IKUT BLOG NI

Pelawat blog

Pray for them...Pray for GAZA

Pray for them...Pray for GAZA

Selasa, 4 Jun 2013

Puding agar-agar milo lapis oreo

Rasanya kawan-kawan Cikma yang follow facebook "Cahaya Kepimpinan" dan instagram "akmayahya" pasti rasa aku ni.."buang tebiat ke apa asyik-asyik post makanan jer kat wall bagai"..dan mungkin jugak dorang pikir "Akma ni nak kahwin ker...dok rajin ke dapur bagai"...hah!!!yang statement satu ni memang lah ko perasan kan Cikma..saja meng'auta'kan ayat berani mati tu..kah!...kah!...kah!...ok2..merapu sudah...

Actually, memang cuti ni sangatlah rajin ke dapur...mencuba pelbagai resepi dessert dan kek yang tak pernah di buat..senang cerita..nilah antara aktiviti-aktiviti wajib yang aku nak buat cuti sekolah 2 minggu ni..selain baca novel lah..

First, Cikma nak kongsikan resepi Puding Agar-agar Milo lapis Oreo..peh!!!best giler tajuk resepi...menggodek resepi ni pada mulanya di MYRESEPI...tapi dah tak ingat..alih-alih adik Cikma ada resepinya..buatlah jugak..walaupun sebenarnya bukan resepi yang mula-mula Cikma godek di pakcik google..

Gigih sambil letak bahan-bahan asas nak masak agar-agar dengan handphone di tangan...godek resipi ini..dan dapatlah yang rasanya agak-agak sesuai dengan resepi yang asal (tulah lain kali tulis dik non oiii...)..hehe...terima kasih kerana kongsikan resepi ini di blog CITARASA RINDUAN ...Thanks again kak...


Bahan-bahan :
10gm agar-agar serbuk
750ml air
3/4 cawan gula
1 tin susu cair
3/4 cawan gula (ikut suka )
1 paket biskut oreo

Cara-cara :
1) Masakkan serbuk agar-agar hingga mendidih
2) Masukkan gula dan juga susu cair
3) Apabila masak, bahagikan agar-agar kepada dua bahagian (ambil 2 cawan untuk bahagian milo)
4) Dengan api sederhana masak agar-agar dan serbuk milo hingga hancur
5) Tuang adunan agar-agar milo dahulu..(jangan semua hanya separuh sahaja)
6) Sejukkan sebentar
7) Tuangkan kesemua adunan agar-agar putih di atas agar-agar milo yang sedikit keras tadi.
8) Masukkan biskut oreo yang di patah dua (ambil krim nya sekali)
9) Sejukkan adunan agar-agar.
10) Lapisan terakhir..tuang kan lebihan adunan milo tadi di atas adunan yang mengeras..Sejukkan dan boleh lah di makan..SELAMAT MENCUBA...


Tips : Pastikan adunan milo itu sentiasa panas di atas api yang kecil...takut nanti adunan tu keras sambil tunggu lapisan oreo tu sejuk...

CIKMA : Muscle sudah tidak kelihatan di lengan..choiii sangat...dah dekat dua bulan tak rejim buat dumble gitu..camne nak naik...haha...pastu dok makan jer kan...keh..keh...keh...mintak ampun ye badan..sungguh duduk rumah ni asyik masak..asyik makan...hoho...:)

2 ulasan:

  1. Assalam.. Wahhhh cantiknya kejadian. Tahniah dikk.

    BalasPadam
    Balasan
    1. rinduan citarasa : thanks kak sbb sudi kongso resepi ni kat blog akk..gigih nak melapis nyer...nasib jadi...hehehe

      Padam

Catatan Popular

MY LISTED

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails