IKUT BLOG NI

Pelawat blog

Pray for them...Pray for GAZA

Pray for them...Pray for GAZA

Khamis, 11 April 2013

Ho Chi Minh - Holiday March 2013 - Final

Ok..sudah cukup..cukup sudah..sudah sampai di sini saja...hehe

Last ok...hari terakhir di Bandar Ho Chi Minh..sarapan terakhir di hotel..selepas tu pergi dengan beberapa orang group kami shopping untuk kali terakhir...ada jugak yang nak beli lagi..aku??emm kali terakhir tak..mesti ada jugak yang beli..just untuk adik..

Kami kemudian lunch di restoran Malaysia-Vietnam 1 Malaysia..haha..baru jumpa walaupun area dekat jer ngan hotel...but aku dah awal-awal perasan cuma tak singgah ler..kami just makan buffet tengahari..itu pun dalam RM 18..humaii..macam makan dekat hotel derr...kalau makan apa yang aku amik ler..dalam 3,4 hinggit jer kalau kat Malaysia..

Kami check-up dalam pukul 2.00 petang..wuhuu..tetiba sedih nak tinggalkan hotel..haha..konon..yelah nak balik Malaysia kan..entah bila boleh pergi lagi..penerbangan kami ke Malaysia dalam pukul 4.40 petang..so, kami akan sampai ke Malaysia lebih kurang pukul 7.40 petang...

Tapi..ada cerita kelakar jugaklah masa nak naik flight...boleh kami ni nasib tak tinggal kapal terbang..haha..semua tak tahu rupanya flight kami tu dah tukar tempat berlepas..kami pun dok menonong jer lah tunggu..time tu lagi setengah jam nak bertolak..kami pun tengok kapal terbang lain yang ada..(tak silap Vietnam Airlines)..kami pun fikir penerbangan delayed..last2 ada sorang anak kakak tu terpadang skrin announcement..tengok kat situ kaminyer kapal terbang di gate 16..bukan gate 8..pastu siap kena last calling untuk penumpang MAS..hehe..terkejut beruk time tu..semua pakat lari dokk....haha..macam dalam filem plak..kena kejar kapal terbang..memang lawak sungguh..rupanya grup kami yang lain (dorang dah masuk dulu dalam balai berlepas..but kami time tu masih lagi lepak kat lobi..) pun sama gak lambatnya..masing2 tak dengar ler yang kapal terbang dah bertukar tempat..

But tulah pengalaman namanya..seronok dan happy jer..tapi sedih gak kena tinggalkan Vietnam, tourist guide yang baik hati aka ROMEO dan selebihnya kenangan yang mungkin takkan aku lupakan...pengalaman kali pertama sememangnya terpahat dalam hati...aku bersyukur sangat..salah satu impian telah tercapai..yang penting sabar dan berusaha..betul tak..bila tengok negara orang yang masih lagi jauh ketinggalan dari segi ekonomi dan infrastruktur..membuatkan aku bangga lahir dan tinggal di bumi bertuah Malaysia..teringat cerita ROMEO..nak dapat kerja kat Vietnam memang susah..lagi2 kerja goverment..dia kata kena bagi duit bawah meja baru dapat kerja (rasuah)..pastu kalau keluarganya dah kerja kerajaan..sampai anak cucu dia akan kerja kerajaan..that's mean dorang dah cop siap2 jawatan tu..tak bagi pada orang lain..dengan cara apa??pakai duit lah weiii..emm..nak pergi hospital pun kena bayar..dan pulak tu kena kongsi katil..emm..memang jauh beza ngan Malaysia...

So, conclusion nya..bersyukur dengan nikmat yang di berikan oleh ALLAH SWT kepada negara kita..betui tak..hehe..dan kalau di izinkan..ada lagi rezeki..Cikma nak pergi ke negara lain plak..nak tengok keadaan dan adat budaya mereka..doa2kan ekk.........:)






CIKMA : Boleh ekk kat sana Cikma jumpa anak murid SKPI..haha..kecil betul dunia ni..terkejut jugak..siap amik gambar lagi dengan dorang...hehe..nama Cikgu Akma ni boleh di dengar di mana-mana rasanya..:)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Catatan Popular

MY LISTED

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails