IKUT BLOG NI

Pelawat blog

Pray for them...Pray for GAZA

Pray for them...Pray for GAZA

Rabu, 15 Oktober 2014

Road N Trip - School Trip (Melaka) - Finale

Sambung cerita ye.....:)

Lepas pergi ke Menara Taming Sari kami terus ke Masjid Al-Azim Melaka untuk solat qasar dan jamak...sambil tu terus lunch di situ...sudah makan kami semua bergerak pula ke Melaka River Cruise...

Okay...ni pun kali pertama jugak buat Cikma...naik river cruise merentasi sungai Melaka ni...orang cakap waktu malam lagi best dan cantik viewnya...kami pergi siang...tapi okay jugaklah sebab dapat tengok keindahan tepian sungai Melaka...

Hampir 40 minit belayar naik river cruise...aku suka view bangunan-bangunan di tepi sungai yang di lukis dengan pelbagai lukisan dan hasil seni yang menarik....selain dapat melihat Kampung Morten...sangat cantik dan cumell jer Cikma tengok....

Harga tiket tak silap RM 10 (dewasa) dan RM 5 bagi kanak-kanak...memang mengujakan dapat menyusuri Sungai Melaka...kalau ada peluang Cikma nak naik cruise tu waktu malam....

Seterusnya, kami ke Bandar Hilir...ingat nak masuk Muzium Kapal Nakhoda tu (erk ape ke namanye x hinggat!!!)...tapi tak jadi sebab kekangan waktu...cuma kami bawak bebudak ni pergi beli souviner di dataran Bandar Hilir...

Yang paling syok..sementara menunggu mereka2 tu shopping beserta rakan sejawat...sempat jugak aku ke Hard Rock Cafe Melaka...punyalah nak beli koleksi T-Shirt... Cikma decided mulanya nak jalan kaki...alih2 bila cari dalam pakcik google agak jauh jugak lah walaupun Cikma dah measure perjalanan dari tempat kami shopping ke HRC tu melalui Sungai Melaka...kekeke...sebab masa naik Melaka River Cruise Cikma dah perasan HRC tu di tepi sungai....so, dengan kiraan matematik yang tak seberapa..macam dekat...alih2....emmm jauh gak....so, tanpa fikir panjang Cikma macam nak naik teksi....

Tapi...otak Cikma terus berfikir benda lain plak...naik beca!!!! hahahah....kannnn...kat Melaka kan banyak beca...dan Cikma pun tak pernah naik beca yang cantik2 tu...apalagi..terus tahan jer sorang abang beca yang kebetulan baru jer sampai kat kedai2 barangan dan jualan tu...terus jer naik...

Kui...kui...kui...tak sampai 10 minit kott dah sampai ke HRC...actually kalu ikut jalan sebenar memang agak jauh lebih kuran 3 km, tapi biasalah naik beca boleh cilok sana cilok sini kan...boleh jer redah jalan...tu yang cepat jer sampai...aku siap suh abang beca tu tunggu sebab malas nak cari beca lain...

Lebih kurang jam 6.00 petang kami bertolak pulang ke Pandan Indah...Alhamdulillah selamat pergi dan balik...budak-budak memang teruja pergi ke Melaka...yang paling best lah Cikma tengok budak-budak ni memang ada jer benda nak di beli...tiap kali kami singgah kat mana-mana lah ada aje yang dorang belikan...banyak naaa duit tu...hehehe...nama nya pun budak-budak...:)

Itu sahaja coretan rombongan sekolah ke Melaka anjuran Unit HEM SKPI...tahun depan..emmm...tak tau lagi nak ke mana...layan sikit lagi gambarnye yeeeeee....:)



Masjid Al-Azim









Kampung Morten





Cantik ke idok??? hehehe



Peace yooo!!!!

CIKMA : Letih melayan anak-anak didik tapi seronok tengok dorang shopping gitu...hehehehe


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Catatan Popular

MY LISTED

Arkib Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails