IKUT BLOG NI

Pelawat blog

Pray for them...Pray for GAZA

Pray for them...Pray for GAZA

Jumaat, 8 Ogos 2014

Kek Coklat Moist

Kann...dah cakap...berderet-deret masuk resipi dalam belog...hehehehe....

Seperti setiap tahun kek coklat wajib ada kalau Hari Raya kat rumah Cikma....kalau takde kek coklat macam tak best jer...huhuhu...dan kek coklat macam dah jadi tradisi rumah Cikma sebab dari kecik memang Mak akan buat kek coklat tu time raya..

Dah pelbagai resipi kek coklat yang pernah Cikma buat...last year resipi lain...kali jugak resipi lain...rasa tak banyak beza...mungkin gebuss dan lembutnya kek tu yang berbeza...iye dakk!!!

Kali ni Cikma try test satu lagi resipi baru untuk kek coklat...ambil ilham ni dari belog KAK HANA MEMORIES yang dah lama tidak menjengah..huhuhu...sorry lah kak hana...Cikma sekarang makin sibuk di school...3,4 tahun lepas boleh lah tiap-tiap hari menjengah...tapi sekarang..huhu..yang ado!!!!

Kek ni memang gebus dan moist...sebab ganache nye yang very the bestlah!!! sesuai banget dengan kek nye...boleh buat lagi ni tuk tahun depan...

Meh2 tengok bahan2nye...:)

Bahan-bahan :

5 biji telur gred A
2 cawan tepung superfine atau tepung kek - tepung gandum pun boleh
1 cawan serbuk koko 
2 cawan gula halus 
1 1/4 cawan susu pekat
2 1/2 cawan susu segar atau susu cair atau susu coklat atau air biasa
1 1/2 cawan minyak 
1 1/2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu kecil garam - Cikma pakai 1/2 sudu jer

Bahan Topping @ Ganache Coklat

100ml whipping cream/fresh cream
250g coklat masakan gelap (dark chocolate)
1 sudu besar golden syrup (untk kurangkan pahit coklat)
1 sudu besar butter (untk topping yg berkilat)

Cara-cara :

1) Ayak tepung, serbuk koko, baking powder, garam dan soda bikarbonat.Ketepikan.

2) Pukul telur dan juga gula halus hingga kembang. Masukkan esen vanila. Pukul sebati.


3) Masukkan susu segar@susu cair. Kemudian masukkan bahan ayak tadi. Gaul sebati.Akhir sekali masukkan minyak.


4) Oleskan loyang dengan sedikit butter/marjerin, tuang adunan kek dan kukus lebih kurang 1 jam atau sehingga masak. Kek ni boleh juga dibakar di oven dengan suhu 170 darjah.


5) Sejukkan kek. Sementara itu buat topping/ganache coklat.Panaskan whipping cream/fresh cream sebentar (tak perlu hingga mendidih). Jika tiada boleh guna susu segar/susu cair tapi kurangkan sukatan 50ml. Masukkan coklat masakan. Kacau hingga cair dan licin. Kemudian masukkan syrup dan juga butter. Kacau sebati. Tuang ke atas kek yang dah sejuk tadi.


6) Masukkan peti ais kemudian baru potong dan hidang. SELAMAT MENCUBA.....



Rajin mendecor kek bagai!!!!...:)


CIKMA : Suka kalau kek coklat tu masuk dalam peti ais...keluarkan sekejap pastu makan....pehh!!! heaven!!!!!


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Catatan Popular

MY LISTED

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails