IKUT BLOG NI

Pelawat blog

Pray for them...Pray for GAZA

Pray for them...Pray for GAZA

Isnin, 24 September 2012

Blueberry Cheese Cake

Salam dan sejahtera...kita sambung entri makan pula ekk..:)..dan yang best..semua resepi adalah resepi yang Cikma buat time Hari Raya yang lalu..hambik ko!!!apsal lama naa nak letak kan??buat peram kot aku ni..hehe....

Resepi di ambil dalam blog masakan jugak..tapi mintak ampun banyak-banyak kepada tuan tanah blog..tak ingat siapa yang punya..cuma Cikma mintak izin letak dalam entri ni..ok..sangat sedaap..kali pertama buat terus jadi..wah, angkat bakul kain sendiri kan!senang sangat nak buat..sebab tak payah bakar..just letak dalam peti sejuk jer..ok..layan-layan kan resepi Blueberry Cheese Cake ni..


Bahan-bahan :

Untuk cake base :
200 gm digestive biscuit (kalau takde pakai biskut Tiger pun ok..sedap jugak)
80 gm mentega

Lapisan cheese :
200 gm whipping cream
250 gm cream cheese
130 gula kastor
15 gm gelatin
2 sudu air perahan lemon

Topping : blueberry

Cara-cara :

1) Cairkan mentega dan kisar halus biskut.
2) Campurkan dua bahan ni dan kemudian tekan-tekankan dalam bekas...Biarkan dalam peti sejuk selama
    30 minit.
3) Pukul whipping cream sehingga gebu..ketepikan
4) Bancuh gelatin dengan 1 cawan air panas..ketepikan
5) Pukul cream cheese + gula hingga gebu..masukkan perahan lemon
6) Masukkan whipping cream tadi.
7) Lastly, masukkan gelatin ke dalam adunan..kacau sebati
8) Masukkan adunan dalam cake base tadi dan letak kan dalam peti ais selama 5 jam atau semalaman..
9) Topping bluberry tu di letakkan atas adunan apabila adunan tu dah cukup keras..

SELAMAT MENCUBA...:)

CIKMA : Nak masukkan gelatin tu jangan masa air tu masih panas..ala-ala suma gitu..lepas tu jangan pulak terlalu lama gelatin tu terdedah..takut keras..memang dah tak leh pakai lah ekk...dan yang penting gelatin tu mestilah HALAL......

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Catatan Popular

MY LISTED

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails