IKUT BLOG NI

Pelawat blog

Pray for them...Pray for GAZA

Pray for them...Pray for GAZA

Selasa, 15 Januari 2013

Blueberry Crepe

SERIUS!!!!Cikma tak ingat resepi blueberrycrepe  for the second resepi yang dah Cikma buat...filling sangat senang cuma kulit tu yang Cikma tak ingat..well...takpelah kan..coz Cikma dah buat crepe di for the third time..just to compare the crepe jer..yang paling penting bahan mudah nak cari dan tak pakai banyak tepung..

Resepi kali ke -3 untuk blueberry crepe...aku just ingat second resepi pakai susu cair..resepi yang ni ...Cikma pakai santan...oklah..senang jer nak bancuh dan kulitnya tak mudah koyak (erk..ada lah jugak yang koyak time lipat tu..hehe..yang tu terus masuk mulut jer..)...so, layan-layankan resepi nya..



Bahan-bahan :
250 gm tepung gandum
400 ml santan
100 ml air
3 biji telur
1/2 sudu garam
1 sudu kecil esen vanilla
sedikit pewarna kuning

Bahan filling :
Non-dairy whipping cream
Blueberry filling

Cara nak buat rasanya semua tahu kan...tak payahlah Cikma tulis..hehe...just nak share gak gambar crepe dengan filling yang tak jadi hari tu..meh2 kita lihat....:)


Tu dia!!!hehe..nampak tak filling nya yang lembik..tak kental..emm..to solve the problem Cikma guna gelatin tuk keraskan filling tu..hehe..pastu letak dalam freeze...nak makan crepe ni kena keluarkan dulu tuk lembutkan dia..haha..lantak lah labu...janji habis dan adik Cikma ok jer makan...hehe...layan...:)


CIKMA : Dah lama tak buat tiramisu...emmm....:)

4 ulasan:

  1. Assalamualaikum hee sdp tu...betul x payah nak guna bebagai jenis tepung gan tpg gdm pun dah cukup ok...crepe pun lembut n nipis....kerja pun snng...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wsalam..betui tu..yang penting senang nak cari bahan..sekali beli tepung smpai 5,6 jenis tepung..pening jugak..:)yang penting sedap kan..

      Padam
  2. Assalam cikma akk lum cuba yg blueberry, mesti sedap juga kan

    BalasPadam
    Balasan
    1. wsalam..sedap jugak..ada rasa masam manis tu..memang durian crepe sedap..tapi famili ckp terlalu manis..kami2 ni dh ler ada keturunan buat kilang gula dlm badan..hehe..try le..memang sedap..

      Padam

Catatan Popular

MY LISTED

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails