IKUT BLOG NI

Pelawat blog

Pray for them...Pray for GAZA

Pray for them...Pray for GAZA

Khamis, 6 Disember 2012

MAHA INTERNATIONAL 2012

Tiga kali di adakan..ketiga-tiga nya Cikma dapat pergi dengan famili..rasanya kalau tak pergi sangatlah rugi..MAHA INTERNATIONAL 2012..singkatan bagi Malaysia Agriculture Horticulture and Agrotourism International Show..di mana pameran mengenai hasil pertanian khususnya untuk seluruh Malaysia dan juga sebahagian negara-negara luar yang terlibat.. Di adakan 2 tahun sekali dan bertempat di MAEPS, Serdang (dekat dengan UPM)..

Banyak info dan maklumat yang kita boleh dapat. MAHA 2012 juga di adakan serentak dengan Hari Peladang, Penternak dan Nelayan Kebangsaan. Cikma paling suka bila pergi ke dewan yang menempatkan pelbagai jenis makanan ringan yang telah di keluarkan oleh orang-orang tempatan di bawah seliaan Industri Kecil dan Sederhana (IKS)..kita nak cari produk makanan dan minuman yang kompem halal sangatlah banyak kat sini..ada yang kita tak pernah tengok dan rasa semuanya ada..almaklum lah satu Malaysia..

Yang best jugak..ada pameran mengenai hasil pertanian dan produk dari luar negara..hambik ko..ingat orang lain jer boleh terbang ke luar negara...Cikma pun boleh per...siap pergi satu famili...mana negara yang aku pergi..banyak woo...dalam satu hari...Indonesia, Korea Selatan, Singapura, China, Brazil, Iran dan pelbagai negara aku pergi..hehe..sempat tangkap kain silk China dan MAK sempat membeli telekung di Indonesia...:)

Kali ni jugak ALIN dan Kak Long dapat pergi ke MAHA..sebelum ni dorang tak berkesempatan nak pergi especially Kak Long..time tu ALIN kecil lagi dan tak berapa nak sihat..kali ni teruja jugak sebab ALIN dapat tengok dan lihat serta yang best dia dapat ilmu..ilmu untuk dekatkan ALIN mengenai dunia pertanian dan penternakan..hehe...so, layan sikit gambar yang sempat di snap di MAHA 2012...:)








Kalau tengok pada pameran ni..dunia pertanian dan penternakan bukanlah dunia cikai atau kotor yang tak boleh buat duit...Cikma rasa para belia yang masih sibuk cari kerja tu eloklah terlibat dalam bidang/sektor pertanian/penternakan/industri kecil dan sederhana ni..bukan tak boleh buat duit atau jadi kaya..boleh..In Shaa Allah..kalau kita ada usaha dan bersungguh-sungguh...sekarang ni pun banyak teknologi dan mesin yang memudahkan kerja pertanian ni...tepuk dada tanya hati dek non..jangan ingat rezeki tu boleh datang jatuh dari langit..ataupun duk saja..kena usaha kan...:)

CIKMA : Berangan jadi penternak ikan..syok wehh!!!..tak kisah berlumpur dan kotor bagai..janji kita nampak hasil titik peluh kita dan yang penting rezeki kita berkat dan halal..:)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Catatan Popular

MY LISTED

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails