Wednesday 1 February 2012

Masak Asam Batang Keladi


Permulaan entri untuk bulan Februari..hehe...makan-makan...masak masakan ni masa cuti Tahun Baru Cina minggu lepas...antara masakan yang Cikma gemari..masak asam batang keladi...

Senang, mudah ringkas....rasanya tak perlu letak kot resipinya...boleh ker???emm...letak jelah...

Bahan-bahan :
Batang keladi
Cili kering, bawang merah (blader kan)
Asam keping
Belacan
Garam
Daun kesum dan bunga kantan
Ikan bilis (tumbuk sikit)

Cara-cara :

1) Rebus batang keladi dan ubinya (jika ada) dengan asam keping sehingga ubi nya empuk
2) Masukkan bahan blander tadi bersama belacan (di bland kan bersama) ke dalam periuk yang di isi air
3) Renihkan bahan tadi...masukkan ikan bilis yang di tumbuk sedikit.
4) Masukkan batang keladi, daun kesum dan bunga kantan serta garam..didihkan. SELAMAT MENCUBA..

CIKMA : ABAH suka isi keladi tu...MAK dan Cikma lebih suka batang keladi...

No comments:

Post a Comment

Pembukaan Semula Sekolah dalam Norma Baharu 2020

Assalamualaikum dan salam sejahtera Bertemu lagi..ewahhh...😅😅😅😅😅😅 kali ni Cikma nak kongsi sedikit buah tangan Cikma sejak aktif konon...