IKUT BLOG NI

Pelawat blog

Pray for them...Pray for GAZA

Pray for them...Pray for GAZA

Khamis, 24 Oktober 2013

kEk cOKLat MoIST kukUS

Entri makan lagi..seperti biasa dahhhhhh lama buat..rasanya dekat 4,5 kali dah try...memang sedap dan lembut jer...yang terkini buat time Aidiladha lalu...

Ambil resepi ni dalam blog  KAK NOR @ Secubit garam..Ma kasih kak...mintak izin share resepi..tapi seperti biasa Cikma ni sangat derhaka kepada resepi asal..huhu..nak senang punya pasal...tapi menjadi lah jugak..kekeke...

Yang best...ganache sungguh lah Cikma suka...kek ni tak berapa manis sangat..sesuai lah manisnye...sebab ganachenya dah manis kan..so, memang kena lah dengan kek..


Bahan-bahan :

100 gm serbuk koko *
1 tin susu cair*
200 gm minyak sayuran/minyak masak* (Cikma pakai 1 cawan)
250 gm susu pekat* (Cikma pakai 3/4 tin)
250 gm gula* (Cikma blandkan dulu - guna 210gm jer)
4 biji telur (di pukul kembang)
150 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bicarbonat

Cara-cara :

1) Bahan bertanda * di masak di atas api yangt kecil hingga sebati dan gula hancur. Jangan sampai menggelegak okay...sejukkan sebentar
2) Ayak tepung gandum dengan baking powder dan soda bicarbonat
3) Dah sejuk sikit bahan yang kita masak tadi boleh lah masukkan tepung di ayak berselang seli dengan telur yang dah di pukul kembang.
4) Masukkan dalam bekas (Cikma sapu dulu butter dan tepung  dekat dalam loyang supaya kek senang nak di keluarkan
5) Kukus adunan selama satu jam. Api sederhana ye..

Untuk ganache :

150 gm coklat masakan
200 ml whipping cream

- Double boilkan atas api. Kacau hingga sebati...boleh di hiaskan atas kek...SELAMAT MENCUBA

P/S : Cikma panaskan dulu kukus tu atas api. Jadi senang jer lepas dah siap terus masuk dalam kukusan..tak payah lagi nak tunggu air tu panas mendidih...
And then, kalau rajin..belah kek tu dua bahagian. Lapiskan dengan ganache tu..memang lagi moist lah kek...sebab ganache ni banyak..kalau tak nak, simpan lebihan ganache kat peti sejuk. Boleh nanti buat untuk kek yang lain..:)


CIKMA : Resepi lain akan menyusul..hehe

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Catatan Popular

MY LISTED

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails