IKUT BLOG NI

Pelawat blog

Pray for them...Pray for GAZA

Pray for them...Pray for GAZA

Selasa, 24 Mei 2011

Syampu

Salam dan sejahtera..ya...macam lama jer tak menulis...emm...bukan update ker??hehe...perlu diperjelaskan Cikma dah lama tak menulis mengikut idea dan pikiran sendiri..keke...bukan tak de idea nak tulis..tapi masa tak mengizinkan..sibuk dengan budak-budak dan sekolah...cuti sekolah nanti..berharap akan banyak lagi entri dan idea-idea yang akan ditulis nanti...:)

Syampu...selalu kita guna syampu untuk cuci rambut...yup...kalau cerita bab syampu ni...rasanya semua orang takkan dapat kekal pakai syampu yang sama kan???kalau setakat 3,4 tahun pakai...pastu ganti dengan syampu jenis lain...kalau ada yang pakai sangatlah lama..bagitau ekk..sebab nak share sekali....:)

Jenis rambut aku ni..susah nak bertahan pakai syampu yang sama..kalau lama pun dalam 5,6 tahun (lama lah tu..)..masa kecil dulu aku suka pakai syampu johnson & johnson (tak pedihkan mata!!!suka iklan ni..hehe)...nak kata bagi lembut rambut..tak le jugak...bagi bersih jer rambut ni...aku nyer jenis rambut ala-ala Bob Marley..jadinya memang susah sikit nak di urus...


Lepas tu aku tukar pulak syampu..tengok MAK beli syampu Zaitun..aku pun pakai jelah..budak-budak kan..ikut je apa yang MAK belikan...time kecik tak kisah rambut tu macam mana gayanya..janji bersih...tapi cuci rambut pun kutu ada jugak hinggap...pernahlah jugak kena dan dalam tempoh tu..yaaaa...memang sangat menyeksakan....dari telur ke bapak kutu pun ada kat kulit kepala ni..lepas ABAH letak ubat kutu..baru ler ok...itu jelah sekali yang kena.....

Masa nak-nak mula pandai pegang duit (time tu form 6)...aku tukar syampu..kali ni aku beli sendiri konon-konon dah pandai ler...masa tu jugak lah tau nak pakai kondisioner...aku pakai syampur Herbal Essences...oklah prize dia...tapi tak lama aku pakai..second year aku di UiTM aku tukar sebab rambut gugur sangatlah banyak...kali ni aku pakai Pantene...syampu ni yang lama aku pakai...sesuai lah dengan aku..rasa lembut rambut ni...




Bila aku pakai lama syampu Pantene ni...dia macam dah tak serasi dengan rambut..kelemumur macam tak dapat nak hilang dan rambut banyak yang gugur...aku dah tak tahan sebab kronik sangat rambut aku ni gugur...daripada tebal dah rasa nipis jer..bila dah macam ni...aku try pulak pakai Sunsilk...buat masa ni oklah..nak kata serasi sangat tu tak lah jugak....rambut still gugur jugak...kelemumur jer kurang sikit...


So, sekarang ni...aku just pakai Sunslik..dah malas rasanya nak tukar lain..takut rambut jadi rosak..cuma risau rambut senang gugur..kalau ada sapa-sapa yang tau macam mana nak bagi rambut tak gugur...share dengan Cikma ekk....risau ni....:(

CIKMA : Dulu teringin sangat nak rambut lurus..ala-ala model Pantene tu..tapi sekarang, bersyukur sangat dengan pemberian ALLAH SWT ni....memang orang kata rambut beralun dan curly ni susah nak jaga..tapi bagi aku sama jer...janji pandai dan rajin uruskan rambut sendiri...:)

2 ulasan:

  1. sunsilk mmg best...tp skang ni pakai syampu safi je...ala2 sunsilk gak tp murah sikit

    BalasPadam
  2. silverlady : safi pun ok gak....mmg murah...tgk keselsaan gak kan kalau pilih syampu ni...

    BalasPadam

Catatan Popular

MY LISTED

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails