IKUT BLOG NI

Pelawat blog

Pray for them...Pray for GAZA

Pray for them...Pray for GAZA

Rabu, 12 Jun 2013

RED VELVET CAKE

Ok...ok...ok...Salam dan sejahtera...salah satu kek yang sangat nak makan!!!sebab tak pernah makan ok..itu sebab nak try buat sendiri..dengan rasa confidentnya...:)

Godek di dalam pakcik google..simple recipe dan senang nak buat..kali pertama nak buat serta yakin akan menjadinya kek itu..(kengkonon terrer)...dan kerana itu Cikma memilih resepi daripada Martha Stewart..yang memang pakar dalam buat kek ni...dan Cikma memang suka tengok rancangan beliau...

Beli bahan bagai..dan yang pasti keterujaan nak buat kek ni terserlah bila tengok adunan nya yang merah gitu..dah namanya red velvet kan...semerah baldu gitu...

Tapi...huhu..agak kecewa dengan taste nya...sedikit pahit u'alls...aduh!!!sangat sedih..sebak dan dah nak mengalir air mata tengok kek tu...dari segi moist nya kek dan bentuk dah sangat ok...tapi rasanya..sikit pahit...MAK cakap mungkin aku letak pewarna merah terlebih sudah...sebab sebelum tu MAK dah tegur Cikma sebab apa banyak sangat pewarna merah tu..habis sebotol tu korang!!!giler kan..aku dengan penuh yakin cakap kat MAK dah dalam resepi suruh letak banyak tu..so letak ajelah kan..takut nanti derhaka dengan sifu kek tu...hehe...last-last...kena balik batang hidung sendiri...hehe...

Ok...lepas ni kalau nak buat balik kali ke-2..Cikma akan try kurangkan pewarna nya..nak jugak tanya pada member2 blogger yang sangat terrer buat kek ni...adakah kerana pewarna merah yang terlebih tu jadi pahit ataupun ada kaitan dengan bahan2 lain...share sikit...Cikma ni budak baru belajar...:)


Bahan-bahan :

2 1/2 cawan tepung gandum
1/4 cawan serbuk koko
1 sudu kecil garam
1 1/2 cawan gula halus
1 1/2 cawan minyak canola (Cikma pakai minyak Jagung jer)
2 biji telur (gred A)
1 sudu kecil esen vanilla
1 cawan buttermilk (Cikma buat 1 cawan susu segar campur dengan 1 sudu makan perahan lemon. Kacau dan biarkan dalam 15 minit)
1 1/2 sudu baking soda
2 sudu kecil cuka masak
1 sudu kecil baking powder
1/4 cawan pewarna merah

Cara-cara :

1) Pukul gula dan minyak hingga hancur gula tersebut
2) Masukkan telur satu persatu dan pukul sebati. Masukkan pula esen vanilla
3) Tepung gandum, baking powder, serbuk koko dan garam di ayak bersama
4) Masukkan sedikit demi sedikit bahan yang di ayak berselang seli dengan buttermilk ke dalam adunan tadi
5) Masukkan pewarna merah beserta dengan campuran cuka dan baking soda (kacau sebati tau)
6) Kacau adunan sebati.
7) Masak adunan selama 35 minit dengan suhu 350 degree (ni suhu yang Cikma amik kat website Martha Stewart)

Frosting Cake : Yang ni bukan daripada Martha Stewart...tapi sangat sedap ok frostingnya..boleh apply atas kek lain...:)...website www.bestrecipes.com.au

Bahan-bahan :

450 cream cheese
120 gm unsalted butter ( kalau darurat macam Cikma pakai buttercup jer boleh)
Sedikit garam (tak perlu pakai kalau dah kita gunakan buttercup biasa)
2 1/2 cawan gula aising
1 sudu kecil esen vanilla

Cara-cara :

1) Pukul cream cheese dan butter hingga sebati dan kembang sikit
2) Masukkan gula aising, garam dan esen vanilla. Pukul dengan kelajuan yang sederhana dan kemudian tinggi.
3) Pukul hingga kembang dan sebati. Sedia di gunakan...

Cikma hiaskan dengan sugar pearl jer...wallawey...memang letak bebanyak frosting cream cheese tu..sebab sangat sedap...lagi satu kek red velvet ni memang tak manis sangat...sesuai lah kita kena hiaskan dengan frosting cream cheese yang manis tu kan....SELAMAT MENCUBA


Sebelum di masak



Selepas di masak


Masa letak frosting (tebal giler dan sangat comot ekk...hehe..biasalah orang lefthanded dan kurang berseni ni memang hasil buruk bebenor!!!...haha)



Inside RED VELVET CAKE...

CIKMA : Nasib ler Cikma ni jenis tak putus asa..walaupun dah kecewa sangat time kek ni rasa pahit sikit...MAK plak bagi sokongan moral..so, kali kedua akan aku usaha hingga menjadi dan sedap kek tu!!!hehe...chaiyok2 Cikma....:)

2 ulasan:

  1. salam cikma.. mekasih singgah secubitgaram..

    boleh k.nor tau, banyak mana cikma guna pewarna? sbb dlm resipi kat atas ni, tak mention penggunaan pewarna merah tu.. ke guna resipi ni http://www.marthastewart.com/316586/red-velvet-chocolate-cake

    rasanya la ya.. ni 2 cents oppinion k.nor.. maybe gak kerana banyak sgt pewarna merah tu.. (dlm resipi yg k.nor post kat blog tadi, k.nor cuma guna 1 sudu besar jer pewarna)

    dan yg paling menyebabkan pahit rasanya dtg dr penggunaan soda bikarbonat. selalunya soda ni bila bergabung dgn baking powder mmg menghasilkan kek yg rasanya agak pahit/payau. k.nor mmg tak suka letak banyak b/soda bila buat apa2. tp jangan sekali2 skip pulak. tambah lagi bila adanya penggunaan buttermilk. soda mmg diperlukan dlm adunan yg menggunakan buttermilk utk menghasilkan kek yg elok. kalau k.nor buat kek atau apa2 yg perlu letak b/soda dan baking powder, k.nor akan letak baking powder ikut resipi tp b/soda tu k.nor akan kurangkan. biasanya k.nor cuma letak antara 1/2 - 1 sudu jer. insyaallah kek cantik dan rasa tidak pahit.. cuba la ya...

    apa kata cuba resipi yg k.nor baru post kat blog tu.. mudah dan insyaallah menjadi :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. wsalam kak nor..

      huhu..malu2..malu kuasa 24 dah ni..memang tak perasan yang saya tak mention pewarna merah tu..padahal ant bahan utama nak buat red velvet ni..

      nnti sya update kat entri..ish!!..ish!!..ish!!..akk nor plak yang perasan..haha..memang kelakar...:)

      dlm martha stewart tu ltak 1/4 cwan kak..betul kan..saya pun apa lgi memang letak bnyak tu..hampir satu botol kecil pewarna merah lah kak...

      oooo..maybe kan...saya memang follow setiap bahan2 tu dan kuantitinya sekali..mmg x nak derhaka katanya...saya tertanya2 jugak fungsi baking soda tu yang kena kita campur dengan cuka makan...so, sekarang saya dah faham...

      terima kasih bebanyak k.nor...terima kasih juga bagi saya tips yang sangat berguna pada saya...nasihat k.nor ni akan saya ingat smpai bila2...In shaa Allah..kalau di beri izin drpad k.nor..saya pun nk share resepi dripada blog akk..nampak sgt2 sedap kek2 dn dessert kt blog akk....thanks again kak...:)

      Padam

Catatan Popular

MY LISTED

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails