IKUT BLOG NI

Pelawat blog

Pray for them...Pray for GAZA

Pray for them...Pray for GAZA

Sabtu, 16 Ogos 2014

Kisah campak belakang - Pusat Konservasi Gajah Kebangsaan, Kuala Gandah, Pahang

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Rehat jap dari mengepos resipi jer...karang muak pulak orang...hehehe...idak2...ada lagi nanti resipi lain...sat-sat nak letak entri lain dulu...

Kisah berlaku tahun lepas...haaa...hambik...sikit punya throwback cerita ni....well...memang di simpan (yelah tu Cikma oiii) untuk tatapan para blogger...just nak share serba sedikit cerita rombongan sekolah ke Kuala Gandah, Pahang Darul Makmur....


Kali pertama pergi ke sana...dan juga kali pertama sekolah Cikma membuat lawatan ke sana...tempat utama...of coz lah ke Pusat Konservasi Gajah Kebangsaan, Kuala Gandah....tujuan utama untuk memberikan peluang dan ruang serta pengalaman kepada murid-murid merasai dan melihat secara dekat haiwan mamalia di darat terbesar di dunia ini...

Sebanyak 2 bas ke sana...rata-rata murid tahun 4 dan 5 (mostly tahun 5)...kami pergi awal November tahun lepas..perjalanan mengambil masa 2 jam lebih..

Destinasi pertama kali ke Deerland...tempat atau kawasan rusa-rusa serta burung unta...kami dapat beri makan kepada rusa-rusa di sana...murid-murid memang excited....di sana juga kami dapat melihat binatang-binatang eksotik lain di sana seperti kancil, ular albino, ayam hutan dan sebagainya...



Penakut giler ngan ular....geli dowh!!!







Muka control takut!!! Rusa pun takut...apakah kes????



Lebih kurang sejam kemudian kami terus ke tempat tujuan...di Pusat Konservasi Gajah ni kami di beri peluang untuk melakukan aktiviti mandi bersama anak gajah serta persembahan pertunjukan gajah serta memberi makan gajah...tapi di sebabkan hari tu air sungai sedikit deras...budak-budak dan pengunjung tak boleh nak buat aktiviti mandi tu...kemudian kami ke perkampungan Orang Asli yang berada di kawasan sekitar pusat...tak lah sampai masuk hutan...dekat-dekat situ jer....




















Dalam sekitar pukul 4.00+++ petang kami berangkat ke Kuala Lumpur...sebelum tu...kami singgah di Hutan Lipur Lentang....dekat dengan Genting Sempah...tak ada dalam list kunjungan..tapi di sebabkan masa masih banyak..kami pun singgah di situ...bagi murid-murid merasa air sungai...:)



So, itu sahaja cerita....hehehe...sempat snap gambo sepanjang rombongan ni...oklah best...cuma kalau boleh perbanyakkan lagi aktiviti di Pusat Konservasi Gajah tu...takdelah budak-budak rasa boring....:)

CIKMA : Penggeli orangnya!!!...hahahahaha...........

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Catatan Popular

MY LISTED

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails