IKUT BLOG NI

Pelawat blog

Pray for them...Pray for GAZA

Pray for them...Pray for GAZA

Khamis, 5 Julai 2012

Selamat tinggal...Tudung

Wo..wo..wo..jangan salah tafsir tajuk entri kali ni..giler ko nak ucap selamat tinggal kat tudung..dah tak pakai tudung ke Cikma???hohoho..TIDAK sama sekali..tetap dan selamanya memakai tudung ok...kewajipan menutup aurat tau...:)

Aku teringat kali pertama bertudung...tak silap di tahun 6..time tu kena pakai tudung di sekolah dengan alasan jadi pengawas sekolah..hehe..pastu macam biasa..bertudung di sekolah tapi pergi jenjalan atau keluar rumah..memang tudung di tinggalkan..bak kata orang tudung terbang!!haha..sehingga Cikma betul-betul pakai tudung sekitar Cikma awal tingkatan 2..mungkin masa tu dah masuk akil baligh kan..dan sesuai sangat untuk memakai tudung dengan sempurna...

Sejak pakai tudung ni rasanya pelbagai fesyen tudung mengikut fesyen dan masa..time sekolah dulu aku pakai selendang/scarf jer...sama ada di ikat ke belakang (kekeke)..atau depan..(hahaha)..masuk universiti..tudung bawal segi empat jadi pilihan..dan beberapa jenis fesyen tudung..tudung segitiga bunga ros dan ada rambu ramba (erk..)..kat bunga tu..ingat tak korang??lepas tu tudung ala Arab gitu..fesyen WARDINA..time tulah fesyen penggayaan tudung pusing di perkenalkan....:)

Lepas tu..macam-macam jenis tudung keluar..antara yang popular tudung awning..tudung syria..tudung style turban dan tudung apa lagi lah..hehe..tapi rasanya tudung bawal dah lalui bermacam transformasi rekaan nya..dan kerana itu tudung bawal masih popular sampai sekarang...

Aku..erk..mintak maaf ler bebanyak..dah terlalu banyak pilihan tudung..sampai dah tak tahu nak pakai yang mana satu dan nak menggayakannya..tapi sekarang Cikma lebih minat pada tudung awning..mudah dan senang sangat nak pakainya..sarung jer..tak payah nak bentuk-bentuk kelepet dan bubuh pin..dah siap..simple jer..hehe..dalam setahun ni aku aktif (aktif kott!!!haha)..memakai tudung jenis awning....dan sekarang tengah mengumpul koleksi tudung awning ni...


Cikma pun telah buat keputusan untuk memakai tudung jenis ni sehingga ianya di rasakan sesuai dan mudah bagi diri Cikma untuk memakainya..dan terbukti u'lls..ada dalam 25 helai tudung jenis ni berada dalam simpanan sekarang!!..tak banyak lagi tu kan..rasanya orang lain dah penuh satu almari kott!!!haha..

Tudung bawal..alamak!!..mintak maaf le bebanyak..sudah di lipat kemas dan di masukkan dalam paper beg u'lls...huhu..kalau lepas ni nak pakai tudung tu..rasanya dah tak reti kot!!..mesti terkial-kial nak pakai balik..hehe...layan...:)



CIKMA : Pemakaian tudung kita haruslah mengikut syariat Islam..bukan pakai tudung hanya sekadar berfesyen jer....renung-renungkan dan selamat berfikir!!!..:)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Catatan Popular

MY LISTED

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails