IKUT BLOG NI

Pelawat blog

Pray for them...Pray for GAZA

Pray for them...Pray for GAZA

Khamis, 9 Februari 2012

KEY-IN

Semua kerja cikgu sekarang adalah key-in...yup...perkataan yang buat ramai cikgu macam dah tension sedikit (sikit ker???)..huhu...semua nak di online....off line dah jarang betul di gunakan..beban kerja semakin banyak..merungut??yup..terkadang terfikir jugak...kerja orang lain tu banyak tak berbanding jadi cikgu ni???senang ke kerja di office berbanding di sekolah??/banyak ker gaji yang kerja di kilang berbanding cikgu ni...emm...macam-macam.....

Cikma kengkadang merungut jugak...yelah dah namanya kerja...selagi tu lah kena bekerja...muka pun dah rasa berkotak jer rasa...menghadap lappy jer...hehe...tapi bila fikir balik...Cikma kena bersyukur...dulu sebelum dapat jadi cikgu..punyalah mengharap sangat dapat title cikgu tu...dah tersemat dalam jiwa raga  ni...nak mendidik anak bangsa menjadi manusia yang berjaya...memberi segala ilmu kepada mereka...kerja dengan ikhlas dan menjadi contoh kepada anak murid...tapi bila time kerja bertimbun...rasa macam nak cari kerja lain..namun Cikma akui..jika di beri tawaran pekerjaan yang lain..sudah pasti Cikma pilih menjadi cikgu...sebab..dah ada dalam darah Cikma ni sifat seorang guru dan memang Cikma suka jadi CIKGU.....

Walau banyak mana pun kerja yang harus diselesaikan...kita redha ajelah...merungut dan mengeluh tu..biarlah sikit-sikit...lepas tu..buatlah apa yang perlu...bukan apa yang patut!!!kan...semoga semua cikgu di Malaysia ni sentiasa redha dan bersabar menempuh hidup sebagai seorang pendidik....HIDUP GURU MALAYSIA!!!


CIKMA : Cuma satu...kalau nak buat sesuatu pembaharuan tu..kena fikir baik dan buruk...kelemahan dan kekurangan..ni semua nak baru...tapi lebih banyak memberi keburukan berbanding kebaikan..kerja nak cepat tapi hasilnya lambat sebab perkara-perkara kecil yang tidak di ambil peduli...siapa nanti yang susah???fikir-fikirkan dan selamat mengajar!!!.....:)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Catatan Popular

MY LISTED

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails