IKUT BLOG NI

Pelawat blog

Pray for them...Pray for GAZA

Pray for them...Pray for GAZA

Selasa, 19 Ogos 2014

PAVLOVA...


Wohooo....lagi dan lagi...hehehe...memang ko saje kan Cikma!!!!

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Lagi resipi...ooo...kali ni antara favourite Cikma...sudah 2 kali buat..but family tak berapa suka...MAK cakap kuat bau telur...adik perempuan aka Alang tak suka cream banyak sangat...my bro cakap manis...emm macam2...tapi abis gak!!!..sapo yang habiskan...Cikma lah yeee...:)

Resipi di ambil dari belog ni CIK EPAL thanks sebab share resipi...

Ooook senang jer kott buat..macam biasa teringin nak makan dan tengok rakan-rakan sejawat buat..akhirnya gigih cari dalam pakcik google...tengok bahan senang cari...cuma cara buat agak kurang confident...tang2 nak buat meringue tu...kali pertama kan...tu yang rasa macam susah jer...alih2 bila dah berjaya...hambik kemain suka...jadi gebus mulus nokkk!!!!

Okay layan resipinye...

Bahan-bahan :

4 biji putih telur (Cikma guna gred A)...banyak sikit...:)
3/4 cawan gula castor (Cikma kurangkan buat 1/2 cawan)
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu kecil cuka makan
1 sudu kecil esen vanilla

Cara-cara :

1) Pukul putih telur sampai nampak buih-buih jer...
2) Masukkan gula demi sedikit (selang seli dengan kita beat telur tu)
3) Pukul putih telur sampai kental dan bertanduk
4) Dengan guna spatula..masukkan tepung jagung, cuka makan dan vanila...Kaup balik adunan
5) Dalam loyang yang telah di letakkan kertas surih masukkan meringue tadi (kalau rajin buat lah bulatan nak nampak kemas...Cikma pakai letak jer....adjust sendiri..hehehe)
6) Panaskan oven dalam 150 C..dalam 15 minit...Kemudian turunkan ke 140 C...bakar adunan selama 1 jam atau 1 jam 15 minit...(tengok pada oven ye...ada setengahnya cepat masak kan..)
7) Lepas masak...jangan terus keluarkan..biarkan dalam oven dan renggangkan sikit pintu oven tu...

Hiasan :

1/2 cawan whipping cream (non dairy)
buah-buahan (jenis masam macam epal, strawberry, anggur, kiwi, etc)

- Pukul whipping cream hingga kental (kalau yang jenis tak manis...masukkan gula castor ye...agak2 rasa nak manis ikut kesukaan masing-masing)
- Sapukan whipping cream atas pavlova...hiaskan dengan buah-buahan...SELAMAT MENCUBA..



Ni yang first trial punye...oklah kan...walaupun macam terlama sikit masak...gambo atas tu yang second nye...tu buat 5 biji telur (gred B)...hambik besar kemain Pavlova nye...hehehehe

CIKMA : Suka naaa makan dessert...keturunan kilang gula dalam badan dah ada dah...huhuhu...adoaiii!!!!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Catatan Popular

MY LISTED

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails