IKUT BLOG NI

Pelawat blog

Pray for them...Pray for GAZA

Pray for them...Pray for GAZA

Jumaat, 15 Ogos 2014

Non Baked Nutella Cheese Cake

Hambik...lagi resipi...hehehe...oooo..kompem ni memang sedap sehingga termimpi-mimpi..tengok tajuknye aje dah tau sedap!!!

Try test resipi masa cuti sekolah bulan Jun yang lalu...sorry lambat naa update di sini...but trully..Cikma sebenarnya bab-bab cheese cake ni baru nak belajar...yang pasti amat tidak berapa gemar buat cheese cake yang bakar...ntah tak tau kenapa...maybe pernah buat tak jadi kott!!!..so macam agak phobia sikit...:)

Selalunya kalau nak makan cheese cake atau nak try resipi berkaitan cheese cake pasti akan cari yang tak perlu di masak dalam oven..simpan dalam peti ais jer...dan memang menjadi hasilnya serta amat mudah dan cepat...cuma kali ni resipi ni perlukan masa lebih kurang sehari untuk tunggu nak makan!!! hamboi..sabor bukan main nak makan yeee....kalau nak makan haruslah kena bersabor sikit...ye dak???...

Ambil resipi dari belog Rina Rosli thanks sebab kongsi resipi....:)


Bahan-bahan : ( untuk based crust )

9 keping biskut marie (resepi asal digestive biscuit)
60 gm butter cair (unsalted butter) - lebihkan sikit ekk... (resipi asal 50 gm)
60 gm serbuk hazelnut
2 sudu besar nutella (Cikma tak masuk)

Cara-cara :

1) Kisar biskut marie hingga hancur
2) Gaul bersama serbuk hazelnut
3) Masukkan butter cair ke dalam campuran biskut marie dan serbuk hazelnut
4) Kacau dan gaul rata
5) Masukkan ke dalam loyang yang telah di sapu sedikit butter (sapuan nipis) dan tekan adunan hingga mampat.
6) Masukkan ke dalam peti sejuk. Sejukkan

Bahan-bahan (untuk cream cheese filling)

500 gm cream cheese
300 gm nutella (Cikma masukkan satu botol besar nuttella...anggaran 400+++gm.
1 sudu esen vanilla
1/4 cawan dairy whipping cream

Cara-cara :

1) Masukkan semua bahan dan pukul sebati...
2) Masukkan adunan ke dalam loyang yang telah kita buat crust nye tadi
3) Sejukkan adunan dalam peti ais sehari semalam

Bahan-bahan (lapisan coklat)

150 gm dark chocolate
1/2 cawan dairy whipping cream
1/2 sudu besar butter

Cara-cara :

Masak semua bahan secara double-boiled

Tuang coklat masakan di atas filling cream cheese tadi. Masukkan kembali dalam peti ais selama lebih kurang 2 jam...Siap untuk di hidangkan...boleh di hias mengikut kreativiti sendiri...SELAMAT MENCUBA


Lapisan coklat terlebih tebal...hambik..memang boleh potong kaki lepaih ni...hehehe...

CIKMA : Masa simpankan filling cheese cake ni tutup dengan aluminium foil ekk sebab takut berwap/berair dalam peti ais coz kita simpan lebih kurang semalaman ye...:)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Catatan Popular

MY LISTED

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails