IKUT BLOG NI

Pelawat blog

Pray for them...Pray for GAZA

Pray for them...Pray for GAZA

Sabtu, 9 Ogos 2014

Almond Crunchy aka Florentine Cookies

Satu lagi resipi di Hari Raya yang lalu...ececece....yang ni Cikma try buat biskut plak...asyik buat kek aje kan..tapi memilih yang mudah dan cepat siap!!!...janji takde nak sukat-sukat sangat bahan atau terpaksa uli bagai...

Almond Crunchy atau Florentine Cookies...oooo...memang ramai betul yang suka...rasanya dekat bekas tupperware yang Cikma buat kejap jer habis..sebelum balik ke KL last week ada lah tinggal 1/4 daripada bekas....hambikk ko...memang ramai datang umah...dorang tuju biskut tu jer....menda lain tak de nak makan!!!hehehe...

Nak beli kompem mahal derr...Cikma memang suka Almond Crunchy ni sejak last year...masa tu memang orang sana sini nak beli...mula-mula beli lah barang sebekas sebab nak buat malas!!!dan satu lagi dalam fikiran  rasanya agak susah nak buat (time tu tak tau ler betapa mudahnya buat mende alah ni...)...bila rasa..memang sedap!!!sebab rasa badam yang banyak...dan sangat crispy...so tahun ni nekad nak buat...

Tanya rakan sejawat aka Kak Min yang pernah buat...dia cakap ya amat mudah..campak2 jer pastu bakar....erkkk!!!gitu ekk..rupa-rupanya Almond Crunchy ni hanya guna tepung khas yang lebih di kenali sebagai tepung florenta jer...sebab dalam tepung tu dah complete semua bahan ada....kemudian hanya gaul dengan badam, kuaci dan bijan hitam...okeh... sangat simple jer...bila dengar macam tu gigih Cikma membeli bahan...:)

So, terhasil lah Almond Crunchy versi Cikma tahun ni...walaupun pada awal pembakaran cookies ni telah hangus terbakar kerana suhu oven yang terlalu tinggi...tapi itu tidak mematahkan semangat Cikma buat mende alah ni...hahaha...seronok bila ramai yang suka...puaslah makan sebab banyak...

Meh layan resipi nye...Cikma ambil daripada belog KAK AZLITA MASAM MANIS ...memang amat mudah...nak banyak..Cikma suggest buat sendiri...dari beli ya ampun mahal!!!...kan....:)

Bahan-bahan :

200 gm tepung florenta (time buat hari tu takde stok tepung ni, so tanya kedai bakery ada satu tepung yang sama jer fungsi dengan tepung florenta...nama tepung tu Bee -Sting Mix...harga dalam RM 17.50 berat sepeket dalam 600 gm..)
200 gm badam keping
100 gm kuaci hitam
30 gm bijan hitam
kertas kek (erk Cikma lupa nama kertas tu...warna putih tebal sikit dari kertas surih ekk....)...kalau tanya kedai bakery dorang mesti tau...:)


ni yang belum bakar ekk...

Cara-cara :

1) Gaul semua bahan bersama tepung florenta...Suhu oven sekitar 160 darjah...bakar dalam 15 minit...
2) Lepas masak...keluarkan dari oven dan terus potong kepada saiz kesukaan...pakai pisau atau pemotong pizza..jangan tunggu sejuk ye kengkawan...nanti adunan keras...SELAMAT MENCUBA..


x sempat nak snap secara cantik...hehehe..yang ni untuk sepeket tepung bee-sting mix...ni pun dah melantak sebalang!!!!! hehehe...


Tepung Bee-Sting Mix

CIKMA : Ada campurkan dengan kepingan kacang tanah...murah lah sikit compare dengan badam...Mak cakap Almond Crunchy ni macam gepang kacang....sejenis manisan tradisional...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Catatan Popular

MY LISTED

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails