IKUT BLOG NI

Pelawat blog

Pray for them...Pray for GAZA

Pray for them...Pray for GAZA

Selasa, 16 Oktober 2012

Bread Butter Pudding with vanilla sauce

Entri masak kembali lagi...kali ni nak share resepi yang memang dah lama teringin nak buat dan teringin nak makan..dan akhirnya berjaya buat dan famili suka banget...ambil resepi ni dalam blog hairul..terima kasih kongsi resepi ni..senang sangat buat..kali pertama try sudah menjadi..meh layan resepi...


Bahan-bahan :

800 ml susu segar
10 biji telur
220 gm gula pasir
1 sudu besar esen vanilla
1-2 buku roti
250 gm buku butter (tak pakai semua pun..)
sedikit kismis atau hirisan kurma (Cikma just pakai coklat chip jer)

Cara-cara :

1) Pukul susu segar + telur + esen vanilla sehingga sebati (gula dah hancur)
2) Ambil loyang dan sapukan dengan butter
3) Susun roti dalam loyang. Roti di sapu dengan butter di kedua-dua belah bahagian.
4) Tabur kismis@kurma@coklat chip.
5) Ulang kembali method 3 dan 4...
6) Roti yang paling atas di susun secara berlapis-lapis (tengok gambar kat atas) dan tabur dengan kismis@kurma@coklat chip
7) Lastly, tuang adunan yang di pukul pada roti (tekan sikit roti hingga semua roti kena dengan adunan tadi..
8) Bakar dalam sejam..cara bakar..dengan double boiled (letak bekas loyang dalam bekas yang di isi dengan air...

Untuk vanilla sauce :
 200 ml susu segar
 4 sudu besar gula
 1 sudu besar custard powder
 1 sudu besar esen vanilla

Cara-cara :

1) Masak atas api yang kecil semua bahan pastikan gula cair.
2) Agak-agak gula dah cair, masukkan sikit demi sikit custard powder.
3) Kalau nak nampak kilat, masukkan sikit butter...SELAMAT MENCUBA


Bread Butter Pudding with Vanilla sauce..

CIKMA : Suka makan time panas-panas...:)..pasni haruslah terpaksa berpantang semua jenis makanan (especially yang manis2 ni)..aduhai..takleh tunjuk skill memasak lah waktu cuti..tak pe..sebulan jer nok!!..try ekk...chaiyok2..:)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Catatan Popular

MY LISTED

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails