IKUT BLOG NI

Pelawat blog

Pray for them...Pray for GAZA

Pray for them...Pray for GAZA

Ahad, 2 Disember 2012

Durian Crepes..ala-ala jadi tak jadi



Sebab apa tajuk macam tu..hehe.memang kalau kita buat first trial selalunya akan tak berapa jadi kan..so, itulah yang terjadi pada Cikma ni haa..maybe tak prepared betul2 time buat tu..atau pun tools tak berapa nak ada..contoh macam pan ler..Cikma takde kuali pan tu..pakai yang biasa..jadi nya adunan kulit tu tak berapa nak bulat cantik molek..so, redha ajelah..:)

Musim durian kan..itu sebab nak buat sangat..walaupun time ni aku bertungkus lumus kawal pemakanan..but this week aku kena stop dulu sebab badan kurang sihat dan sistem pencernaan aku tak berapa ok..ntah le..tak tau pasal apa..pasni baru sambung balik rejim diet tu...

So, thanks pada para blogger yang sudi kongsi resepi durian crepes..dah dapat rasa sekali cukuplah..esok2 kalau nak lagi boleh buat..kali kedua buat rasanya menjadi kot..share resepi ni daripada blogger izahdaut...so layan-layan kan resepi nya...

Bahan-bahan :

3 sudu teh gula
3 sudu teh tepung ubi
- masuk sikit tepung jagung
1/2 sudu teh tepung gandum
4 biji telur
95 ml air
1 sudu teh esen vanilla
1/2 sudu teh butter (di cairkan)
sedikit pewarna kuning

Cara-cara :

1) Satukan semua tepung dalam satu bekas
2) Masukkan butter yang di cairkan
3) Masukkan telur satu persatu (pukul dahulu)
4) Masukkan esen vanilla
5) Masukkan air sedikit demi sedikit dan kacau sebati
6) Masak adunan dalam pan..masak hanya satu bahagian sahaja
 - nak cantik adunan..tapis dulu baru kita lempengkan nya dalam pan...:)

Filling :
Whipped cream (dipukul kembang)
Isi durian

CIKMA : Banyak jenis tepung nak guna..ada yang sampai 4,5 jenis tepung nak buat..well...depends pada kita..lepas ni nak try buat satu jenis tepung jer...

2 ulasan:

  1. . . Belum penah merasa dan rasanya x der teringin nak merasa. . Al maklumlah,mamaijat x berapa gemau makanan manis ni. .
    Lebih suka fresh durian. . .Tu pun x leh bebanyak..
    Tau n sedar diri nak idup lebih lama,so kenalah pantang,biarpun adakalanya pantang jumpa. . Ha ha ha. . .

    BalasPadam
    Balasan
    1. mamaijat : hehe..mmg pun..manis betul..lepas ni nak try tukar filling tu dgn benda lain..mcm blueberry ke..strawberi ke..sedap sikit kot..light2 masam kan...:)

      Padam

Catatan Popular

MY LISTED

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails