IKUT BLOG NI

Pelawat blog

Pray for them...Pray for GAZA

Pray for them...Pray for GAZA

Selasa, 17 Julai 2012

Tipikal para pemandu..


Menjadi lumrah kalau kita ni memandu kereta..baik lelaki atau perempuan..rasanya sama sahaja..bukan nak kata orang..tapi tempias jugak pada diri..meh layan sikit beberapa perkara yang korang tengok dan buat sebagai pemandu kereta di jalan raya ni...:)

1) Kalau pemandu perempuan..perkara pertama masuk kereta..adalah tengok cermin..betui tak..tak kiralah betulkan tudung ke..tengok lipstik comot atau pun sesaja memang dah tabiat tengok cermin!!haha

2) Pasang radio atau cd kuat-kuat..volume kalau boleh nak sampai full..itu belum tambah speaker besar gabak dalam bonet..hehe..layan..pastu bagi orang lain rasa nak lempang korang kan...

3) Memandu tengok kiri kanan..ok..boleh di maafkan kalau sedang mencari rumah ataupun tersesat..baik korang ada kan second driver (co-pilot)..sebagai pemandu arah gitu..tapi kalau setakat mata melilau tengok benda yang tak senonoh..baik korang tak yah drive..jalan kaki lagi baik kan...

4) Malas nak guna signal..kalau setiap kali nak masuk jalan/lorong tertentu..hello!!apa ke jadahnya setiap kereta di pasang signal kalau korang tak pakai..lain lah kalau signal tu korang nak buat lampu lip lap time raya kan..sorry to say..kebanyakkan para pemandu kat negara aku ni memang susah sangat nak bagi signal..berat sangat ke tangan tu nak guna signal..bukan nak angkat air dari telaga kot beratnya kan..

5) Bagi lampu tinggi time nak memotong kereta..woit..dah tahu had laju jalan tu katalah 90km/j..ko ikut ler oii..nak cepat sangat nape tak naik flight jer..pastu kengkonon tunjuk terrer pandang lain macam...nak ngorat ke cik abang oitt....

6) Pasang eksesori kereta..macam kereta berhias flora dan fauna dah aku tengok..hehe.siap ada taman padang pasir gurun sahara..berbelang-belang karpet bagai..pastu kepak nak tinggi melangit kalau boleh sampai kereta tu boleh terbang kot!!agak-agaklah nak hias kereta bang...cube ler duit lebih-lebih tu di berikan kepada orang-orang yang memerlukan..dapat pahala lagi..

7) Bawak kereta macam siput guna laluan memotong..alahai..entah pasal apa suka buat orang marah kan..heran..dah tahu drive perlahan ko drive lorong paling kiri..bila kita hon..buat muka tak puas hati..hello!!..kalau dah jalan tu had laju 110 km/j takkan nak dirve 60 km/j..tolonglah!!!

8) Suka buang sampai ikut tingkap..pernah buat tapi aku tengok jugak kereta kat belakang..line clear baru arr buang..kalo takat pembalut gula-gula hacks tu boleh di terima kot..tapi kalau dah plastik besar di tambah ada plak botol-botol plastik dan kulit rambutan..ko agak-agak ler nak buang..tengok orang belakang ler..dasar orang takde kesedaran sivik langsung..nasib tak buang pampers anak kan..haha..kalo tak....

9) Tinted cermin kereta sampai tak nampak muka driver..haaa..yang ni selalu aku lihat orang yang ada kereta-kereta besor..motif..wallahualam..napa dorang tak letak jer plastik sampah sebagai ganti tingkap tinted tu ekk...hehe..

10) Potong que..aduh!!ni lagi satu..memang lah nak cepat tapi tolong lah..fahamilah perasaan driver yang lain yang juga berkejar ke destinasi yang nak di tuju..pastu kalau tak dapat potong que..ko sesaja dekat kan kereta ko tu dengan kereta lain..sanggup kena gesel kot kereta tu..tak pelah kalo jenis tak sayang kereta..pastu boleh tukar kereta macam tukar baju..ni yang jenis duit gaji ala-ala kadar..sapa nak tolong bayarkan kereta tu kalo dah kemek bagai!!dasar keturunan atas pokok kot dorang yang tak bertimbang rasa ni!!!

Itu serba sedikit tipikal pemandu-pemandu yang aku tengok..kalau terasa hati dengan apa yang Cikma tulis ni korang bolayan je lah ekk..sama-sama menjadi pemandu..so sama-sama kita muhasabah diri..supaya apa yang kita buat tidak menyusahkan orang lain ekk...kekeke

CIKMA : Lesen bersih..Alhamdulillah..:)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Catatan Popular

MY LISTED

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails