Wednesday 6 August 2014

Kek Lobak Merah

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Nampak tak tajuk entri tu...lama nau tak tulis2 resipi dalam belog ni...emm...bukan tak nak tapi sibuk...sibuk ler sangat Cikma ni..hehehe...

Kek Lobak Merah atau Carrot Cake ni dah banyak kali Cikma buat..merupakan antara kek yang Mak suka...Alhamdulillah kali pertama buat telah menjadi dengan jayanya...huhuhu...

Ada dua resipi...yang ni Cikma selalu buat..senang jer bahan-bahannya...try ekk...:)...Cikma amik dari belog KAK ZU SEMANIS GULA serta di bantu juga oleh rakan sejawat yang menunjuk arah resipi kek lobak merah yang senang dan sedap...thanks Kak Min...:)


Bahan-bahan :

4 biji telur (Cikma guna 5 biji telur gred B)
1 1/2 cawan gula castor
2 cawan tepung gandum (di ayak)
1 sudu kecil soda bicarbonate
1 1/2 sudu kecil baking powder
1 cawan minyak jagung
2 1/2 cawan lobak merah yang telah di parut
100 gm walnut (di panggang sebentar) kemudian di potong kecil
secubit garam
1 sudu kecil esen vanilla

Cara-cara :

1) Pukul telur dan gula hingga kembang
2) Masukkan minyak jagung dan esen vanilla
3) Pukul tepung bersama bahan yang di ayak (soda bicarobnate. baking powder) hingga sebati
4) Masukkan secubit garam
5) Masukkan walnut
6) Masukkan lobak merah dan kacau sebati
7) Bakar sehingga masak..lebih kurang 50 minit ikut kesesuaian suhu oven memasing...:)

Bahan topping :

260 cream cheese
130 buttercup
130 gula aising

Cara-cara :

Pukul kesemua bahan sehingga sebati...tidak perlu kembang sangat...sapu di atas kek setelah di sejukkan...SELAMAT MENCUBA...:)

CIKMA : Jarang sapu topping atas kek lobak merah...suka makan macam tu jer...sedap sehh!!! lagi-lagi time panas2...terangkat!!!!

No comments:

Post a Comment

Pembukaan Semula Sekolah dalam Norma Baharu 2020

Assalamualaikum dan salam sejahtera Bertemu lagi..ewahhh...😅😅😅😅😅😅 kali ni Cikma nak kongsi sedikit buah tangan Cikma sejak aktif konon...