dalam oven dengan pintu oven tu di renggangkan sedikit....:)
12) Dah sejuk boleh hiaskan dengan blueberry filling....mengikut kesukaan kita...:)...SELAMAT MENCUBA...:)


Decor sendiri..cantik tak???...:)

CIKMA : Next recipes....:)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Catatan Popular

MY LISTED

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails