IKUT BLOG NI

Pelawat blog

Pray for them...Pray for GAZA

Pray for them...Pray for GAZA

Selasa, 12 Ogos 2014

Almond Clusters

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Berehat beberapa hari coz Cikma pergi beraya!!!...hujung minggu lepas famili dari kampung datang ke rumah Along di Klang...so, memang akan busy dan susah sikit nak sentuh lappy....hari ni baru ada time untuk bukak belog sendiri...:)

Sambung lagi resipi...kali ni Cikma nak share satu resipi yang amat mudah...budak-budak tadika pun boleh buat...dan paling penting memang sedap...bagi sesapa nak buat cookies yang mudah...resipi ni adalah salah satunya...



Almond Clusters nama cookies ni...okeh!!!memang jadi kudapan Cikma time Hari Raya lepas...dan kompem naik mencanak berat badan!!!huhuhu...resipi di kongsi oleh rakan sejawat dalam grup wassup....so, gigih mencari pulak di pakcik google siapa gerangan tuan rumah resipi...dan akhirnya jumpa jugak...terima kasih tidak terhingga tuan rumah belog Yummy yummy Delicious ni...sonang giler bahan nak cari..hehehe...

Bahan-bahan :

500 gm almond cincang (bakar dulu ye)
dark chocolate (Cikma guna jenama Beryl's) - anggaran ye..lebih kurang 250 gm
sedikit butter (dalam satu sudu besar)
papercup
sedikit hiasan

Cara-cara :

1) Cairkann dark chocolate secara double boiled hingga cair.
2) Masukkan butter dan kacau
3) Angkat dari api dan masukkan almond...kacau sebati
4) Masukkan adunan dalam papercup dan hiaskan dengan gula manik
5) Sejukkan sebentar dalam peti ais dan kemudian simpan dalam bekas kedap udara.
6) Letakkan bekas jauh dari tempat yang agak panas...takut coklat cair ye...SELAMAT MENCUBA..

See....senang kan...hehehehe....Cikma jugak masukkan lebihan kuaci hitam (di bakar juga dulu ye) masa buat Almond Crunchy dalam adunan ni...memang sedap!!!!...aku pun try buat guna white chocolate...manis sikit compare dark chocolate...so, habislah sudah resipi dan masakan yang aku buat sepanjang Ramadan dan Syawal 1435 H yang lalu..so, pasni...maybe ada resipi atau masakan yang lain...akan di share dan di update pada masa akan datang...:)

CIKMA : Tahun depan...buat cookies yang sama!!!...hahahaha senang kottt!!!! tak yah pening kepala....:)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Catatan Popular

MY LISTED

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails