IKUT BLOG NI

Pelawat blog

Pray for them...Pray for GAZA

Pray for them...Pray for GAZA

Isnin, 8 Ogos 2011

Kuih Cara

Salam dan sejahtera..wallawey...sudah selamat sampai di KL..malas nyer u'lls...boleh tak???hehe...tunggu 3 minggu lagi untuk balik ke Diamond Bay semula...cepatlah masa itu berlalu...:)

Balik umah...seperti biasa setelah request pelbagai masakan kepada MAK...akhirnya tercapai jugak nak makan Nasi Ayam..hehe...walaupun bukan Cikma masak ok...tolong2 sikit jer...nanti resipi nyer akan di share kat blog ni ekk...

Cikma nak share pulak resepi Kuih Cara...sempat MAK buat..aku cuma tolong masakkan jer..bancuh adunan biar MAK buat...karang entah apa-apa rasanya..hehe..kuih kegemaran ALONG aku ni...kempunan sangat kot..sebabnya kami ke Bazar Ramadan di Diamond Bay Sabtu lepas..maybe sebab teringin sangat ALONG pun belilah kuih cara..yang terkejut tu sebiji kuih cara tu harga 40 sen...amik ko...selalu 3 RM 1.00...dah lah tu kecik jer...padahal kata ALONG kat Klang pun tak mahal macam tu...dah beli 3 jadinya RM 1.20...emm..cekik darah jugaklah kan....:)

MAK bila tau cerita kebengangan ALONG mengenai Kuih Cara nya yang mahal itu..telah mengambil keputusan untuk membuatnya..cewah!!!!anak punya pasal kan...kekeke..tetiba Cikma jealous....harusker????

Ok2..meroyan pulak aku..ni dia resepi kuih cara tu....:)


Bahan-bahan :

5 cawan tepung gandum
2 1/2 cawan pati santan
sedikit daun pandan
2-3 biji telur
sedikit garam

Cara-cara :

1) Kisarkan daun pandan dengan sedikit air....
2) Ambil air perahan daun pandan yang telah di kisar
3) Perah santan bersama air perahan daun pandan (kalau kurang tambahkan air)
4) Pukul telur dan masukkan ke dalam tepung...kacau sebati..
5) Masukkan bahan perahan santan tadi sedikit demi sedikit ke dalam tepung..kacau sebati sehingga sedikit pekat...masukkan garam...
6) Masukkan adunan ke dalam acuan Kuih Cara (sapu minyak masak pada acuan terlebih dahulu sebelum masukkan adunan supaya tidak melekat)....masukkan gula dan biarkan masak...SELAMAT MENCUBA....


CIKMA : Jarang buat kuih-muih tradisional.....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Catatan Popular

MY LISTED

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails