Jangan komplen tentang rupanya yang agak pelik ini...hehe...1 st trial...jadinya memang rupa macam tak senonoh...tapi rasa nya..emm boleh tahan...ni kata MAK dan adik Cikma.....hehe...
Sempat buat masa cuti sekolah hari tu...dah lama simpan resepinya..amik dalam MY RECIPE....senang jugak buat..bahan-bahan tak lah mahal mana...cream puff ni sedap di makan panas-panas...minum petang memang syok...ni Cikma share resepi nye ekk...:)
Bahan-bahan :
- 125 gm self raising flour atau tepung gandum + 2 sudu teh baking powder
- 100 gm butter
- 250 ml air
- 1/2 sudu teh gula
- 3 biji telur
- Bahan-bahan untuk inti jagung
- 1 cawan air
- 1/2 cawan susu cair
- 1 cawan jagung dalam tin
- 1/2 cawan tepung kastad
- 5 sudu besar gula
Cara-cara :
- Cara-cara untuk puff
- Panaskan air,gula dan butter dalam periuk sampai mendidih.Masukkan tepung,kacau hingga adunan tak melekat pada periuk.Sejukkan
- Pukul telur satu persatu ke dalam adunan dengan mixer
- Masukkan adunan ke dalam piping bag.Pipe menggunakan nozzle bentuk bintang
- Spray air ke atas doh untuk membantu adunan naik.Bakar dalam oven hingga permukaan puff kecoklatan,lebih kurang 30 minit.
- Gunting sedikit bahagian tepi puff dan pipe kan inti jagung
- Cara-cara untuk inti
- Kacau tepung kastad dan air.Masukkan ke dalam periuk bersama susu cair dan gula.Kacau hingga naik wap
- Masukkan jagung dalam tin dan kacau sebentar hingga masak.Biarkan sejuk sebelum di masukkan ke dalam puff
CIKMA : Nak try buat macarons pulak..boleh ker???hehe...kalau jadi nanti Cikma upload picture ekk...:)
wahhh cikma, terliur mak buyung nengok hah :) nak satu boleh?
ReplyDeletenampak gorgeous cik ma...i like
ReplyDeleteassalam cikma apa kbr, lama akk tak kesini, sedap creampuff tu, dh lama akk pendam nk buat, belum terbuat lg hehehe
ReplyDeletekak mas : ye ke??hehe..thanks kak..aduhai..cmne nk bg kt akak..tggu lps pantang bleh???hehe
ReplyDeleteaza : gorgeous???haha..aku nmpk pelik je bntuknyer..tp klo buat 2nd time nnti..cantik kot!!!...)
ReplyDeletekak ros : wslaam kak....
ReplyDeletehehe..ye ke...try lah kak..sya pun sma masa cuti sek jer yg boleh nk try masak tu..msk ni...:)tp seronok bila apa yg kita buat menjadi..:)