IKUT BLOG NI

Pelawat blog

Pray for them...Pray for GAZA

Pray for them...Pray for GAZA

Khamis, 11 April 2013

Ho Chi Minh - Holiday March 2013 - Part 3

Part 3....

Continue lagi ekk..jangan bosan sudah..hehe..

Hari ke-3 di bandar Ho Chi Minh..selepas sarapan kami ke satu kawasan perniagaan di mana ramai penduduknya yang menganut agama Buddha dan berketurunan Cina..lebih di kenali sebagai China Town..atau BinhTay Market..kebanyakan peniaganya memang boleh bahasa Cina/Mandarin..but..sorry lah ekk..sangat kasar ok para peniaga nya di sini..main tarik-tarik kita..pastu kalau nak tawar harga..boleh ekk marah kita balik..ermm...ramai ler kakak-kakak yang memang kaki shopping tak jadi beli kat market ni..ada pun 3,4 orang..aku..ada lah jugak beli sebab ada yang murah..tak lama kami di situ..pastu keadaan persekitaran kat sini ..aduhai..kurang menyenangkan mata memandang...dah le bau macam-macam aku hidu..pastu pulak..sampah...emm..jangan cakap ler..memang sana sini bertabur atas jalan..memang kita tahu dorang takde Majlis Bandaran..tapi sivik dorang tu kurang dalam diri..so, tak leh nak cakap apalah..negara orang kan..mesti berbeza dengan negara kita...betui tak..dalam sejam lebih jer..and then kami ke Butik Telekung Hjh Basiroh...

Telekung Hjh Basiroh ni memang terkenal di Bandar Ho Chi Minh..sebut jer..semua orang kenal..aku sempat beli 2 pasang telekung untuk MAK dan Adik..kalau nak tau..MYDIN Hypermarket pun tempah telekung kat dorang..so, nanti kalau korang pergi Mydin cari telekung murah untuk Hari Raya..tu mesti daripada Hajah Basiroh..ok..:)..lepas jer ke sini..kami ke Hard Rock Cafe Ho Chi Minh pula...

Hard Rock Cafe Ho Chi Minh..tempat wajib pergi..kepada collector barang Hard Rock Cafe..memang giler lah kan dorang..aku just tengok jer..ingat nak beli T-Shirt Original kan..tapi bila fikir balik..baik tak payah..aku bukan penggemar nak kumpul koleksi..so pandang2 and jeling2 jer..hehe

Selepas itu kami ke Butik Hoang Ahn..ok..tak beli gak sebab nampak harga nya mahal sikit..tapi kalau pakaian nya ni di jual di Malaysia..tentu lagi mahal..kiranya ok harganya cuma takde apa yang aku minat..

So, lepas tu kami bali ke hotel..sebelum kami ada aktiviti malam terakhir di  Bandar Ho Chi Minh..alooo...pergi shopping lagi..wah!!!memang gila shopping..pergi ke Benh Thanh Market lagi..haduii..giler membeli-belah sekejap..kau jangan kan..bukan nya selalu nak terbang ke sini..entah bila lagi nak menapak kan..so, selagi ada masa...shopping dan terus shopping..:)

Sebelah malam...kami dinner sesama..kali ni sangat best sebab kami berkesempatan untuk menaiki bot ataupun cruise untuk menyusuri Sungai Saigon..tiga tingkat lagi tu bot nya..memang besar..kami di hiburkan dengan nyanyian dan persembahan tarian (uhuk!!tarian ni untuk 18 tahun ke atas je ekk..haha) dan alunan muzik menggunakan alatan tradisional..yang best..lepas jer selesai makan..tepat pukul 8.30 malam bot tu akan bergerak untuk mengelilingi Sungai Saigon selama sejam..wah!!memang best tengok keindahan malam bandar Ho Chi Minh..tak tergambar ketenangan jiwa dan raga ni...memang masa tu rasa tak nak jer balik esoknya ke Malaysia..ye lah..malam terakhir kan..hehe

Lepas naik jer bot..kami pulang ke hotel..dan aktviti shopping di teruskan untuk kali terahir..especially pasar malamnya..aku siap salam-salam dengan aunty dan kakak yang selalu kami pergi redah tiap-tiap malam untuk beli souvenir untuk rakan dan famili di Malaysia sebab dorang bagi prize sangat murah..haha..suka2...:)..

So, last day untuk entri ni esok ok...masih shopping tak aku untuk hari terakhir..emm..tunggu ekk..:)








CIKMA : Kalau der rezeki..nak jugak buat umrah dan ziarah..kita planning dari sekarang ekk..kumpul2 duit tu Cikma..mana tau kot2 tahun depan ke..emm...:)

1 ulasan:

  1. Boleh saya tahu...yg makan2 atas cruise cmner dapatkan pakejnyer yer. tq.

    BalasPadam

Catatan Popular

MY LISTED

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails