IKUT BLOG NI

Pelawat blog

Pray for them...Pray for GAZA

Pray for them...Pray for GAZA

Sabtu, 28 Julai 2012

Nafsu makan di bulan Ramadan...

Salam dan sejahtera..wah!!tajuk..best-best..makan..mana yang tak best kan..lagi-lagi bulan puasa ni..time ni semua nye teringin nak makan..time tak pose takde pulak kita nak makan itu makan ini kan...hehe


Itulah yang di katakan nafsu..nafsu pada makanan..kalau yang boleh control diri takpe..yang jenis tak boleh blah tu macam mana???..ooo..jangan sampai berat badan naik tau..orang bulan Ramadan ni boleh kurang sikit berat..ni ada pulak yang berat badan naik mencanak-canak...tu belum Hari Raya lagi..haa...time tu memang dah tak ingat diet atau pun supplement apa yang nak di telan..hehe..dah tak boleh control u'lls bila tengok ketupat rendang bagai!!...:)

Nafsu makan ni sebenarnya boleh control..tapi kena betul-betul fokus dan jangan sekerat jalan je..satu bukannya apa..makan berlebihan boleh mendatangkan penyakit sebenarnya (merujuk kepada diri sendiri)..so, bila bulan puasa ni seharusnya kita boleh kawal pemakanan kita..ambil yang sekadar mampu ataupun alas perut..sebab kita makan pun dah kira waktu malam jugak tu..tak perlu lebih-lebih makan..

Satu lagi...bulan puasa ni jugaklah sistem penghadaman kita ni boleh 'rehat' seketika..organ dalaman kita ni perlu juga berehat kan..macam jugak kita ni..jadinya..bukan sahaja boleh memperbaiki kesihatan diri malah boleh memberikan organ dalaman kita berehat dan seterusnya 'bekerja' dengan lebih baik...

Di Malaysia ni Cima peratikan memang banyak hotel-hotel atau restoran buat bufet Ramadan..kenkadang terpikir..bulan Ramadan ni bulan untuk makan ker..ataupun bulan untuk kita perbanyakkan amal ibadat??memang itu satu cara buat untung untuk pihak mereka..tapi bukan ke satu kerugian buat kita yang boleh di katakan berbelanja besar daripada sepatutnya??seperti yang aku cakap..itu semua nafsu..nafsu makan aka nafsu berbelanja besar..sekali nak merasa boleh kot..tapi kalau dah setiap hari atau setiap minggu..kopak jugak duit!!!..itu belum lagi pergi bazar Ramadan..haa...semua benda nak di beli kan...

Anyway, tepuk dada..tanya diri sendiri..bukan nak mengata ekk (tak baik tau!!)..tapi aku just share apa yang di pikirkan dalam kepala ni..hidup kita bukan untuk makan..tapi kita makan untuk hidup..fikir-fikirkan dan selamat berpuasa...:)


CIKMA : Sepanjang hayat aku ni..rasanya baru 2 kali pergi bufet Ramadan!!!...huhu...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Catatan Popular

MY LISTED

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails