IKUT BLOG NI

Pelawat blog

Pray for them...Pray for GAZA

Pray for them...Pray for GAZA

Ahad, 3 Januari 2010

Beri aku kekuatan....

Seminggu ni mmg buat aku cam x bermaya jer...kepala dok berserabut...mybe sbb bnyk keje di tmbh ngan keadaan fizikal n emosi yg x stabil..(terkejut ngan 17 jawatan tuk thn 2010...buat aku penin skit)...

Baru aritu aku nk berazam menjadi yg terbaik drpd seblmnyer...menjadi seorng guru yg berdedikasi dlm segala kerja yg dilakukan..tp 2,3 hari ni cam down skit...ntahlah...pressure dr org keliling n emosi yg selalu nak marah jer....aku pun x taulah....

Ari sabtu...parents thn 1 dtg sbb bdk2 thn 1 ader orientasi...n aku sbg penyelaras thn 1 ditugaskan tuk menjadikan acara pd hari itu berjalan lancar....tp.....bnyk sgt yg rasenyer x puas hati berlaku pd hari tu...

1st...aku dtg dlm kul 7.45 pg...aku tgk dh ramai budak n parents dorang dtg...surat bgtau pkl 8.00...so parents mesti dtg before pkl 8 pg...aku tgk...x ramai lagi guru yg dtg waktu tu...bilik audio sistem x bukak lagi....aku dh mula rsau..pentadbir baru 1 je dtg waktu tu...tepat kul 8 aku tgk gb baru dtg...

Parents dh mula gelabah sbb name anak2 dorang x do dlm senarai nama murid...aku sblm tu dh bgtau kat cikgu2 thn 1 dorang mesti tmpal name murid kt pintu kelas masing2...ade gak yg x tampal...aku maleh nk bising2....paham2 sendri k...

2nd...disbbkan kejadian tu...gb tgk aku jer trus marah2...time tu aku rase mmg terangin skit n tetiba mood aku dh x ok...aku bgtau dah suruh ckgu2 ni tampal..n then gb plak nak sume senarai nama thn 1 tampal kt papan kenyataan...adui...aritu ckp kat kelas..ni kat tmpat lain plak....

Nsb baik pk hem aka mak uda ade time tu...dia dah tarik tgn aku dok p tmpt lain...dia pun ader ckp sepatutnya kena letak 1 kat papan kenyataan...n 1 kat setiap kelas...aku mmg x tau ttg tu....yelah baru pegang jawatan...patutnye yg ckgu2 berpengalaman bgtau ler aku....x paham lah...!!!

3rd...time nk arrenge tugas kat ckgu ader plak yg x dtg...hadui...x tau lah nape jd camni...penin kpala otak aku...dh tu mmg kurang ckgu aritu...x tau ler ckgu2 lain p mane...last2 aku mntak gb n pk kukrikulum aku cari guru ganti...aku takut plak kalo aku yg suruh cikgu2 ni kate aku gile kuase...dah de jawatan skit nk suruh2 org plak...

Ari sbtu tu gak kul 4 ptg baru balik...uih penat sbb aku streaming budak2 yg baru amik exam petempatan thn 1...ader dlm 30 org yg blum...ngan gb skali buat streaming...mmg kalo ngan dia lambat skit...aku tau gb aku tu prefectionist...so redha jelah balik lewat...sejuk skit ler hati aku mse ngan gb ptg tu...pas abis buat streaming dia blanja mkn pizza ngan pkkukrilum n 2 org cikgu yg lain (aza n k.zaima)...

Tp tulah...aku ni ble dh 1st sakit hati nk ubat kan jd sembuh mmg mengambil mase yg lame...peel aku ler kan kalo dah aku bgtau tu buatlah..x yah tangguh2...nnti kalo aku berapi karang dah buat muka toye ngan aku...kalo aku dh buat jgn plak tuduh2 aku x buat...n then sume yg aku buat serba x kena kat mate dorang...abis tu dorng tu buat prefect sgt ker..(emosi kurang stabil ni!!)... 

Hadui susah sbnrnye nk jd seorg pemimpin ni...kalo smangat x kuat...mau rebah kte...aku pun x tau ler nape muka aku ni dok disogokkan ngan jwatan yg terlalu bnyk...over expose ker aku kt sek tu...bnyk lgi cikgu2 lain yg berpengalaman n tau buat keje...x kan aku sorang jer pentadbir yg nmpk...tau ler aku x do komitmen...x kawen lagi..x do anak kecik nk kena jaga...tp aku pun nk gak privacy skit...x kan 24 jam aku nk pandang sek jer...

Aku x tau sampai bile aku bleh bertahan ngan tugas2 yg di berkan kat aku ni...ni baru awal thn...aku tau awal2 thn ni bnyak keje...tp ngan 17 jawatan yg aku pegang spanjang thn 2010 ni aku x tau ler camne keadaan aku...aku harap sgt Allah SWT berikan aku kekuatan utk menempuh segala dugaan dan ujian yg berlaku sepanjang thn 2010 ni....

CIKMA : Ramai dah suruh aku kawen...tp bg aku itu bkn jalan penyelesaian...kawen ke atau blum...tgjwb ttp tgjwb...mesti kena buat...btui tak???

6 ulasan:

  1. akma aku tau apa yg ko rasa..ye gb telah menyejukkan hati kita dgn belanja pizza..sedap pula rasa pizza hari tu...nampak sgt kita dah kebulur..haha

    BalasPadam
  2. kuatkan semangat dik. belajar dari pengalaman. akak dah rasa apa yang awak rasa. alah bisa tegal biasa. anggap je itu teguran membina walaupun ia mmg menyakitkan jiwa. sekurang2nya GB belanja awak pizza... hi hi.:) akak dulu buat keje ngan gb gak... dia tak belanja makan pun. (dgn nada sedih nih) hi hi hi. gurau jer.

    BalasPadam
  3. alfa : thanks ar....tp tulah walaupun dia bg mkn aku ttp kena marah gak arini...dan aku ttp x bleh nk berbaik2 ngan dia....just respect her as my boss..that's all....

    kak min : tq so much kak min...teruk sgt ker sye ni...x sesuai ker jd pen penyelras ni...ader jer x kna kat mate gb tu...sedey ar..anyway..tq so much again coz support me...

    BalasPadam
  4. akma...i tau u mampu buat keje....so teruskan usaha gigihmu...lantaklah dia.... timing tak betul kot..

    BalasPadam
  5. dia memang cam tu... bak kata yaya wrong timing... yg pasti kita dah buat yg terbaik

    BalasPadam
  6. yaya : thanks...mybe timing x baik aritu..but jgn buat muka berkerut cam i ni buat kesalahan yg beso kat mata dia...emm ntahlah....

    kak min : insyallah kak..sye cube yg terbaik..!!

    BalasPadam

Catatan Popular

MY LISTED

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails