IKUT BLOG NI

Pelawat blog

Pray for them...Pray for GAZA

Pray for them...Pray for GAZA

Ahad, 20 Oktober 2013

TirAMiSu bISCotti

Yaaaa....lama kan tak masuk resepi dalam blog...ok..terus terang Cikma jarang ke dapur sejak dua menjak ni..so Cikma masak ni time ada masa jer..tu pun dah di simpan lama..baru nak letak....:) dasar orang buat-buat sibuk kata kan...hehe

Tiramisu..peh!!!dah banyak kali buatnya..permintaan kawan dan diri sendiri..resepi tetap sama..cuma Cikma lapis dengan biskut marie...dan kalau ikut resepi asal hanya 200 ml jer pakai whipping cream..tapi yang ni tambah 50 ml lagi...but still meletop u'lls...so, Cikma kongsi lah juga resepinyer ekkk...



Bahan-bahan :

Biskut marie (sedap kalau buat perisa kopi) / biskut tiger (perisa coklat)
250 ml whipping cream UHT
250 gm cream cheese
1/2 cawan gula
1 sudu makan serbuk nescafe di bancuh dengan satu cawan air panas
serbuk koko

Cara-cara :

1) Pukul hingga sebati whipping cream, gula dan cream cheese
2) Rendam sebentar biskut ke dalam air nescafe tadi (sekejap je tau)
3) Susun dalam bekas (Cikma guna 2 lapisan biskut)
4) Letakkan pula adunan yang di pukul tadi di atas biskut
5) Tapiskan sedikit serbuk koko
6) Ulang langkah 3,4 dan 5 hingga adunan habis
7) Lastly, masukkan dalam peti ais. Sejukkan dalam tempoh 4-5 jam
8) Kalau nak makan, baru tapiskan serbuk koko di atas tiramisu. Hiaskan dengan coklat chip atau buah-bahan. Selamat mencuba...



CIKMA : Memang suka makan dessert!!!adoaii macam mana nak kurus kalo gitu..:(

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Catatan Popular

MY LISTED

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails