Nak masuk resepi yang aku buat tempoh hari...banyak kan dapat daging korban, so Cikma try buat satu resipi yang nak sangat buat...tapi guna idea sendiri...Daging Goreng Masak Lada Hitam..emm..not bad lah rasanya...ala-ala yang selalu aku beli kat kedai makan!!!hehe...enjoyz the recipe ye........:)
Bahan-bahan :
Daging (anggaran 1 kg)
11/2 inci halia
7-8 ulas bawang merah
4-5 ulas bawang putih
bunga lawang
4-5 biji cili burung
sebatang serai (dititik)
ubi kentang (anggaran 2 biji)
lada hitam (ikut suka)
3 keping asam gelugor
serbuk kunyit
kicap manis
garam secukupnya
Cara-cara :
1) Bawang merah dan putih, cili burung, halia di kisar bersama-sama
2) Goreng daging dan ubi kentang (gaul dengan garam dan kunyit). Angkat dan toskan
3) Tumis bahan kisar tadi serta bunga lawang dan serai yang di titik
4) Masukkan asam keping dan juga lada hitam yang telah di tumbuk (bancuh dengan sedikit air)
5) Masukkan kicap manis dan garam secukupnya.
6) Apabila bahan tumisan masak, masukkan daging goreng dan kentang goreng.
7) Tambahkan sedikit air jika tidak mahu kering bahan tumisan tadi.
8) Masukkan bawang besar dan beberapa biji cili burung sebagai hiasan.Selamat Mencuba.......
Daging Goreng Masak Lada Hitam
...mama dah buat hari raya pertama ari tu..
ReplyDeletesemalam buat pula guna ayam..cos,mama x amik daging...uuurrmm,ada similarity ngn resipi yg mama buat....
sedap tu..bole try..daging itam salu dah buat...
ReplyDeletemamaijat : ye ke...hehe..kebetulan...teringin mama nak buat masak lada hitam ni dah lama sgt...tgh bnyk dpt daging kurban ni..tu yg buat tu..:)
ReplyDeletesarah-najwan : ..:)..boleh lah..tq..trylah..simple je resipi ni..nnti dh buat bgatau ekk kak!!!
ReplyDelete