IKUT BLOG NI

Pelawat blog

Pray for them...Pray for GAZA

Pray for them...Pray for GAZA

Ahad, 20 Januari 2013

Puding Setia Hujung Nyawa @ Puding Jagung Biskut

Secara tiba-tiba mendapat idea untuk memilih nama itu..haha..kesan daripada pengaruh yang sangat kuat dalam diri Cikma sejak tengok drama Slot Akasia TV3 ni...SETIA HUJUNG NYAWA..huhu..sapa-sapa yang makan maybe akan ingat sampai bila-bila kot!!!...:)

Kisah membuat puding ni bila kami team tahun 4 nak buat makan-makan..memang selalu dorang buat makan  kat sekolah..Cikma pulak tahun ni naik mengajar tahun 4, jadinya kompem akan sentiasa join buat pot-luck ni ler..hehe..sudah!!!naik balik berat badan camni..

Godek nyer godek..memang tak tahu nak buat apa..nak bawak perut jer macam tak sampai hati..nak buat agar-agar..dah selalu sangat..last-last cari ler resepi yang agak senang dan paling penting sedap..akhirnya dapat lah resipi ni dari blog lyanahisham ni..saya kongsi resipi yee...dua kali gigih turun membeli barang kat kedai bawah apartment Cikma...time tu rasa kalau tak sedap..memang ler kan..tapi mungkin kita ni ikhlas dak nak masak..Alhamdulillah Cikma dapat respon yang baik daripada kengkawan..yang best siap guru besar Cikma pun kata sedap..dia cakap dah lama cari orang yang pandai buat puding camni..malu ada segan pun ada..dalam hati bangga jugak!!!hehe..syukur...:)

So, layan kan resepi nyer ekk..ada jugak yang Cikma tukar dari resepi asal...but..oklah..dalam masa darurat takde benda kan..cari alternatif lain ler nokk!!!


2nd trial..nampak cantik sikit..hehe

Bahan-bahan :

1 paket biskut marie
2 sudu makan tepung kastard
2 sudu makan tepung jagung
3/4 cawan gula
1 tin jagung krim
1 tin susu segar / resepi asal pakai susu cair -Cikma sukat ikut tin jagung krim tu..
2 sudu makan marjerin / butter

Cara-cara :

1) Campur dan masak semua bahan atas api secara perlahan. Kacau hingga gula hancur dan adunan jadi pekat.
2) Bila dah pekat baru masukkan marjerin/butter ke dalam adunan. Masak dan kacau hingga marjerin/butter cair.
3) Angkat adunan dan terus buat lapisan..Lapis pertama adunan jagung dan kemudian lapis dengan biskut marie.
4) Ulang langkat sama hingga habis
5) Tabur serbuk biskut marie dan sejukkan dalam peti sejuk. SELAMAT MENCUBA.


Yang ni first time buat..rasa ok..cuma nampak lembik sikit..Cikma kurangkan sikit gula (kengkonon tak manis tu yang letak secawan gula tu..hehe)..dan susu..tin jagung krim tu tinggi sikit..Cikma kurang dalam 3/4 tin..


CIKMA : Penangan drama SETIA HUJUNG NYAWA..Cikma punya blog ramai visitor dalam 2,3 menjak ni..dan yang best..Cikma sekarang aktif update twitter..hehe..menjadi follower pelakon2 drama tu..haha...choiii sangat!!!!...kan..:)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Catatan Popular

MY LISTED

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails