IKUT BLOG NI

Pelawat blog

Pray for them...Pray for GAZA

Pray for them...Pray for GAZA

Isnin, 23 Januari 2012

The Delayed Story...Part 5 - AYAM GORENG BEREMPAH


Bestnyer cuti...seminggu u'lls..sempena Tahun Baru Cina...sungguh!!!syok giler...memang rileks arr...kali pertama tak bawak kerja ke kampung sejak hampir sebulan yang lalu...lepas bukak sekolah nanti..tak taulah pulak kan..bersedia ajelah..:)

Kisah ke-5...emm..sempat bereksperimen memasak ayam goreng berempah..resipi..daripada Chef Hanieliza memang menjadi lah...simple jer bahan dan senang...MAK Cikma memang dah ada buku-buku resipi beliau ni..1 set semuanya...so, Cikma pun try lah buat...

Ni bahan-bahannya...Selamat Mencuba...(mengikut buku resipi)

Bahan-bahan :

Bahan A
5 keping paha ayam
1 sudu makan rempah kari
1 sudu makan lada sulah
1 sudu makan serbuk cili
sedikit daun kari
garam
minyak masak

Bahan B
5 ulas bawang putih
1 inci halia
1 batang serai

Cara-cara :

1) Ayam di gaulkan bersama semua bahan di atas.
2) Perapkan selama setengah jam
3) Goreng ayam dengan minyak penuh

Cikma tukar sikit bahannya..sebab takde serbuk cili time tu..Cikma buat cili kering...blander semua bahan kat atas tu...daun kari bila ayam tu dah masak sebelum di angkat masukkan daun kari tu...memang wangi....

CIKMA : Resipi seterusnya.....emm...:)

2 ulasan:

  1. .....bila nak goreng ayam tu kat LM pulak....boleh mamaijat rasa seketul......ha ha ha...

    BalasPadam
  2. mamaijat : hehe..nak ekk..Insyaallah..kalau de rezeki nnti Cikma bawak...:)

    BalasPadam

Catatan Popular

MY LISTED

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails