IKUT BLOG NI

Pelawat blog

Pray for them...Pray for GAZA

Pray for them...Pray for GAZA

Ahad, 8 November 2009

Keta Den.............

Minggu ni betui2 buat aku cam x leh bernafas sekejap.........
1st mggu lepas aktvt sekolah aku padat giler...letih n penat....
2nd....sentap ngan sorang mamat separuh kat sekolah aku.......
3rd...jmpe kengkwn lame ajak buat mlm.....(wei aku tak minat lah!!!)
4th...keta den buat hal.....
bengang gak lah aku tetiba keta x leh start....cuak pun ader...tetiba plak buat hal...nasib baik ler hari minggu...kot2 mase time keje...atau time g kuar dia buat hal...x ker naya.....
mlm ahad aku nak kuar g tesco ngan housemate aku...konon pakai ler keta aku...lagpun mase tu aku mmg nk isi mnyk gak...ntah bile nk start x bleh...aku mmg pikir bateri keta dah kong...time tu aku cool lagi...biasaklah keta aku tu x penah tukar bateri since beli dlm 1 thn lebih gak ler....
sok aku g tipon mekanik...nsb baik mlm tu aku kuar gak ngan housemate n g carik proton services....n nsb baik gak ler housemate aku baru dpt keta dr husband dia....so, cam secara kebetulan ler...x delah aku nak berjln kaki cari pomen.....
sok pagi aku call pomen...mula sampai dia try start keta aku...x bleh...dia kerodek ler enjin aku...cek bateri...sume ok...dia try lagi start...x bleh gak...sampai satu thp pomen tu bukak sume enjin...box starter...ntah cam2 lagilah aku tgk...aku diam jelah (maklumlah pompuan!!)...pastu dia ckp dia pun x tau masalah ape keta aku ni...pelik??pomen berpengalaman pun x tau....
last2 dia call boss dia n boss dia suruh plak aku call proton services...emmm...mase tu aku cam bengang skit arrr...call rupenye trus g telekon services...emmm kena ckp plak ngan operator nyer plak...aku ingat trus dpt ker main proton servis...pastu tnye ler area mane yg dekat...citer punyer citer operator tu tnye nak nom proton ik ker...aku pun ye kan ajelah (tu pun aku x tau aper dia)
aku call trus dpt...dia pun tnye per msalah...aku pun citer...dah mamat tu plak siap nak wat lawak plak kat aku...aku dah le tgh tension(sikit jer!!)
dia suruh aku tggu sbb dia kt subang jaya waktu tu....dekat 1 jam lbh gak ler aku tggu...baruler nampak batang idung budak yg nak repair keta aku....
dia start kerta aku...still same x bleh...aku cam biasaklah jd pemerhati...igt mase tu kalo x bleh start gak keta aku kena tarik ler (duit kluor bnyk tuh!!!)tp memandangkan aku nak keta aku ni selamat aku x kisah kena brapa lagipun keta den ni under warrenty lagi....
lam tempoh x sampai 20 minit tetiba bleh plak start keta aku...terkejut badak gak lah aku...yg pelik pomen yg sblm ni dtg lebih sejam buat keta aku x bleh start2...tp budak tu buat sekejap jerrr...huhu pelik2...aku kire respect ar mamat ni...terrer arrr bro!!!
aku tnye prob keta aku ni...dia kate enjin x der prob...mybe mnyk atau ader benda yg tersumbat kt tangki mnyk(tu yg aku phm ler..)aku pun tnye gak camner jd cam tu...mamat tu ckp biasalah keta...dia pun ckp x yah nak risau pe2 ngan keta aku...still good n better arr...
mamat tu pun bg no pone dia pada aku kot2 keta aku ader prob lagi...aku rase lega sesgt lepaih tu...bayo pun x bnyk mane...cume servis dia jer dtg...tu pun mamat tu dah bg diskaun kat aku...murah rezeki kau bro!!!!
aku plak ptg tu x dpt g sek...crk ler aku...nsb baik penyelia ptg aku x kisah sgt...dia pun phm...yg pntg keta den dah ok balik......
ptg smlm aku cek plak keta aku kat kg (blk perak wei!!)...ngan abah...dah aku tgk abah aku dok tipon ari2 tnye ttg keta aku dah ok ker x aku pun bwk ler balik perak n cek lagi sekali kat proton servis kat kg aku...
cek gak lah pastu buat tuning n suruh deme cek brek keta aku (cam ader bunyi skit arr)...dorong kte pun keta aku x de mslh...pelik2...abis tu yg x bleh start tu nape...huh...kena sumpahan ker????
ape2 hal aku tgk keta aku alhamdulillah ok...aku drive pun rase cam ader ar skit perubahan...enjin ok..brek pun dah x do bunyi2 lagi...smooth jer drive....huhu...
baru ler aku tau skang statement lelaki yg syg keta lbh dr bini tu mmg ader kebenarannyer...huih aku rase gak keperitan ble keta aku ni buat hal...syg keta mengalahkan syg pakwe!!(aku ader pakwe ker???)huhuhuhu..yg penting keta den dah x buat hal lagi.......syukur.....

CIKMA : KETA KU IBARAT PAKWE KU...UHUK!!!

4 ulasan:

  1. wah sayang kete lebih dari pakwe tu...hehe...suka statement ko tu....aku pun mcm ko..klau kete rosak, memang rasa risau sgt dlm hati..

    BalasPadam
  2. sebenarnya mamat pomen tu nak ngorat ko. sebab tu bagi diskaun. ko je buat x paham..

    BalasPadam
  3. aler aza kalo dah berketa ni mmg yg lain tu dah x pikir...benda ni lah yg bwk kte ke hulu ke hilir.....kalo rosak mau nye mati kutu kte...huhu

    BalasPadam
  4. ye ker...tak aih...k.min sajer je tau...uhuk...

    BalasPadam

Catatan Popular

MY LISTED

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails